Taliban i Afghanistan

Hvorfor begyndte regeringen ikke evakuering før? - Det kalder på selvransagelse, siger Kofod

Ministrene blev også spurgt, hvorfor de tog til koncert og talte om sæler med lokale fiskere på Ærø, mens situationen eskalerede i Afghanistan.

På Christiansborg kritiserer flere partier regeringen for at have været alt for langsom til at evakuere danskere og lokalt ansatte fra Kabul, og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) erkender, at det ikke har kørt optimalt.

Det sagde han på et pressemøde onsdag eftermiddag, hvor han sammen med statsminister Mette Frederiksen (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) gav en status på situationen i Afghanistan.

- Det her kalder på selvransagelse hos os alle sammen, sagde Jeppe Kofod.

Direkte adspurgt, hvad den selvransagelse går på, svarede Jeppe Kofod, at det handler om at finde ud af, hvorfor vi er endt i en situation, hvor evakueringen først foregår efter Talibans magtovertagelse og under meget svære forhold. Mere konkret blev han ikke.

- Men nu er al fokus på operationen og få evakueret vores lokalansatte og andre. Og så kommer den debat, som er rigtig vigtig for os alle, lød det fra Jeppe Kofod.

- Kommet bag på alle

Fredag var den danske regering af den overbevisning, at Kabul ikke ville falde før udgangen af måneden, og Jeppe Kofod sagde på pressemødet, at den danske regering har handlet på "den viden, vi havde på pågældende tidspunkt".

Søndag stod det så klart, at Kabul faldt allerede samme dag, og det var også her, at Danmark besluttede at sende militærfly mod Afghanistan, lyder det fra regeringen.

- Det er kommet bag på alle, ikke bare Danmark, men hele det internationale samfund, at der er sket det hurtige militære og politiske kollaps i Afghanistan.

På Christiansborg er der imidlertid stor frustration over situationen, og flere af regeringens støttepartier har fortalt, at de hen over sommeren løbende har efterspurgt et møde med udenrigsministeren for at få lavet en evakueringsplan, men at det først kom i stand i sidste uge.

Det er de utilfredse med, fordi det siden april har stået klart, at USA ville være ude af Afghanistan ved udgangen af august, og derfor har blandt andet Enhedslisten advokeret for, at en plan skulle have været klar langt tidligere.

USA og Storbitannien sendte soldater tidligere

Allerede torsdag meddelte USA og Storbritannien, at de ville trække diplomatisk personale ud og sende soldater til den afghanske hovedstad for at hjælpe i den tilspidsede situation.

Det valgte Danmark ikke at gøre på det tidspunkt, men ifølge Jeppe Kofod har regeringen reageret så hurtigt som muligt på de gældende efterretninger.

- Men når det så er sagt, vil jeg gerne sige, at når vi er færdige med evakueringen, så lover jeg alle, at vi får en ordentlig drøftelse internationalt og i Danmark, for det fortjener at blive belyst.

Koncert og sælsnak, mens krisen eskalerede

Kritikken af regeringens påståede nøl har blandt andet været bundet op på, at Jeppe Kofod har været på sommerferie, at Mette Frederiksen og Trine Bramsen fredag aften tog til koncert, selvom der var kaos i Afghanistan, og at Trine Bramsen så sent som søndag talte om sæler med lokale fiskere på Ærø. Sidstnævnte skete samme dag, som Taliban indtog Kabul.

En journalist fra Ekstra Bladet spurgte på pressemødet de tre ministre, hvornår alvoren gik op for dem.

Jeppe Kofod svarede, at alvoren længe har stået klar for regeringen, mens Trine Bramsen sagde, at hun har været inde over alle beslutninger og deltaget på samtlige møder.

- Men det er klart, at havde jeg vidst fredag og søndag morgen, hvad der skete søndag aften, så havde jeg da haft en anden weekend, lød det fra Trine Bramsen.

På pressemødet kom det frem, at 84 personer med tilknytning til den danske ambassade i Kabul onsdag er blevet evakueret til Pakistan. Der er op mod 70 danske statsborgere eller personer med opholdstilladelse i Danmark tilbage i Afghanistan, mens det er uklart, hvor mange lokalt ansatte i Afghanistan, der fortsat mangler at komme ud af landet.