Politik

Kofod bekræfter, at flere afghanere skal hentes til Danmark

Der hersker dog usikkerhed om, hvor mange flere afghanere den danske stat nu går efter at evakuere.

Den politiske aftale fra sidste uge om at evakuere cirka 200 lokaltansatte afghanere til Danmark bliver udvidet.

Det bekræfter udenrigsminister Jeppe Kofod (S) over for TV 2.

Udvidelsen hænger især sammen med den anspændte situation i Afghanistan, hvor det for øjeblikket er meget vanskelligt at få fly ind og ud af den afghanske hovedstad. I det lys vil den danske regering hellere forsøge at få for mange end for få ud, forklarer Jeppe Kofod.

- Som jeg allerede har sagt offentligt, og som jeg har drøftet med partierne siden weekenden, evakuerer vi hellere én for meget end én for lidt, og vi har for længst bevæget os ud over, hvad der er beskrevet i aftalen, siger Jeppe Kofod og fortsætter:

- Vi forsøger selvfølgelig at prioritere dem med størst dansk tilknytning, når vi evakuerer. Men som billederne fra Kabul Lufthavn viser med al tydelighed, er situationen på jorden mildest talt kaotisk, og hvis vi sammen med vores allierede har mulighed for at evakuere andre grupper, så gør vi det. Men det er det muliges kunst i øjeblikket. Og vi bruger alle døgnets timer på den evakueringsoperation, vi stadig er i fuld gang med.

Usikkerhed om antallet

Den pakistanske udenrigsminister, Shah Mahmood Qureshi, sagde mandag, at hans land hjælper Danmark med at evakuere 431 afghanere, der har arbejdet for den danske regering.

Det tal ønsker Udenrigsministeriet ikke at bekræfte, og TV 2 har heller ikke kunnet få et klart svar om antallet fra de andre partier bag den politiske aftale fra sidste uge. Det er samtlige Folketingets partier minus Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

Hos Venstre vil udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen heller ikke sætte tal på. Men han siger, at det har været vigtigt for Venstre, at patruljetolke, der har gået med danske soldater for år tilbage, også kommer med. De var som udgangspunkt ikke omfattet af aftalen fra sidste uge, men er blevet det nu, lyder det.

- De har været en vital del af indsatsen og skal ikke efterlades. Det samme med dem, der har arbejdet for NGO'er, siger Michael Aastrup Jensen til TV 2.

Toårs grænse ignoreres

Enhedslistens udenrigsordfører, Eva Flyvholm, glæder sig over, at aftalen er blevet udvidet, så det i praksis ikke kun bliver personer, der har haft ansættelse på den danske ambassade i Kabul eller i Forsvaret de seneste to år, der bliver forsøgt evakueret.

- Det har hele tiden været vores udgangspunkt, at vi skulle hjælpe så mange som muligt og især de folk, der har samarbejdet med Danmark. Og der er vi heldigvis nået til en situation nu, hvor Jeppe Kofod og de andre partier også mener, vi skal få flere med ud. Det synes jeg er meget, meget vigtigt, siger Eva Flyvholm.

Men sikkerhedssituationen i Kabul er anspændt, og der stor usikkerhed om, hvor mange det indtil nu er lykkedes at evakuere, samt om alle de berørte afghanere har mulighed for at komme ud til lufthavnen.

- Nu er det springende punkt, om det kan lade sig gøre, lyder det fra Eva Flyvholm.