Danmark stopper midlertidigt tvangshjemsendelser til Afghanistan

45 afviste asylansøgere står til at skulle hjemsendes til Afghanistan. Men Afghanistan vil ikke tage imod dem på grund af Talibans fremrykning.

Danmark stopper midlertidigt med at tvangshjemsende afviste asylansøgere til Afghanistan – foreløbigt frem til 8. oktober 2021. Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet til TV 2.

Afghanistan orienterede 8. juli EU om, at landet har besluttet at indføre et midlertidigt stop på tre måneder for modtagelse af tvangshjemsendte personer på grund af sikkerhedssituationen i landet, der forværres dag for dag.

I en orientering til Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg skriver ministeriet torsdag, at "regeringen tager den afghanske beslutning til efterretning". Det betyder i praksis, skriver ministeriet, at Hjemrejsestyrelsen ikke vil tvangshjemsende afghanere foreløbigt frem til 8. oktober.

- Vi har efterhånden fået etableret et godt samarbejde med Afghanistan om hjemsendelse, og jeg ønsker ikke, at det samarbejde skal ophøre, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Han tilføjer, at den afghanske regerings beslutning betyder, at Danmark i praksis slet ikke kan tvangshjemsende til Afghanistan, så længe de afghanske myndigheder ikke er parat til at tage imod de hjemsendte ved grænsen.

Danmark kan dog fortsat gennemføre frivillige hjemsendelser.

Holland og Tyskland har trukket sig fra appel til EU

Udmeldingen kommer dagen efter, at et bredt flertal i Folketinget blev enige om at tilbyde evakuering til afghanske ansatte pĂĄ den danske ambassade i Kabul samt tidligere ansatte pĂĄ ambassaden eller i Forsvaret.

Og det er nye toner siden fredag, hvor Danmark sammen med en række andre lande sendte en opfordring til EU-Kommissionen om at gå i dialog med den afghanske regering for at sikre, at Afghanistan overholder den eksisterende tilbagesendelsesaftale med EU.

- Det er vigtigt for regeringen, at afviste asylansøgere hjemsendes til deres eget land, lød det fredag fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Men i dagene siden har både Tyskland og Holland trukket sig fra appellen til EU og fastslået, at de ikke vil sende afviste asylansøgere til Afghanistan på grund af Talibans militære fremrykning i landet.

Holland er endda gået et skridt videre end de tre måneders pause, som Afghanistan kræver, og siger, at man ikke vil tvangsudsende til landet i foreløbig seks måneder.

Trods appellen fra Danmark og andre medlemslande har EU afvist at blande sig. Tirsdag udtalte talsmand for EU-Kommissionen Adalbert Jahnz til mediet Euronews, at "det er op til hvert enkelt land at foretage en individuel bedømmelse af, om det er muligt at vende hjem under nogle specifikke omstændigheder".

- Men det er ikke noget, som EU specifikt vil regulere, sagde han.

Én er hjemsendt frivilligt – en anden blev udsat

Efter henvendelsen fra Afghanistan i juli har ogsĂĄ vores nordiske nabolande Norge, Sverige og Finland sat deres tvangshjemsendelser pĂĄ pause.

Danmark har ikke tvangshjemsendt nogen siden, men udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har indtil nu ikke meddelt, hvor Danmark står i spørgsmålet.

26. juli sendte Hjemrejsestyrelsen dog én afvist asylansøger tilbage til Afghanistan. Vedkommende forlod Danmark frivilligt. Med samme fly skulle der have været en anden afvist asylansøger fra Afghanistan, men personen ønskede ikke at forlade Danmark frivilligt. Hjemrejsestyrelsen vurderede, at det ville være udsigtsløst at prøve at gennemføre hjemsendelsen. Sagen blev derfor udsat.

Cirka 45 afghanske afviste asylansøgere står i øjeblikket (per 31. juli 2021, red.) til at skulle hjemsendes, oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet. Men det bliver altså ikke på denne side af 8. oktober.

Kabul kan falde i løbet af tre måneder

SĂĄ sent som torsdag morgen overtog Taliban provinshovedstaden Ghazni, som ligger blot 150 kilometer fra Afghanistans hovedstad, Kabul.

Ghazni i provinsen af samme navn er den tiende afghanske provinshovedstad, som den militante islamistiske bevægelse har overtaget på blot en uge.

Alt tyder på, at Taliban er på vej til at genvinde magten i landet, vurderer den danske sikkerhedsrådgiver Jacob Kaarsbo, der tidligere har været chef i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) med Afghanistan som sit ansvarsområde.

- Der er netop kommet en vurdering fra amerikanske efterretningstjenester, der konkluderer, at Kabul kan falde i løbet af tre måneder, fortæller han.