Politik

Der er både fordele og ulemper ved Khaders exit, siger politisk redaktør

Søren Pape Poulsen manglede gode svar på dagens pressemøde, mener TV 2s politiske redaktør.

Onsdag formiddag meddelte Naser Khader på sin Facebook-profil, at han er blevet smidt ud af Det Konservative Folkeparti.

Det er en beslutning som partiets formand, Søren Pape Poulsen, har truffet sammen med resten af den konservative folketingsgruppe. Det sker efter at have læst konklusionen af den meget omtalte advokatundersøgelse i kølvandet på en række kvinders beskyldninger om seksuelle krænkelser fra Naser Khaders side.

I sig selv er Khader ikke et kæmpe tab

Hans Redder, TV 2s politiske redaktør

- Da vi indledte undersøgelsen, så anklagerne alvorlige ud. Med de nye anklager er alvoren mere end bekræftet, sagde Søren Pape Poulsen på et pressemøde onsdag på partiets sommergruppemøde med henvisning til, at der er dukket flere sager op end dem, DR berettede om i juli.

Ifølge TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, var det den eneste mulige udvej for de konservative, der nu formelt kan lukke kapitlet om Naser Khader. Det er dog langtfra en afsluttet sag i offentligheden, mener han.

- Det vil uden tvivl blive diskuteret yderligere i pressen. Og det bliver spændende at se, om det kan aflæses i kommende meningsmålinger, siger han.

Vil blive afkrævet svar

Hans Redder bider særligt mærke i to ting ved Naser Khaders exit. Den ene er positiv for de konservative, den anden er problematisk.

Den positive er, at Naser Khader umiddelbart respekterer Sørens Papes beslutning og dermed ikke vil føre åben krig mod partiet. Det var der ellers flere internt, som havde frygtet, fortæller Hans Redder.

- Der har været stor uro omkring, hvordan Khader ville reagere. På den front kan partiet ånde lettet op, siger han.

Naser Khader skriver i sit Facebook-opslag, at "det er et mavestød", han har fået, men at han "respekterer beslutningen".

Den mindre positive ting er, at Søren Pape Poulsen af pressen vil blive afkrævet svar på, hvor meget han vidste om Naser Khaders grænseoverskridende adfærd, og hvorvidt han selv har gjort nok for at stoppe det.

- Søren Pape Poulsen havde ikke nogen gode svar på de spørgsmål på dagens pressemøde, siger Hans Redder.

I et brev til medlemmerne sendt forud for Khaders exit skriver Søren Pape Poulsen, at han for et par år siden blev bekendt med flere rygter om "grænseoverskridende seksuelle krænkelser" fra Naser Khaders side, men at det på daværende tidspunkt ikke var muligt at få nogle kvinder til at stå frem.

Den forklaring er ifølge Hans Redder ikke god nok.

Ikke et kæmpe tab

Sagen om Naser Khader har skygget for de konservative i lang tid, og i den periode har det været umuligt for Søren Pape Poulsen af komme ud med politiske budskaber. På den måde er det en fordel, at Naser Khader nu er ude af partiet, fortæller Hans Redder.

Omvendt mister partiet en stor politiker i Naser Khader.

- Han var en værdikriger og en af de mest kendte politikere i Danmark. Der findes ingen vælgere, som ikke ved, hvem han er, siger den politiske redaktør.

På trods af det kan partiet sagtens komme videre uden Khader. Indadtil var han nemlig ikke den, som for alvor trak i trådene, siger Hans Redder:

- Sagen er meget træls for partiet. Men i sig selv er Khader ikke et kæmpe tab.

TV 2 forsøger at få en kommentar fra Naser Khader, der fortsætter som løsgænger i Folketinget.