Aftale på plads: Danmark vil evakuere afghanske medarbejdere
Omkring 200 personer kan nu blive evakueret til Danmark, mens Taliban indtager flere og flere områder i Afghanistan.
Afghanske ansatte på den danske ambassade i Kabul bliver nu tilbudt evakuering til Danmark. Det samme gælder tidligere ansatte på ambassaden eller i Forsvaret, der har haft ansættelse i løbet af de foregående to år.
Det har et bredt flertal i Folketinget aftalt onsdag aften. Kun Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti står uden for aftalen.
De pågældende afghanere og deres nærmeste familie bliver tilbudt to års midlertidigt ophold i Danmark med mulighed for at søge asyl derefter. Der vil blive foretaget en sikkerhedsscreening af dem både før evakuering, og efter at de er kommet til Danmark.
Familier følger med
Ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har omkring 45 lokalansatte afghanere søgt Danmarks hjælp. Med deres familiemedlemmer kan omkring 200 personer blive evakueret til Danmark som følge af aftalen.
- Aftalen leverer på regeringens ønske om at lave en hurtig, holdbar og ordentlig løsning for de lokalansatte afghanere i Danmarks tjeneste, siger Jeppe Kofod i en pressemeddelelse.
I den nærmeste familie medregnes én medfølgende ægtefælle eller samlever og ugifte børn under 18 år. I helt særlige tilfælde kan andre personer i husstanden, som den lokalansatte har forsørgeransvar for, også komme i betragtning. Ægtefæller under 18 år kommer dog ikke med.
Evakueringen vil begynde snarest og gennemføres gradvist, så ambassaden i Kabul fortsat kan fungere, fremgår det af aftalen.
Frygter for deres liv
Efter at USA, Danmark og andre NATO-lande begyndte at trække styrkerne ud af Afghanistan, har den militante islamistiske bevægelse Taliban indtaget stadig større dele af landet.
Det har fået lokale afghanere, der enten arbejder eller har arbejdet for Danmark, til at frygte for deres liv. Derfor haster det ifølge flere partier med at begynde en evakuering.
- De lokalansatte på vores ambassade står i en helt særlig situation, og der er derfor enighed blandt partierne om, at der er brug for en særlov, og at selve evakueringen vil kunne foregå allerede før særlovens vedtagelse, siger Jeppe Kofod.
Regeringen vil i forbindelse med Folketingets åbning fremsætte et lovforslag, som sikrer et særligt og midlertidigt ophold til de afghanske lokalansatte, der er omfattet af aftalen.
Pres fra støttepartier
Op til onsdagens forhandlinger havde regeringens støttepartier lagt fælles pres på regeringen for at få evakueret de afghanere, der har arbejdet for Danmark, hurtigst muligt.
Der er derfor også glæde i rød blok over aftalen.
- Endelig kan de mennesker, som har hjulpet Danmark, se frem til tryghed. Det kunne da også bare mangle, for selvfølgelig skal vi stå bag vores samarbejdspartnere, siger SF's udenrigsordfører, Karsten Hønge.
Ifølge en undersøgelse, Megafon har foretaget blandt1034 respondenter, er der også flertal i befolkningen for at hjælpe de afghanere, der har arbejdet for Danmark.
Før aftenens forhandlinger havde Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, givet udtryk for, at evakueringen burde ”have været i gang for længst”. Hun siger, efter at aftalen er indgået:
- Det er så godt og vigtigt, at vi nu kan tilbyde medarbejderne i Afghanistan og deres familier et visum til Danmark. Det er afgørende, at de kommer i sikkerhed, og jeg er glad for, at både regeringen og flere andre partier nu er med på at rykke.
V: Leverer på det moralske ansvar
Ifølge Venstre udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, sikrer aftalen, at ingen ansatte, der har arbejdet for Danmark, lades i stikken.
- Vi har i aftalen fået en model, der garanterer de lokalt ansattes sikkerhed, og dermed leveret på det moralske ansvar, vi har over for dem, der hjælper os, siger han.
Aftalen gælder ikke for afghanere, der har arbejdet for Danmark længere tilbage end de foregående to år. De kan dog søge hjælp via den eksisterende tolkeaftale, hvis de er konkret truet, oplyser Jeppe Kofod.
De tolke, som har samarbejdet med Danmark, har primært været ansat af allierede lande og skal derfor søge hjælp derigennem, fremgår det af aftalen. De har dog også mulighed for at søge hjælp igennem tolkeaftalen, hvis de ikke kan få hjælp af deres ansættelsesland.