Politik

Kofod fremrykker møde om lokalt ansatte afghanere efter pres

Mens Danmark sammen med USA og andre vestlige tropper har trukket sig ud af Afghanistan, har terrorbevægelsen Taliban vundet kraftigt frem.

Danmark sender nu ekstra personale til sin ambassade i Kabul for at interviewe de lokalt ansatte, der har søgt om hjælp til at slippe ud af Talibans klør via den såkaldte tolkeaftale.

Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Samtidig har udenrigsminister Jeppe Kofod også fremrykket det møde, han skulle have haft med partierne bag tolkeaftalen onsdag til mandag. På mødet er det aftalt, at man skal drøfte, om der kan gøres mere for de lokalt ansatte afghanere.

Tiltaget skal ses som endnu et forsøg på at sikre, at de lokalt ansatte, som Danmark har i Afghanistan, får behandlet deres sag hurtigt.

Tidligere på ugen meldte Forsvarsministeriet således ud, at man af samme grund havde afsat tre ekstra sagsbehandlere til at hjælpe den ene, der i forvejen sad med arbejdet.

- Som jeg tidligere har gjort klart, er regeringen klar til at hjælpe dem, der har hjulpet Danmark. Hvis der viser sig behov for at tilpasse tolkeaftalen for at sikre den nødvendige hjælp, så er regeringen fortsat fuldt indstillet på at drøfte det. Jeg er glad for, at vi nu kan fremrykke de politiske drøftelser på baggrund af interviews med lokalansatte i Kabul nu på søndag, siger Jeppe Kofod i pressemeddelelsen.

Varmt politisk emne

Hele spørgsmålet om håndteringen af de lokalt ansatte afghanere er blevet et varmt politisk emne efter, at TV 2 har afsløret, hvordan den danske stat planlægger at skære kraftigt i staben på ambassaden i Kabul.

I forbindelse med at Danmark sammen med USA og andre vestlige tropper har trukket sig ud af Afghanistan, har terrorbevægelsen Taliban vundet kraftigt frem i det krigshærgede land, og det har fået flere af de lokale, som Danmark har eller har haft ansat, til at frygte for deres liv.

For selv om Taliban offentligt har lovet ikke at gøre dem ondt, findes der flere eksempler på, hvordan personer, der har samarbejdet med de lande, som talibanerne omfatter som besættelsesmagten, er blevet straffet eller dræbt. Og mens USA eksempelvis har valgt at evakuere sine lokalt ansatte, har Danmark "blot" givet sine ansatte muligheden for at søge hjælp gennem den såkaldte tolkeaftale.

En aftale, der er indgået for at håndtere tolke og andre lokalt ansatte, "der trues eller er i fare" og som kun "i sidste instans" kan give visum til Danmark med henblik på at få mulighed for at søge asyl.

Støtteparti vil evakuere

Af den grund har en række partier på begge sider af regeringen de seneste presset på for en ny løsning for de personer, der har hjulpet Danmark i Afghanistan.

Enhedslisten har krævet, at man ligesom eksempelvis USA evakuerer de ansatte og så derfra behandler deres sag, mens partierne bag tolkeaftalen, Venstre, SF, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance alle har åbnet for at ændre indholdet af aftalen, så det bliver nemmere for de ansatte at få hjælp.

Udenrigsministeren slog i sidste uge fast, at "ingen skal lades i stikken", og det er netop derfor, at han altså har indkaldt de politiske partier til møde i næste uge.

44 har søgt om hjælp

I den pressemeddelelse, der netop er blevet udsendt, oplyser Udenrigsministeriet, at en central del af drøftelsen med de politiske partier bliver hvilke afghanske ansatte, der kan og skal være omfattet.

- De afghanske personalegrupper, der igennem tiden har haft tilknytning til Danmarks engagement i Afghanistan, spænder fra alt mellem korttidsansatte håndværkere til kontoransatte og tolke, der har gået patrulje med de danske soldater. Der kan således være stor forskel på både de enkeltes tilknytning til det danske engagement og deres risikoprofil, lyder det.

Der er ifølge Udenrigsministeriet i skrivende stund 40 nuværende og tidligere lokalt ansatte på den danske ambassade i Kabul og 4 tolke, som har bistået Forsvaret, som har søgt om hjælp gennem tolkeaftalen efter udmeldingen om den militære tilbagetrækning.