Danmark evakuerer ansatte og lukker ambassade i Afghanistan
Alle danskere i Afghanistan bør forlade landet omgående, advarer udenrigsminister Jeppe Kofod (S).
Samtlige ansatte på den danske ambassade i Afghanistans hovedstad Kabul evakueres, og ambassaden lukkes midlertidigt.
Det oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod (S) ved et pressemøde fredag eftermiddag.
Udenrigsministeriet tager affære på grund af den hastigt eskalerende situation i Afghanistan, hvor den militante islamistiske Taliban-bevægelse indtager by efter by.
- Det er klart, at vi må tage de nødvendige skridt. Det er det, vi gør nu. Jeg vil gerne understrege, at sikkerheden for vores ansatte, udsendte og lokalt ansatte har aller aller højeste prioritet, siger Jeppe Kofod.
Af sikkerhedsmæssige årsager kan han ikke gå i detaljer med, hvornår danskerne og de lokale tilknyttede samt deres familier vil blive fløjet ud af Afghanistan.
Opgiver at screene alle
Det drejer sig konkret om cirka 200 nuværende og tidligere ansatte samt deres familier. Dem, som et bredt flertal i Folketinget onsdag blev enige om at evakuere.
Partierne aftalte blandt andet, at afghanerne forud for en evakuering ville blive sikkerhedsscreenet. Men virkeligheden har overhalet den aftale, lyder det nu fra ministeren. Situationen forværres langt hurtigere, end nogen havde troet.
Alle myndigheder arbejder på højtryk for at foretage screeninger, men det bliver ikke muligt at nå alle.
- Det er en akut situation. det må vi alle erkende. Og ligesom ligesindede lande handler det nu for os om at handle hurtigt og rettidigt. Sikkerheden for vores lokalt ansatte afghanere og danske udsendte har aller højeste prioritet. Det er det, vi har fokus på nu, siger Jeppe Kofod.
Udenrigsminister: Forlad landet omgående
Ambassaden vil på kort sigt være nødbemandet. Men udenrigsministeren har en "helt klar opfordring":
- Alle danskere, der er i Afghanistan, bør forlade landet omgående. Det er en meget alvorlig situation. Vi ved ikke, hvordan situationen ser ud om meget kort tid. Vi vil ikke kunne bistå danskere i landet om meget kort tid, siger Jeppe Kofod og tilføjer, at der bliver "arbejdet på højtryk" for at få danskerne og de lokale ansatte ud hurtigst muligt.
Udenrigsministeriets Borgerservice vurderede i sidste uge, at der er omkring 30 personer på danskerlisten i Afghanistan. Det tæller blandt andre danskafghanere, enkelte udviklingsarbejdere og journalister.
Flere andre lande, herunder USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrig og de nordiske lande, har også opfordret deres borgere til at forlade Afghanistan, mens det endnu er muligt at komme ud.
USA og Storbritannien sender soldater
Både USA og Storbritannien har besluttet at sende soldater til Afghanistan for at hjælpe med evakuering af deres ansatte og lokale tilknyttede.
En talsmand for USA's forsvarsministerium oplyste torsdag, at der vil blive indsat omkring 3000 soldater midlertidigt for at hjælpe ansatte på ambassaden og andre amerikanere ud af Kabul.
Ned Price, der er talsmand for USA's udenrigsministerium, sagde ifølge nyhedsbureauerne AFP og Reuters, at USA nu vil sende fly ind dagligt for at evakuere tolke og andre afghanere, som er i fare, fordi de har arbejdet for USA.
Storbritannien sender omkring 600 soldater til Afghanistan for at hjælpe briter ud af landet, meddelte britiske myndigheder ifølge BBC og Sky News.
Taliban har indtaget to tredjedele af Afghanistan
Fredag morgen har den militante islamistiske bevægelse Taliban erobret byen Lashkar Gah, som er hovedstad i den sydlige Helmand-provins i Afghanistan.
Og torsdag aften tabte afghanske regeringsstyrker også landets næststørste by, Kandahar.
Dermed kontrollerer Taliban nu to tredjedele af Afghanistan.
Erobringen sker, kort tid efter at USA og andre lande begyndte at trække deres styrker ud af landet. Blandt de store afghanske byer er det nu kun Kabul, som regeringen for alvor har magten i.