Politik

Skal corona fortsat være en ”samfundskritisk” sygdom? Regeringen undersøger om den skal nedklassificeres

Partierne i blå blok har længe ønsket at indskrænke regeringens beføjelser. Også støttepartierne sætter nu spørgsmålstegn ved de nuværende regler.

Det giver mulighed for at indføre lokale nedlukninger, opholdsforbud og tvangstestning, at coronavirus for øjeblikket betegnes som en ”samfundskritisk sygdom”. Men sådan kommer det ikke nødvendigvis til at fortsætte.

Sådan lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde om coronasituationen mandag eftermiddag.

Her fortalte han, at regeringen i disse dage er i færd med at undersøge, om de mener, at covid-19 skal nedklassificeres, så den ikke længere betegnes som en ”samfundskritisk sygdom”.

- Vi skal ikke have hele våbenskabet åbent, hvis vi ikke skal bruge de våben, sagde Magnus Heunicke på pressemødet.

Undersøgelsen foretages ifølge sundhedsministeren i samarbejde med relevante styrelser og eksperter.

Dilemmafyldt område for regeringen

Det er et flertal i Folketinget, der har besluttet at covid-19 skal betegnes som en samfundskritisk sygdom. Det har i løbet af pandemien givet regeringen en række udvidede beføjelser som eksempelvis muligheden for at foretage lokale nedlukninger i sogne med høj smitte.

Men i takt med, at vi længe har set lave indlæggelsestal, og at 70 procent af danskerne er færdigvaccinerede, advokerer flere partier i blå blok for, at sygdommen skal nedklassificeres, så beføjelserne fjernes.

På pressemødet forklarede Magnus Heunicke, at spørgsmålet er dilemmafyldt for regeringen, fordi de lokale nedlukninger ifølge ham har vist sig meget effektive i forhold til at inddæmme smitte.

Og med et efterår, hvor myndighederne forventer stigende smittetal, var Magnus Heunicke på pressemødet ikke klar til endegyldigt at afskrive sig muligheden for at bruge det værktøj.

Enhedslisten vil snart nedklassificere

Hvis regeringen fortsat vil opretholde coronavirus som en samfundskritisk sygdom kræver det, at der ikke er et flertal imod dem på Christiansborg.

Det kan derfor være afgørende, at støttepartierne er enige med regeringen, og her lader Enhedslistens coronaordfører Peder Hvelplund forstå, at tiden er ved at løbe fra den nuværende klassificering.

- Udefra en helt nøgtern vurdering er det svært at se, at covid-19 lever op til epidemilovens definition af en samfundskritisk sygdom. Derfor bør den snarest nedklassificeres. Hvis udviklingen skulle vende, kan den aktiveres igen. Det handler grundlæggende om demokrati, skriver Peder Hvelplund på Twitter.

En af definitionerne for at være en samfundskrisik sygdom er, at den skal have potentiale til at udgøre en trussel mod sundhedsvæsnet.

Radikale vil vente en måned

Hos Radikale Venstre siger sundhedsordfører Stinus Lindgreen, at det er en stor beslutning, der skal tages.

- Min holdning er, at i hvert fald den næste måneds tid skal vi holde fast i de lokale nedlukninger. Det er det, der gør, vi kan undgå store nationale nedlukninger, siger Stinus Lindgreen til TV 2 og fortsætter:

- Så håber jeg, at flere i den periode tager imod vaccinen. Men når vi er på den anden side af det, ser jeg ikke, vi har behov for de her voldsomme værktøjer. Vi kan altid åbne værktøjskassen igen.

Magnus Heunicke forventer i løbet af ”de nærmeste dage” at have en afklaring af, hvad blandt andet styrelser og eksperter mener om sagen.