Politik

Morten Messerschmidt-sagen afgøres i dag: - Alle vidner har sagt ham imod

Dansk Folkepartis næstformand risikerer op til to års fængsel.

I dag falder der dom i retssagen mod Morten Messerschmidt.

Dermed afgøres det, om de knap 100.000 kroner, han modtog i EU-støtte til en påstået Meld-konference sideløbende med Dansk Folkepartis sommergruppemøde i Skagen i august 2015, var berettigede eller ej.

Dansk Folkepartis næstformand er anklaget for dokumentfalsk og svindel med EU-midler, fordi konferencen ifølge anklagemyndigheden aldrig blev afholdt. Anklageren forlanger fængsel, mens forsvareren ønsker ham frifundet.

Straframmen for dokumentfalsk, der er den mest alvorlige anklage, er op til to års fængsel. Og det ser sort ud for Morten Messerschmidt før dagens dom.

- Det mest interessante er, at ingen af hans egne partifæller kunne genkende sommergruppemødet som en del af en EU-konference, siger TV 2s reporter Olav Christensen, der følger sagen tæt og er til stede i Retten i Lyngby.

- Det var en blank afvisning hele vejen igennem. Alle vidneudsagn gik ham imod, og det har været det allermest markante.

Meget taler mod Messerschmidt

Retssagen mod Morten Messerschmidt har varet syv dage med vidner fra ind- og udland.

I alt har 17 vidner afgivet forklaring, deriblandt ni nuværende og tidligere medlemmer af Dansk Folkeparti.

Og i løbet af de fem retsdage er det ikke lykkedes at finde et eneste medlem af Dansk Folkeparti eller påstået medlem af Meld, som havde en oplevelse af, at der foregik en Meld-konference i Skagen.

Og det er bare et af de aspekter, der taler imod Morten Messerschmidts begrundelse for at modtage de knap 100.000 kroner fra EU.

- Samtidig har de oplysninger, han har skrevet under på og sendt til EU, været fejlagtige, og den politiske organisation Meld ser ud til at være nærmest ikke-eksisterende, forklarer Olav Christensen.

I hvert fald har de fire medlemmer ude i Europa, der er blevet afhørt, alle sammen sagt, at de ikke kendte andre i partiet, har deltaget i partimøder eller modtaget en invitation til den påståede EU-konference i Skagen i 2015.

- Omvendt taler det for, at der skam blev talt EU på sommergruppemødet, siger Olav Christensen.

Danmark stod over for en afstemning om retsforbeholdet i december 2015. Og i sommeren 2015 stod det også klart, at der skulle være en afstemning i Storbritannien om deres forhold til EU, og at den ville få stor betydning for Danmark.

- Derfor var der masser af diskussion af EU på sommergruppemødet, og det er nok det vigtigste argument for Morten Messerschmidt.

Bløder forklaring op

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, der var ansvarlig for sommergruppemødet i 2015, forklarede mandag, at der var debatter om EU-emner på sommergruppemødet.

Men han slog også fast, at han ikke før sommergruppemødet har været opmærksom på, at der skulle være en speciel EU-del.

Morten Messerschmidt præsenterede det oprindeligt over for EU som en særskilt konference om EU over to dage.

Senere har han forklaret, at det var et fælles arrangement med Dansk Folkeparti med meget EU-indhold, og at støtten derfor ifølge ham var udbetalt helt berettiget.

Dommen afsiges fredag klokken 15, hvis anklageren og forsvarere kan nå deres procedurer inden klokken 12.