Taliban i Afghanistan

Thulesen Dahl kritiserer Bramsens Afghanistan-håndtering: - Det er grotesk

Dansk Folkeparti tilslutter sig Venstre og Konservative i kritikken af forsvarsministeren.

Formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, kritiserer forsvarsminister Trine Bramsen (S) for ikke at have fulgt situationen i Afghanistan tæt nok.

Mens Talibans tropper rykkede nærmere Afghanistans hovedstad, var forsvarsministeren blandt andet til koncert i Odense.

Det fremgår af et billede, som statsminister Mette Frederiksen (S) lagde op på Instagram fredag, hvor hun står sammen med forsvarsministeren samt borgmesteren i Odense.

Efter at have været til koncert tog forsvarsministeren senere på weekenden videre til Ærø. Her delte øens borgmester søndag et billede på Facebook, hvor han blandt andet skriver, at han og Trine Bramsen var ude at snakke med fiskerne om sæler.

Samtidig indtog Taliban Kabul, og både danskere og lokalt ansatte ventede på at blive evakueret til Danmark.

- Billederne viser jo bare, hvor grotesk det er, at samtidig med at alt det her sker, og vi i Folketinget bliver orienteret om, hvor kaotisk situationen er, så finder vi ud af, at Trine Bramsen har kørt kommunalvalg på Fyn og Ærø, siger Kristian Thulesen Dahl.

"Hun bør lægge sig fladt ned"

På et pressemøde onsdag sagde Trine Bramsen, at hvis hun havde vidst, hvordan situationen i Afghanistan ville udvikle sig, ville hun "have haft en anden weekend". Hun forsikrede dog om, at hun har været fuldt involveret i evakueringsarbejdet i Kabul.

- Jeg kan sige fuldstændigt klart, at jeg har været involveret i alle beslutninger, der er truffet, og har deltaget i alle møder, lød det fra ministeren.

Men det er ifølge Kristian Thulesen Dahl ikke nok, at forsvarsministeren var involveret i situationen i Afghanistan over telefonen, mens hun var på besøg forskellige steder i Danmark.

- Vi danskere har en forventning om, at ministrene sidder helt tæt på rådgiverne og følger situationen af egen drift. Ikke over en telefon, når de lige bliver ringet op. Det gjorde Trine Bramsen ikke her i weekenden. Hun burde gå ud, lægge sig fladt ned og sige: "Det beklager jeg. Det var simpelthen en fejl", siger Kristian Thulesen Dahl til TV 2.

Ellemann: Hun kan ikke fortsætte

Kristian Thulesen Dahl er ikke den første politiker, der har været ude at kritisere forsvarsministeren.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, udtrykte onsdag sin mistillid til Trine Bramsen, hvor han blandt andet kaldte ministerens billeder "besynderlige og respektløse".

- Jeg har svært ved at se, hvordan hun kan fortsætte. Jeg synes, at den her måde at håndtere tingene på vidner om, at man ikke forstår historien og ikke har forståelse for de menneskeliv, man har ansvaret for, siger Jakob Ellemann-Jensen i programmet ’Lippert’ på TV 2 NEWS.

Også de konservatives formand, Søren Pape Poulsen, har kritiseret forsvarsministerens måde at håndtere evakueringen fra Afghanistan.

- Når et land efter 20 års militærindsats er ved at falde i hænderne på en flok mørkemænd, så undrer det mig, at man ikke siger, at man hellere må dedikere sig hundrede procent til det i stedet for at være rundt i landet på valgkampsbesøg, eller hvad end det måtte være. Det synes jeg ikke er i orden, sagde Søren Pape Poulsen i forbindelse med de konservatives sommergruppemøde onsdag.

Lignende sag har haft konsekvenser

Både Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape Poulsen pointerer, at der tidligere er en minister, der har måttet forlade sit ministerium af lignende årsager.

I 2010 meldte den daværende udenrigsminister, de konservatives Lene Espersen, afbud til et møde i Arktisk Råd, fordi hun var på ferie på Mallorca.

Efter kritik måtte hun trække sig fra ministerposten.

- Jeg vil tillade mig at mene, at det her i weekenden er ti gange mere alvorligt end den sag, vi så tilbage fra den tid, fordi vi stod med en konkret situation i weekenden, siger Søren Pape Poulsen.