Politik

Tre ting, vi lærte på andendagen af retssagen mod Messerschmidt

Hotel i Skagen så aldrig den kontrakt, Dansk Folkepartis næstformand er anklaget for at have forfalsket.

En falsk kontrakt, en sprogligt udfordret administrationschef og en konference, der ikke alligevel var en konference.

Dag to i retssagen mod Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, stod ikke tilbage fra førstedagen og bød endnu engang på opsigtsvækkende vidneudsagn.

Messerschmidt er tiltalt for både misbrug af EU-midler og dokumentfalsk. Torsdag handlede det om det sidste.

Ifølge anklageskriftet blev der i 2015 sendt en falsk kontrakt til EU, som dokumentation for, at det europæiske parti, MELD, som han var formand for, havde afholdt en EU-konference i Skagen.

På kontrakten havde Dansk Folkepartis administrationschef, Jeanie Nørhave, underskrevet sig som personalechef på Color Hotel Skagen, selvom hun aldrig har været ansat på hotellet.

Derfor var både hun og en repræsentant fra Color Hotel indkaldt som vidner, og deres forklaring bidrog både til afklaring og forvirring.

Herunder har TV2.DK sammen med Olav Christensen, der følger sagen for TV 2, samlet tre ting, vi lærte af anden dag i Retten i Lyngby:

1) Hotelkontrakten var falsk

Den kontrakt, som Morten Messerschmidts europæiske parti, Meld, sendte til EU som en del af dokumentationen for, at man havde afholdt et arrangement i Skagen, var ikke ægte.

Det er måske ikke overraskende, når nu kontrakten er underskrevet af en person, der aldrig havde været ansat på det hotel, hun ellers stod som personalechef for, men med vidneudsagnet fra repræsentanten fra Color Hotel Skagen står det nu helt klart.

Charlotte Normann Christensen, der i 2015 arbejdede på Color Hotel, fortalte under vidneansvar, at hun aldrig havde set den kontrakt, Meld altså sendte videre til EU, og det var ifølge Olav Christensen vigtigt for anklageren at få slået fast.

- Det understreger, at det i hvert fald ikke er en kontrakt, der blev indgået mellem Morten Messerschmidt og hotellet, og det er jo opsigtsvækkende, når nu også Morten Messerschmidt har underskrevet den kontrakt som formand for Meld, siger han.

2) Messerschmidts assistent skaffede den falske underskrift

Når det nu ikke var Color Hotel Skagen, der udformede kontrakten og fik den skrevet under, hvem var det så?

Det spørgsmål fik vi også delvist svar på i retten torsdag.

Her kunne Jeanie Nørhave nemlig fortælle, at det var Morten Messerschmidts daværende assistent, der en dag kom ind på hendes kontor og bad hende skrive under. Argumentet var, at det var hende, der havde formidlet kontakten mellem Meld og det nordjyske hotel.

Ifølge administrationschefen blev hun kun præsenteret for en for- og en bagside af kontrakten, som hun skrev under uden at kende indholdet, blandt andet fordi hendes engelskkundskaber er meget begrænsede.

Hun forklarede, at hendes verden ”styrtede sammen”, da hun senere fandt ud af, hvad det var, hun havde sat sin signatur på.

Problemet er bare, at EU-systemet tilsyneladende fik noget andet at vide

Olav Christensen, reporter, TV 2

Der blev i retten også læst et vidnereferat fra Messerschmidts assistent op. Her bekræftede han Jeanie Nørhaves forklaring, men tilføjede, at han anså det for en ”kunstfejl”, at hun endte som underskriver.

Kontrakten skulle sendes til Bruxelles i underskreven tilstand, og tidspresset fik ham til at rekvirere Jeanie Nørhaves underskrift.

- Vi blev klogere på dette punkt i dag, men det er stadig uklart, hvem der udformede kontrakten, og dermed også, hvad Morten Messerschmidt rolle har været i forhold til det, siger Olav Christensen.

3) Der blev ikke holdt en EU-konference

Da EU-systemet fik tilsendt dokumentation for den konference, som Meld hævdede, partiet havde afholdt i Danmark og derfor skulle have støtte til, var der blandt andet et klart program for arrangementet.

Men i dag kom det frem, at der den sommerdag i 2015 aldrig blev afholdt nogen egentlig konference på Color Hotel i Skagen.

Morten Messerschmidt indrømmede, at der i stedet var tale om et fælles arrangement med Dansk Folkeparti, og at ikke alle emner, der blev diskuteret, havde EU-relevans.

Han fastholdt dog, at der var EU-debat nok til at retfærdiggøre, at arrangementet kunne støttes med 98.000 kroner fra EU.

- Messerschmidt erkendte, at det ikke var en skarpt afgrænset konference, men siger i stedet, at der var klumper af punkter, der havde med EU at gøre, og at der dermed var blandet EU-drøftelser ind i emnekataloget for Dansk Folkepartis sommergruppemøde. Problemet er bare, at EU-systemet tilsyneladende fik noget andet at vide, siger Olav Christensen.

Retssagen mod Morten Messerschmidt genoptages fredag, hvor afhøringen af vidner fortsætter. Det er forventningen, at der falder dom fredag i næste uge.