Danmark skal hjælpe USA med evakuering fra Afghanistan

Når danske borgere og afghanere, der har hjulpet Danmark, er reddet ud af Afghanistan, skal danske militærfly hjælpe USA med at evakuere amerikanere.

Danmark skal hjælpe USA med at evakuere folk ud af Afghanistan.

Det oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) på et kort pressemøde tirsdag eftermiddag efter et ekstraordinært møde i Udenrigspolitisk Nævn, hvor folketingets partier er blevet orienteret om aftalen med USA.

- De allierede har anmodet Danmark om assistance. Så når vi har fået løftet alle indenfor vores egen målgruppe ud, så kommer vi til at fortsætte operationen for at hjælpe allierede. Det er på amerikansk anmodning, siger forsvarsministeren.

Danmark var hurtige

Allerede søndag havde Danmark - som et af de første lande - militærfly i området, som kunne sættes ind i opgaven med at evakuere folk ud af Afghanistan.

Mange andre lande baserede ifølge ministrene deres evakueringer på de kommercielle fly, men al flyvning med kommercielle fly blev indstillet søndag eftermiddag.

Danmark var også hurtig til at etablere et samarbejde med Pakistan og oprette en base i hovedstaden, Islamabad, hvorfra de danske militærfly kan operere. Og det er altså blevet bemærket af USA.

- Vi har muligheden, så snart lufthavnen er klar til at løfte den her store opgave, til at hjælpe flere mennesker ud af Afghanistan. Så Danmark og USA står sammen i så vanskelig en situation som det her er, siger Jeppe Kofod.

Havde USA ikke nok fly selv?

- Det her betyder, at det er en kæmpemæssig opgave, og det er en svær opgave. Men fordi vi allerede fra dansk side havde et alternativ klar til de kommercielle fly, så har vi hurtigt fået etableret det system, som skal bruges til at flyve folk ud, siger Trine Bramsen og understreger, at det fortsat vil være en dansk operation under dansk kommando.

Udenrigsminister Jeppe Kofod forsikrer, at alle arbejder på højtryk og har gjort det i dagevis for at hjælpe danskere og dem, der har bistået os, i Afghanistan ud af landet.

- Jeg garanterer for, at vi gør alt, hvad der er menneskeligt muligt for at hjælpe med evakueringen af vores folk og andre, der har samarbejdet med Danmark. Men der er ting, som er ude vores hænder som for eksempel mennesker på landingsbaner, der kan forhindre arbejdet, siger han.

Vi gør alt hvad der menneskeligt muligt for at hjælpe med evakueringer af vores egne folk og samarbejdspartnere

Danmark har sendt flere fly

Forsvarsministeren oplyste tidligere tirsdag på Forsvarsministeriets Twitter-profil, at der nu er "yderligere dansk militær flykapacitet i nærområdet" omkring Afghanistan.

- Vores fulde fokus er fortsat på at gennemføre evakueringer fra Afghanistan, skrev hun yderligere.

Forsvarsministeriet kan ikke oplyse, hvor mange danske militærfly der lige nu er i området omkring Afghanistan.

Udover militærfly er to SAS-fly landet i Pakistans hovedstad, Islamabad, tirsdag. Det fremgår af tjenesten Flightradar24, der overvåger flytrafik. SAS vil ikke oplyse, om de to fly deltager i evakueringen.

Fly måtte opgive og vende om

Et dansk evakueringsfly måtte mandag aften opgive at lande i lufthavnen i Kabul på grund af den "kaotiske tilstand i lufthavnen og på start-og landingsbanen."

Det fremgår af en sms, som Udenrigsministeriets Borgerservice har sendt til alle de danskere i Afghanistan, der er på danskerlisten - og som altså skal evakueres ud af landet.

Om bord på flyet var der repræsentanter fra Danmarks ambassade i Kabul.

Ifølge sms'en vil der blive gjort et nyt forsøg tirsdag, hvis situationen er forbedret, og flytrafikken ikke er suspenderet, som det for en periode var tilfældet mandag eftermiddag på grund af netop de kaotiske tilstande i lufthavnen.

Udenrigsministeriet bekræfter oplysningerne over for TV 2, men vil ikke oplyse, hvor mange danskere der skulle være blevet evakueret med flyet.

Hverken Forsvars- eller Udenrigsministeriet kan oplyse, hvor mange der er blevet evakueret fra Afghanistan, eller hvor mange der stadig er i landet.