Politik

Mette Frederiksen i tale: Udfordringerne fra før krisen er her stadig

Der blev nævnt masser af aktuelle udfordringer, men kun få konkrete løsninger i talen fra statsministeren tirsdag.

Mette Frederiksen vil lave politik på en ny måde.

Det var et af budskaberne i statsministerens åbningstale ved konferencen 'Fremtidens Danmark', hvor hun har inviteret eksperter, debattører, politiske kolleger og erhvervsfolk.

- Der er rigtig mange ord i dansk politik og i det offentlige rum, men samtalen er næsten forsvundet. Hvornår har I sidst hørt en politiker give en modstander ret, lød det spørgende fra statsministeren.

- Hvis vi ikke snart får gang i en rigtig samtale med hinanden, så gør vi os skyldige i, at vi – i det politiske, mange af jer beslutningstagere og vores samfund – bliver dummere, end vi behøver at være, sagde hun i talen.

Uløste udfordringer

Samtalen vil Mette Frederiksen bruge til at diskutere de kommende års udfordringer i Danmark.

- De grundlæggende udfordringer, som Danmark stod over for inden krisen, er her stadigvæk. Og de fleste af de udfordringer har det til fælles, at vi har talt om dem i rigtig mange år. Faktisk årtier. Forsøgt at løse dem, men mange af dem står stadig uløste tilbage, sagde hun.

Selv nævnte hun blandt andet manglen på ufaglært arbejdskraft, klimaforandringerne, kvinder med ikke-vestlig baggrund uden for arbejdsmarkedet og unge uden job eller uddannelse.

'Fremtidens Danmark' i Fredericia

Landsholdstræner Kasper Hjulmand, CEO for Netcompany André Rogaczewski, generalsekretær i Unicef Danmark Karen Hækkerup og Informations chefredaktør Rune Lykkeberg er blandt dem, der skal holde taler i løbet af dagens konference.

USA’s tidligere udenrigsminister og nuværende klimaudsending for den amerikanske regering John Kerry og premierminister i New Zealand Jacinda Ardern holder taler, som er optaget på forhånd.

- Der er 45.000 unge mellem 15-25 år, der ikke laver noget. De har ikke en uddannelse, og de har heller ikke et job. Det er en katastrofe, sagde statsministeren.

Skal blive i "værkstedet"

I et interview i tirsdagens Politiken siger Mette Frederiksen, at svaret på de mange udfordringer ikke nødvendigvis er nye reformudspil fra regeringen.

I stedet skal hendes ministre og resten af Folketingets partier blive længere tid i ”værkstedet”:

- Vi vil forsøge at blive i værkstedsrummet med vores politiske med- og modstandere og dem, som af den ene eller anden årsag har en aktie i udfordringerne. Så der vil ske ændringer i måden, vi tilrettelægger de politiske processer på, sagde Mette Frederiksen i interviewet.

Blottet for løsninger

Tidligere stifter af Alternativet Uffe Elbæk kunne ikke have sagt det bedre. Ingen kan da heller ikke være uenig i, at samtale er fornuftigt, og at aktuelle politiske udfordringer skal løses.

Sådan lyder vurderingen fra TV 2s politiske redaktør Hans Redder.

- Talen var fuldstændig blottet for konkrete politiske udspil. Det var sådan set heller ikke pointen, siger han.

Mette Frederiksen gjorde det klart, at hun vil starte en bred debat om en langsigtet plan for Danmark. Derfor lagde hun heller ikke op til hurtige løsninger her og nu.

- Vi stiller flere spørgsmål, end vi har svar, sagde hun.

Glemt om et år?

Hvis konferencen ikke bliver fulgt op af konkrete udspil, vil den dog næppe få en stor særlig stor effekt, forudser Hans Redder.

- Politik bliver jo først for alvor interessant, når vi begynder at tale om konkrete løsninger, siger TV 2s politiske redaktør.

- Spørgsmålet er, om det her fører til noget, eller om det bare er endnu en konference, der er glemt om et år.