Politik

DF-bagland bryder tavsheden efter Messerschmidt-dom: - Det er justitsmord

Partiet er i en tilstand af chok og klynger sig til håbet om, at dommen bliver omstødt, siger TV 2s politiske redaktør.

Der har været stille i partitoppen i DF, siden næstformand Morten Messerschmidt fredag eftermiddag blev idømt seks måneders betinget fængsel for svindel med EU-midler.

Med det kendskab, jeg har til Morten, tror jeg ikke på det

Peter Kiralyfalvy, formand for Slagelse Lokalforening

Men nu bryder baglandet tavsheden.

TV 2 har talt med cirka 20 lokalpolitikere fra DF om deres holdning til dommen og Morten Messerschmidts fremtid i partiet.

Èn kalder det justitsmord, mens en anden understreger, at ingen - selv ikke Messerschmidt - er hævet over loven. Gennemgående er dog, at de alle støtter deres næstformand.

Tror på hans uskyld

Flere af de politikere, TV 2 har talt med, nævner som noget af det første, at de er overraskede over byrettens afgørelse.

- Jeg blev paf. Jeg synes, at det er en meget hård dom, så jeg er glad for, at den er anket, siger Jens Vornøe (DF), som er formand for Københavns Lokalforening.

En lignende melding kommer fra Jan Voss Hansen, som er folketingskandidat i Tønderkredsen.

- Jeg er trist og overrasket over dommen, fordi jeg virkelig havde troet på en frifindelse, siger han til TV 2.

Selvom Morten Messerschmidt blev kendt skyldig i både svig med EU-midler og dokumentfalsk, understreger flere af lokalpolitikerne, at de fortsat tror på hans uskyld, og at han har deres fulde opbakning.

- Med det kendskab, jeg har til Morten, tror jeg ikke på det. Han er dygtig og et godt menneske. Det er decideret justitsmord, siger Peter Kiralyfalvy, som er formand for Slagelse Lokalforening.

Lyn-analyse

Store dele af partiet er i en tilstand af chok, og konsekvenserne af dommen er først ved at synke ind. Lige nu klynger partifællerne sig til et håb om, at dommen bliver omstødt, og alle siger, at der er status-quo indtil afgørelsen i landsretten. Men det holder ikke bare at vente. Morten Messerschmidt er en afgørende profil i DF, og man er nødt til at forholde sig til, at han kan være fortid. Partiet skal fremlægge ny politik, og sommergruppemødet senere på måneden er en god anledning hertil. 

Ikke en køn sag

Selvom der er bred opbakning til Morten Messerschmidt i baglandet, er der flere, som understreger, at sagen gør ondt på partiet.

Blandt andet Erik Høgh-Sørensen, som er medlem af hovedbestyrelsen i DF:

- Sagen er ikke køn for mit parti, det indrømmer jeg gerne. Det er virkelig træls, siger han til TV 2.

Bliver han dømt, må han tage sin straf

Erik Høgh-Sørensen, medlem af hovedbestyrelsen i DF

Han opfordrer til, at DF forud for partiets årsmøde i september laver en intern undersøgelse, der afdækker forløbet nøje.

Sagen, der i medierne oftest omtales som Meld- og Feld-sagen, har hængt over hovedet på både Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti siden 2015, hvor Ekstra Bladet begyndte at afdække sagen.

Forholder sig ikke til fremtiden

De fleste af de politikere, TV 2 har talt med, vil ikke forholde sig til, hvad der skal ske med Morten Messerschmidt, hvis han også kendes skyldig i Landsretten.

"Det er en hypotetisk snak", lyder det blandt andet.

Flemming Rømer, som er formand i Fredensborg Lokalforening, hvor Morten Messerschmidt er opstillet, vil heller ikke udtale sig om, hvorvidt næstformanden kan genopstille i Fredensborg-kredsen.

- Morten er vores kandidat, og mere kan jeg ikke sige, før der kommer en endelig afgørelse, siger han.

Lokalformanden fortæller desuden, at Morten Messerschmidts mulige svindel med EU-midler allerede blev vendt i bestyrelsen, da han søgte om at blive opstillet i Fredensborg i 2018.

- Vi valgte ham, fordi vi stoler på ham 100 procent, og det gør vi stadig.

Samme holdning har de fleste andre lokalpolitikere.

Erik Høgh-Sørensen understreger dog, at ingen er hævet over loven, og at det formentlig vil få konsekvenser, hvis Morten Messerschmidt dømmes skyldig i Landsretten.

- Bliver han dømt, må han tage sin straf, sådan er det for alle, siger han til TV 2.

Tavshed i partitoppen

TV 2 har lørdagen igennem forsøgt at få en kommentar fra DF-formand Kristian Thulesen Dahl og resten af Folketingsgruppen, men ingen af dem ønsker at udtale sig.

I et Facebook-opslag fredag gav Kristian Thulesen Dahl udtryk for, at han er ked af dommen, men at Morten Messerschmidt kan fortsætte sit politiske arbejde, indtil Landsretten er kommet med sin afgørelse.

Morten Messerschmidt ankede dommen, straks efter at den blev afgjort.

- Jeg har hele vejen troet på frifindelse, og det er også derfor, at jeg anker. Nu har jeg brug for at læse dommen, sagde næstformanden uden for retten i Lyngby fredag.

Om sagen kan nå at blive behandlet i år, eller om det først bliver til næste år, vides endnu ikke. Præsidenten for Østre Landsret slog lørdag fast, at man ikke vil ikke give positiv særbehandling til sagen mod Morten Messerschmidt ved at lægge den foran i køen.