Politik

Forsvarets Efterretningstjeneste erkender: Vi undervurderede Taliban

Erkendelsen fra FE kommer på trods af, at efterretningstjenesten allerede sidste år erkendte, at der var risiko for sammenbrud, når USA trak sig ud.

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) undervurderede, hvor hurtigt Taliban ville overtage magten i Kabul.

Det oplyser FE i en pressemeddelelse.

- Det var ikke en overraskelse, at Kabul faldt, men hastigheden, som det skete med, havde vi ikke anset som sandsynlig. Vi baserede vores vurderinger på det efterretningsgrundlag, vi havde til rådighed fra blandt andet egen indhentning, Forsvaret og internationale partnere, men det har vist sig, at vores vurdering simpelthen var for optimistisk, siger fungerende chef for FE Svend Larsen.

Taliban indtog den afghanske hovedstad søndag 15. august. Umiddelbart før det vurderede FE, at det var mindre sandsynligt, at Kabul ville falde inden udgangen af året. Det fik Folketingets partier blandt andet at vide på et møde 9. august.

Kofod har kritiseret efterretninger

Evakueringerne af lokalt ansatte afghanere og medarbejdere på ambassaden i Kabul begyndte først i dagene omkring, at Taliban indtog Kabul. Og en række partier på Christiansborg har kritiseret regeringen for, at det var alt for sent.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har flere gange forklaret den sene og meget kaotiske evakuering med, at det pludselige kollaps kom bag på både den danske regering og verdenssamfundet, fordi efterretningerne "var helt afkoblet virkeligheden".

Forsvarets Efterretningstjeneste vil nu "inddrage erfaringerne i det interne kvalitetsarbejde", lyder det i pressemeddelelsen.

- Det er naturligt, at vi ser på vores vurderinger i denne sag. Efterretningstjenester i andre lande er i samme situation, og der har da også knyttet sig særlige udfordringer til situationen i Afghanistan, fordi adgangen til informationer er blevet svækket som følge af koalitionens tilbagetrækning. Disse forhold ændrer dog ikke på, at vi naturligvis skal lære af forløbet, siger Svend Larsen.

Hemmelig rapport udfordrer Kofods forklaring

Erkendelsen fra Forsvarets Efterretningstjeneste kommer samme dag, som Berlingske bringer en opsigtsvækkende historie, der udfordrer Jeppe Kofods påstand om dårlige efterretninger.

Avisen beskriver, at chefen for de danske styrker i Afghanistan, oberst Timm Willum Larsen, allerede 16. juni – næsten to måneder før de danske evakueringer kom i gang – kom med en dyster melding.

I en såkaldt ugerapport stilet til Forsvarskommandoen skrev obersten om sikkerhedssituationen, at den afghanske hær var i opløsning, at Kabul var omringet af Taliban, og at Taliban allerede i forsommeren var aktive i den vestlige del af den afghanske hovedstad.

- Udviklingen i Afghanistan er bekymrende, skrev Timm Willum Larsen i rapporten, som Berlingske har haft adgang til.

Berlingske har præsenteret rapporten for Martin Marcussen, der er professor ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, hvor han blandt andet forsker i udenrigstjenestens krisestyring.

- Alt blinker rødt i den ugerapport. Det er intet, der berettiger til ro og magelighed, eller at man tager på ferie og ser tiden an, som vi kan konstatere, at danske ministre gjorde. Det er meget opsigtsvækkende, siger Martin Marcussen om rapporten, som ikke kom med et nøjagtigt bud på, hvornår Kabul ville falde.

Advarede selv om kollaps i 2020

Selvom FE altså nu erkender, at de undervurderede Taliban indtil for få dage siden, har efterretningstjenesten længe vurderet, at der var risiko for et kollaps hos de afghanske sikkerhedsstyrker.

Således skrev FE følgende i sin risikovurdering i november 2020:

- Sikkerhedsstyrkerne er hårdt pressede af Taliban, som navnlig i landområderne tvinger dem tilbage. Der er en reel risiko for, at de afghanske sikkerhedsstyrker vil bryde sammen, hvis de internationale styrker trækker sig helt fra Afghanistan, skrev FE.

I samme risikovurdering skrev FE også, at USA ville trække sine tropper ud i løbet af 2021.

TV 2 vil gerne høre FE, hvorfor de nu siger, at de har undervurderet Taliban, når de selv har erkendt, at der var en "reel risiko" for sammenbrud, når USA trak sig ud. Det har længe stået klart, at USA ville forlade Afghanistan ved udgangen af august.

TV 2 arbejder på at få en kommentar.