Politik

Ane Halsboe-Jørgensen er ny kulturminister, og Jesper Petersen bliver uddannelsesminister

Jesper Petersen er ny på regeringens ministerhold, og Ane Halsboe-Jørgensen skal nu tale for kulturen og kirken.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen er udnævnt til kulturminister og kirkeminister.

Socialdemokratiets hidtidige politiske ordfører, Jesper Petersen, er udnævnt til minister og overtager uddannelses- og forskningsministeriet fra Ane Halsboe-Jørgensen.

De to nye ministre er mandag formiddag blevet præsenteret for Kronprins Frederik på Amalienborg.

- Jeg er en meget stolt ny kultur- og kirkeminister, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

- Jeg glæder mig usigeligt til det store ansvar, det er at bidrage til kultur og alt det, vi er fælles om. Men også i lyset af situationen i Afghanistan er kulturen en grundpille i et demokrati, en grundpille for frie mennesker. Der er så meget kraft i at have samtalen og være nysgerrig på hinanden, siger hun.

- Tak for tilliden fra statsministeren til, at jeg vil kunne løfte opgaven og overtage det gode arbejde, Ane Halsboe-Jørgensen har gjort for uddannelses og forskningsområdet, lyder det fra den nyslåede minister, Jesper Petersen.

Lyn-analyse

Mette Frederiksen kunne have valgt en én til én-udskiftning og sat Jesper Petersen direkte ind som kulturminister. Men jeg formoder, at en del af årsagen er, at der ligger vigtige forhandlinger forude på kulturområdet inden for de næste få måneder.

Jesper Petersen har ikke prøvet at være minister før, det har Ane Halsboe-Jørgensen, idet hun har været uddannelses- og forskningsminister siden 2019. Det kan godt være, at Mette Frederiksen har tænkt, at vi har nok brug for en, der ved, hvordan et ministerium fungerer og har prøvet at sidde i vanskelige forhandlinger. 

Statsministeren røg på telefonsvareren

Han fik søndag det vigtigste opkald i hele sin karriere, mens han var midt i en fodboldkamp som træner for sin søns hold.

- Jeg var til fodbold, og så ringede Mette Frederiksen midt inde i kampen, men den kunne han jo så ikke tage. Så måtte han ringe efter kampen, fortæller den nye ministers søn, Leo Petersen, der sammen med sin mor er mødt op foran Amalienborg for at se sin far tage ind til kronprinsen, som han er "stor fan af" .

Derhjemme havde Jesper Petersens kone, Pernille Christoffersen, heller ikke regnet med det opkald, hun fik søndag aften.

- Jeg var hjemme med Johan, Leos lilllebror, så blev vi pludselig ringet op af Jesper, der havde modtaget et opkald fra statsminister Mette Frederiksen, som ville høre, om han ville være ny minister. Så det var meget hurtigt og uventet, at vi lige skulle tage en snak om det, fortæller Pernille Christoffersen, der svarede sin mand "go for it".

Joy Mogensen løb tør for overskud

Den afgående kultur- og kirkeminister, Joy Mogensen, træder ud af regeringen og blev modtaget hos kronprinsen på Amalienborg klokken 12.

Hun meddelte søndag, at hun trækker sig fra sin ministerpost med øjeblikkelig virkning og forlader politik helt.

Joy er et utrolig begavet og tænksomt menneske, som har givet et vigtigt bidrag i en svær tid.

Statsminister Mette Frederiksen (S)

Hun er løbet tør for overskud, skrev hun i et langt opslag på Facebook, efter to år, hvor hun både har oplevet at blive minister, at miste en datter og at håndtere coronakrisen i to ministerier.

Statsminister Mette Frederiksen gav hende nogle ord med på vejen foran Amalienborg:

- Joy er et utrolig begavet og tænksomt menneske, som har givet et vigtigt bidrag i en svær tid. Jeg ved, at vi har haft en kulturminister, som har gjort sit bedste for at få dansk kulturliv igennem en svær tid. Så tusind tak til Joy Mogensen for indsatsen for Danmark og dansk kunst og kultur, lød det fra statsministeren.

Er det en lettelse at sige farvel til politik og titlen som minister?

- Nej. Politik er svært. Det skal det være, det er store spørgsmål og det er mange menneskers liv. Men jeg har også prøvet livet på den hårde måde, så jeg synes, nu er det tid til, at jeg skal koncentrere mig om mine familieplaner også, lyder det fra Joy Mogensen på vej ind til Amalienborg, hvor hun vil "sige pænt farvel til kongefamilien".

På grund af den helt ekstraordinære situation i Afghanistan vil der ikke blive holdt overdragelsesceremonier i de relevante ministerier i dag.

Der er ellers tradition for, at afgående ministre overleverer ministeriet til den nye minister ved en ceremoni med gaver og taler. Men det vil altså blive gennemført på et senere tidspunkt, oplyser statsministeriet.