Staten støtter dansk coronavaccine med 800 millioner kroner

Vaccinen har i de første studier med mennesker vist tegn på god beskyttelse.

Regeringen har besluttet at støtte virksomheden Bavarian Nordic med 800 millioner kroner til udvikling af en dansk vaccine mod covid-19.

Det skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Udmeldingen kommer, efter at EU-Kommissionen tidligere på dagen har godkendt, at den danske stat kan støtte vaccinen.

- Det er vigtigt, at vi fra dansk side bidrager til udvikling og forskning i vacciner mod covid-19, da det potentielt kan sikre Danmark adgang til et bredere udvalg af vacciner og større forsyningssikkerhed, siger sundhedsminister Magnus Heunicke og fortsætter:

- Corona er stadig i vores samfund, og der kan pĂĄ sigt blive behov for at inddrage nye vaccineteknologier eksempelvis til boostervacciner og til beskyttelse mod nye varianter.

Viser tegn pĂĄ god beskyttelse

Mandag begyndte fase 2-studiet for vaccinen, som allerede i de første forsøg med mennesker har vist tegn på god beskyttelse.

Blandt de frivillige målte forskere i det første studie antistofniveauer, som var op til 12 gange højere end dem, der er målt i tidligere covid-19-patienter.

Faktisk var mængden af neutraliserende antistoffer "markant" højere end dem, der er rapporteret for de allerede godkendte coronavacciner, oplyser Bavarian Nordic.

Det betyder ifølge selskabet selv, at vaccinen ser ud til at virke mod Delta-varianten. Og bivirkningerne ved to stik med den danske vaccine var i forsøget de samme som ved andre coronavacciner.

210 skal stikkes i Tyskland

I studiet, som startede mandag, skal det undersøges, om vaccinen har virkning som en boostervaccine, hvor færdigvaccinerede og tidligere smittede får tredje stik.

Forsøgene skal foregå på to centre i Tyskland, hvor op til 210 mennesker skal stikkes med vaccinen.

Herefter skal vaccinen igennem et sidste og langt mere omfattende fase 3-forsøg, der normalt involverer mellem 20.000 og 50.000 mennesker.