Politik

Ni DF'ere undsiger nu Messerschmidts forklaring

Det er endnu ikke lykkedes at finde nogen DF'ere, der mener, at de har været med til Morten Messerschmidts påståede EU-konference.

Heller ikke tirsdag var der opbakning til Morten Messerschmidts udlægning af sommergruppemødet i Skagen i 2015, der er udgangspunktet for retssagen mod ham.

Dansk Folkepartis næstformand står anklaget for at have brugt 98.325 kroner i EU-støtte til at finansiere en del af DF's sommergruppemøde under påskud af, at de blev brugt til en EU-konference afholdt af Meld, som han dengang var formand for.

Messerschmidt har forklaret, at der var tale om et fællesarrangement med både Meld og Dansk Folkeparti som vært. Men det er endnu ikke lykkedes at finde nogen, der kan bakke op om den udlægning.

Her er tre ting, vi lærte af femte dag i sagen mod ham ved Retten i Lyngby:

1) Ingen DF'ere var til konference

Hverken Kim Christiansen, Henrik Brodersen eller Dorthe Ullemose, tre daværende medlemmer af folketingsgruppen, eller Bent Bøgsted, nuværende medlem, kan huske, at der var nogen EU-konference under sommergruppemødet i Skagen i 2015.

Kim Christiansen bemærkede, at han heller ikke havde fået nogen indbydelse til sådan noget. Henrik Brodersen beskriver det som et helt almindeligt sommergruppemøde. Dorthe Ullemose husker dog, at der blev talt om EU, og at Morten Messerschmidt og Anders Vistisen fra Europa-Parlamentet var med.

- Det er simpelthen ikke lykkedes at finde ét medlem af DF endnu, nuværende eller tidligere, som havde en oplevelse af, at der foregik en Meld-konference i Skagen. Nu har vi haft ni mand inde i retten, som alle har sagt, at sådan oplevede de det altså ikke, fortæller TV 2s reporter Olav Christensen, der følger sagen ved Retten i Lyngby.

Otte af vidnerne afviste entydigt al snak om en Meld-konference. Kun Anders Vistisen, der blev opfattet som Morten Messerschmidts tro væbner i Europa-Parlamentet, var mere uklar på spørgsmålet uden dog direkte at støtte Messerschmidt.

2) Afviser at have holdt oplæg

Efter den påståede konference rapporterede Morten Messerschmidt til EU, at blandt andre Jørn Dohrmann, daværende medlem af Europa-Parlamentet for DF, og Bent Bøgsted fra folketingsgruppen havde holdt oplæg under konferencen i Skagen.

Men det kan ingen af dem genkende.

- Hverken Bøgsted eller Dohrmann har opfattet deres bidrag som oplæg. De har fortalt, men de har ikke holdt oplæg. Det var mere i kategorien "orientering", fortæller Olav Christensen.

3) Meld-medlemmer kendte knap nok partiet

Og så var der dagens sidste – lidt mystiske – vidne. Med over videolink var en Christian Radulescu fra Rumænien. I 2015 var han medlem af senatet i Rumænien. Og ifølge en oversigt sendt til EU, var han også medlem af det europæiske parti Meld.

Men det ved han ikke noget om, forklarede han i retten.

Christian Radulescu blev forelagt en ansøgning om at blive optaget i Meld. Men rumæneren husker ikke at have skrevet den. Det var heller ikke hans håndskrift eller underskrift på papiret, sagde han i retten.

Ligesom en ungarsk politiker, der blev afhørt forleden, har han aldrig været til møder i Meld eller haft noget med andre Meld-medlemmer at gøre. Og han har ikke fået nogen invitation til en Meld-konference i Skagen i august 2015, siger han.

- Det er påfaldende, at ingen af de to har en idé om, hvad Meld er for en størrelse, selvom de optræder på en medlemsliste. Det kan være yderligere et indicium om, at Meld nærmest ikke fandtes – at det reelt var en tom skal. I hvert fald kan det antyde, at der ikke var grundlag for at afholde en konference, når partiets medlemmer siger: "Vi er aldrig blevet inviteret, og vi kender i øvrigt slet ikke partiet", siger Olav Christensen.

Retssagen mod Morten Messerschmidt om dokumentfalsk og svindel med EU-midler fortsætter onsdag med endnu tre videoafhøringer. Det er ikke offentliggjort, hvem det er, der skal vidne.

Der forventes dom i sagen fredag.

Herunder kan du læse opsummeringerne af de øvrige retsdage: