Taliban i Afghanistan

Hemmelig rapport udfordrer Jeppe Kofods forklaring om Afghanistan-exit

På Christiansborg kalder flere partier de nye oplysninger for alvorlige. Forsvars- og Udenrigsministeriet afviser at have modtaget rapporten.

Danmark begyndte først sent at evakuere lokalt ansatte og medarbejdere på ambassaden i Kabul, fordi efterretningerne på ingen måde forudså et snarligt kollaps i Afghanistan.

Den forklaring er regeringen kommet med igen og igen, men nu udfordrer en klassificeret rapport den udlægning.

Berlingske skriver onsdag, at chefen for de danske styrker i Afghanistan, oberst Timm Willum Larsen, allerede 16. juni – næsten to måneder før de danske evakueringer kom i gang – kom med en dyster melding.

Det er en alvorlig nyhed

Martin Lidegaard, Radikale Venstre

I en såkaldt ugerapport stilet til Forsvarskommandoen skrev obersten om sikkerhedssituationen, at den afghanske hær var i opløsning, at Kabul var omringet af Taliban, og at Taliban allerede i forsommeren var aktiv i den vestlige del af den afghanske hovedstad.

- Udviklingen i Afghanistan er bekymrende, skrev Timm Willum Larsen i rapporten, som Berlingske har haft adgang til.

Professor: Alt blinker rødt

Berlingske har præsenteret rapporten for Martin Marcussen, der er professor ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, hvor han blandt andet forsker i udenrigstjenestens krisestyring.

- Alt blinker rødt i den ugerapport. Det er intet, der berettiger til ro og magelighed, eller at man tager på ferie og ser tiden an, som vi kan konstatere, at danske ministre gjorde. Det er meget opsigtsvækkende, siger Martin Marcussen om rapporten, som ikke kom med et nøjagtigt bud på, hvornår Kabul ville falde.

Partier kalder nye oplysninger ”alvorlige”

Evakueringerne af lokalt ansatte afghanere og medarbejdere på ambassaden i Kabul begyndte først i dagene omkring, at den afghanske hovedstad blev overtaget af Taliban søndag 15. august.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har flere gange forklaret den sene og meget kaotiske evakuering med, at det pludselige kollaps kom bag på både den danske regering og verdenssamfundet, fordi efterretningerne "var helt afkoblet virkeligheden".

Det skal have nogle politiske konsekvenser

Eva Flyvholm, Enhedslisten

På Christiansborg mener flere partier, at de nye oplysninger fra ugerapporten stiller regeringens forklaringer i et helt andet lys.

- Det her er helt nye oplysninger, og jeg synes, det er en alvorlig nyhed, hvis regeringen virkelig har været fuldt orienteret om, at det var på vej allerede inden sommerferien, siger Radikale Venstres udenrigsordfører, Martin Lidegaard, til TV 2.

Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, er også kritisk. Hun forsøgte i løbet af sommeren at få regeringen til at påbegynde evakueringerne, men der kom først en politisk aftale om det 11. august.

- Det her understreger bare, at udviklingen i Afghanistan gik rigtig stærkt, og at Taliban vandt hastigt frem. Det kunne os, der fulgte situationen, også se fra åbne kilder, men der lå så også håndfaste beviser. Det gør det endnu mere alvorligt, at evakueringerne ikke kom i gang tidligere, siger hun.

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, er enig.

- Det her er en af de mest alvorlige sager, vi har oplevet på det udenrigspolitiske område i lang tid, lyder det fra Michael Aastrup Jensen.

Ministerier: Vi har ikke fået rapporten

TV 2 forsøger at få en kommentar fra både udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S). Vi vil gerne vide, om de har kendt til ugerapporten, men har endnu ikke fået svar fra ministerierne.

Til Berlingske oplyser Forsvarsministeriet, at hverken ministeriet eller Trine Bramsen har modtaget rapporten eller kendt til indholdet af den. Ministeriet oplyser videre, at det ikke er normal praksis, at ugerapporterne bliver sendt fra Forsvarskommandoen til Forsvarsministeriet.

Udenrigsministeriet oplyser til Berlingske, at en arkivsøgning ikke viser, at ministeriet og Jeppe Kofod har modtaget rapporten. Om de har fået en mundtlig orientering, svarer ministeriet ikke på.

Venter med snak om ministerfyringer

Radikale Venstres udenrigsordfører Martin Lidegaard siger, at det er for tidligt at tale om ministerfyringer, men han kræver en grundig evaluering af forløbet, når evakueringerne er færdige.

- Ministrene siger, at de ikke har set rapporten. Enten taler de usandt, eller også har nogle sovet i timen og ikke givet de her oplysninger videre, men det kan jeg ikke vurdere endnu, siger han.

Enhedslisten Eva Flyvholm mener ligesom Martin Lidegaard, at det er for tidligt at tage diskussionen om eventuelle ministerfyringer.

- Men det skal have nogle politiske konsekvenser, og der er noget, der skal rettes op her. Der er behov for at få nogle bedre rammer for, hvordan Danmark håndterer medarbejdere og samarbejdspartnere i sådan en situation.

Men hvorfor egentlig vente med den diskussion? Her har vi en rapport, der åbenlyst udfordrer hele regeringens argument for, at evakueringerne først kom i gang i august. Og vi kan vel godt evakuere, samtidig med at vi har diskussionen om politisk ansvar?

- I de her uger knokler medarbejderne i ministerierne og på ambassaderne for at få folk ud af Afghanistan. Det er en kæmpe operation, og de skal bruge alle deres kræfter på at få folk ud og ikke forholde sig til politiske diskussioner på Christiansborg. De gør et rigtig godt stykke arbejde, og det vil jeg give dem ro til.

Forsvarsminister Trine Bramsen sagde tirsdag, at der kun er få dage tilbage at evakuere i. Regeringen kan ikke garantere, at alle når ud.