Medlem af DF-top vil have intern redegørelse efter Messerschmidt-dom

Baglandets chokreaktion på dommen er et bevis på, at partitoppen ikke har været åbne nok om sagen, mener hovedbestyrelsesmedlem.

Meld- og Feld-sagen har med al tydelighed vist, at der er behov for forbedringer i Dansk Folkeparti, blandt andet nĂĄr det kommer til styringen af finanserne og kommunikationen med baglandet.

Sådan lyder det fra hovedbestyrelsesmedlem Erik Høgh-Sørensen (DF).

Der kommer ikke noget godt ud af at forlænge pinen på den måde

Anders Vistisen, medlem af DF's hovedbestyrelse

Han vil nu have foretaget en intern redegørelse af sagen, som kulminerede fredag, da Morten Messerschmidt blev idømt seks måneders betinget fængsel for dokumentfalsk og svig med EU-midler.

- Det er ikke en køn sag, og særligt retssagen viser, at kommunikationen til partiets bagland har været uklar. Det er noget, vi skal kigge nøje på, så vi sikrer, at det ikke sker igen, siger han til TV 2.

Erik Høgh-Sørensen har allerede sendt en mail til flere af sine kolleger, hvor han giver udtryk for, at han vil have en intern redegørelse på dagsordenen til næste bestyrelsesmøde søndag 22. august.

Det er dog ikke alle, som er lige begejstret for idéen.

Manglende kommunikation

Erik Høgh-Sørensen vil have redegørelsen udarbejdet af folk, der ikke har været personligt involveret i Meld- og Feld-sagen. Han peger blandt andet på sig selv som en mulighed, fordi han har erfaring med krisehåndtering fra sin tid i Mærsk.

Desuden skal det gå så hurtigt, at konklusionerne er klar inden DF's sommergruppemøde 18. september.

Konkret skal redegørelsen levere bud på, hvordan DF undgår at havne i en ny situation, hvor der er rod i finanserne. Derudover skal den levere bud på, hvordan partiet styrker sin åbenhed og kommunikation.

Og særligt det sidste er et springende punkt for Erik Høgh-Sørensen.

Han mener nemlig, at baglandets reaktion pĂĄ Morten Messerschmidts retssag og dom har vist, at der er mangler i den interne kommunikation.

Et chokeret bagland

TV 2 afdækkede søndag en række lokale DF-politikeres syn på dommen og Morten Messerschmidts fremtid i politik. Flere gav udtryk for, at de var chokerede over afgørelsen, og at de klart havde regnet med en frifindelse.

- Jeg blev paf. Jeg synes, at det er en meget hård dom, så jeg er glad for, at den er anket, lød det blandt andet fra Jens Vornøe (DF), som er formand for Københavns Lokalforening.

Sådan kan man ikke bare udlægge det. Det må stå for Eriks egen regning

Anders Vistisen, medlem af DF's hovedbestyrelse

Lige præcis udtalelser som den siger alt, mener Erik Høgh-Sørensen:

- Hvis medlemmer reagerer med så stor forbavselse og chok, er det jo et tegn på, at noget ikke har været klart. Så har medlemmerne ikke været godt nok informeret, siger han.

Ingen bakkede op om Messerschmidt

Erik Høgh-Sørensen tror særligt, at baglandet er blevet overrasket over, at ingen vidner bakkede Morten Messerschmidts forklaring op i retten.

I alt afgav 17 vidner forklaring i løbet af retsdagene, herunder formand Kristian Thulesen Dahl. Alle - bortset fra én, hovedbestyrelsesmedlem Anders Vistisen - afviste, at der var ekstraordinært meget EU-indhold på sommergruppemødet i 2015, som næstformanden ellers hævdede.

Og netop dét var med til at fælde Morten Messerschmidt. Derfor burde der være meldt klarere ud til baglandet før retssagen, så man kunne forberede sig på den hårde dom, mener Erik Høgh-Sørensen.

- Der skal være mere åbenhed og kommunikation på den front i fremtiden, siger han.

Undersøgelse vil ikke gavne partiet

Forslaget om en intern redegørelse har formentlig ikke opbakning fra alle medlemmer i hovedbestyrelsen.

Anders Vistisen tror eksempelvis ikke, at en undersøgelse vil gavne partiet.

- Jeg tror ikke, der kommer noget særligt godt ud af at forlænge pinen på den måde, siger han til TV 2.

Anders Vistisen køber desuden ikke Erik Høgh-Sørensens påstand om, at der har været mangelfuld kommunikation fra partitop til bagland.

- Sådan kan man ikke bare udlægge det. Det må stå for Eriks egen regning, siger han.

Selvom Anders Vistisen ikke umiddelbart er positiv over for en intern redegørelse, understreger han dog, at hvis formand Kristian Thulesen Dahl vil have en undersøgelse, så vil han ikke stå i vejen for det.

Selv har Erik Høgh-Sørensen ingen forventninger til, hvad det ender med, men han "kræver at forslaget bliver drøftet seriøst".

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra alle 12 medlemmer af DF's hovedbestyrelse. Rene Chistensen, Liselott Blixt og Carl Christian Ebbesen ønsker ikke at udtale sig. Resten har ikke besvaret henvendelsen.