Politik

Kulturminister Joy Mogensen (S) forlader politik

Kultur- og kirkeministeren trækker sig helt ud af dansk politik. Hun er løbet tør for overskud, skriver hun på Facebook.

Joy Mogensen (S) har meddelt statsministeren, at hun ønsker at forlade posten som kultur- og kirkeminister. Det skriver hun selv på Facebook.

Joy Mogensen skriver, at det har været en stor ære at besidde posten, og at intet har været mere meningsfyldt "end at få lov at tjene vores land i en socialdemokratisk regering".

Fratrædelsen skyldes, at hun er løbet tør for overskud. Derfor trækker hun sig også helt ud af politik, oplyser hun.

- Jeg stiller ikke op til Folketinget næste gang, og jeg har det godt med denne beslutning om at forlade politik for nu, skriver Mogensen.

To hårde år

Joy Mogensen skriver, at det har sat sine spor, at blive minister, at miste sin datter og at skulle håndtere coronakrisen i to ministerier. Alt sammen inden for de to år, hun har været minister.

Lyn-analyse

Jeg er overrasket over, at det sker lige nu, men jeg er ikke overrasket over, at hun ikke holder hele valgperioden ud. Joy Mogensen fandt sig aldrig helt til rette som minister, og hun fik aldrig for alvor sat sit præg på kulturpolitikken. Størstedelen af hendes ministerperiode har kulturlivet været lukket på grund af corona, og det har selvfølgelig en del af sige. Derudover er det mit indtryk, at hun er blevet overrasket over, hvor barsk landspolitik er i forhold til kommunalpolitik, hvor hun kommer fra. Der er et langt større mediepres og en mere giftig politisk stemning.  

Hun har selv altid kørt sit politiske liv efter den tommelfingerregel, at man kun skal være der, "så længe man kan give alt, hvad man har i sig."

Og nu er der ikke flere kræfter at trække på, skriver hun.

I oktober 2019 meddelte hun, at hun fødte en datter, der ikke var i live, hvorefter hun gik på orlov i en periode.

Fra lokalpolitik til landspolitik

Joy Mogensen er tidligere borgmester i Roskilde, og hun blev hentet ind på ministerholdet efter folketingsvalget i 2019. Hun skriver i sit opslag, at hun savner måden at arbejde på ude i kommunalpolitikken.

- Den måde at arbejde på, som virkede for mig som lokalpolitiker, har jeg ikke kunnet tage med ind i landspolitik. Så jeg skal finde et arbejdsliv, hvor det, jeg er god til, skaber resultater for andre. Det er løsningerne mere end debatterne, der har optaget mig som politiker, skriver Mogensen om sit stop.

Hun er i øjeblikket gravid, hvorfor hun blandt andet ikke rejste med til OL i Tokyo tidligere på sommeren. Kulturministeriet har tidligere oplyst, at hun har termin ved årsskiftet.

Det er endnu uvist, hvem der skal overtage hende ministerposter.

Ikke altid let

Joy Mogensens tid som minister har været præget af en del kritik fra fortrinsvist oppositionen, som gentagne gange har beskyldt hende for ikke at kæmpe nok for kulturlivet.

Under coronakrisen har kulturen haft hårde kår, og adskillige aktører i og omkring kulturlivet har udsat hende for hård kritik. Senest har det været restriktioner og afstandskrav i kirkerne, som hun har måttet stå på mål for.

Selv efter fratrædelsens offentliggørelse kan Jan E. Jørgensen, der er kulturordfører i Venstre, ikke helt dy sig for at sende en stikpille med, da han på Twitter takkede ministeren for indsatsen.

- Omstillingen fra kommune til ministerium var ikke helt vellykket, og det er svært at regere i en regering, som ikke prioriterer kultur og kirke. Det var tydeligst under corona, hvor en frustreret Joy uden forklaring kom bagerst i køen, skriver Jan E. Jørgensen på Twitter.

TV 2 har været i kontakt med Joy Mogensen, som oplyser, at hun ikke ønsker at udtale sig yderligere.