Politik

Endnu en stemmesluger er væk - hvad gør Ellemann nu?

131.665 danskere satte ved sidste valg kryds ved en Venstre-politiker, der ikke står på valgkortet næste gang. Hvem skal de nu stemme på?

Da Tommy Ahlers i går tirsdag satte foden i pedalerne på sin sorte cykel og lagde Slotsholmen bag sig for sidste gang, efterlod han sin partiformand med et problem. Et kæmpe problem.

For tabet af Ahlers er slemt for Venstre, der mister endnu en af partiets store profiler.

Jakob Ellemann skal nu skue ud over det borgerlige landskab for at se, om han kan få øje på nogen Venstrefolk, der stråler klarere end andre. Og det kan blive svært, lyder det fra flere politiske iagttagere. For der er ikke rigtig nogen.

- Det er ikke, fordi Venstre nu står uden dygtige politikere. Men de er uden mange af dem, der har vist ved valg, at de kan tiltrække enormt mange personlige stemmer. Hvis man skal kæmpe om at være det største parti i Danmark, kræver det nogle markante personligheder. Der er man helt åbenlyst udfordret i Venstre, siger TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.

Syv store profiler er snart fortid

Siden folketingsvalget i 2019 har Venstres tre største stemmeslugere forladt partiet. Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen og forhenværende minister og næstformand Inger Støjberg er blevet løsgængere. Og tirsdag sagde Tommy Ahlers, der gjorde politisk kometkarriere, da han blev hentet ind som minister i 2018, altså farvel til politik. Han vil hellere være iværksætter igen.

Dertil kommer Britt Bager og Marcus Knuth, der begge har haft tunge ordførerskaber i Venstre, men nu er blevet konservative.

Tidligere næstformand og minister Kristian Jensen har forladt Christiansborg for at blive særlig udsending for Danmark.

Og partiets grand old man, Bertel Haarder, genopstiller ikke ved næste valg. Efter 41 år i Folketinget har han "aftjent sin værnepligt", mener han.

Det er svært at finde nogen, som man kunne kalde folkeforfører i Venstres gruppe. De springer jo ikke ligefrem i øjnene

Bent Winther, politisk kommentator, Berlingske

Dermed står Venstre altså syv store profiler fattigere ved næste valg. Tilsammen fik de syv 131.665 personlige stemmer ved seneste valg.

- Det her stiller jo Jakob Ellemann dårligt – at fuglene flyver fra reden, siger politisk kommentator, Hans Engell.

- Og det er nogle af partiets største stemmeslugere. Nu var Jakob Ellemann jo ikke blevet partiformand, hvis ikke Lars Løkke var smuttet, men lægger vi alle dem, der har forladt politik og Venstre, sammen, så taler vi jo om hundredetusindvis af personlige stemmer, der glider ud her.

Den næste folkeforfører

Venstreformanden skal nu finde ud af, hvem der så kan sikre partiet stemmer. Og det bliver ikke nogen nem opgave, lyder det blandt andet fra Bent Winther, politisk kommentator på Berlingske.

- Det er svært at finde nogen, som man kunne kalde folkeforfører i Venstres gruppe. De springer jo ikke ligefrem i øjnene.

- Mange efterlyser, at Venstre skal have mere politik på hylderne, særligt økonomisk politik. Men hvis de heller ikke har de profiler, der kan formulere deres visioner og tiltrække nogle vælgere, så står det skidt til, siger Bent Winther.

Ifølge Hans Redder står Venstre nu med et "kæmpe problem", fordi de tidligere stemmeslugere netop var i stand til at appellere til en masse forskellige vælgersegmenter.

Inger Støjberg tilhørte den nationalkonservative fløj af Venstre og talte sig ind i hjertet på mange vælgere i det jyske Venstre-kerneland. I den anden ende af partiet lykkedes særligt Tommy Ahlers med at tiltrække "unge, kosmopolitiske, moderne storbyvælgere". En gruppe, som Venstre hidtil kun havde turdet drømme om.

De næste store Venstre-profiler?

Hvem skal nu sikre de stemmer?

- Jan E. Jørgensen og Martin Geertsen stiller jo op i København. De er dygtige folk hver for sig, men de mangler måske at træde i karakter og er heller ikke nogen, der scorer voldsomt højt på personlige stemmetal, siger Berlingskes Bent Winther.

Derudover fremhæver han Karsten Lauritzen som en, der "gør det godt" og også har "en charmerende facon, som gør, at han formentlig kan vokse i partiet".

Hans Redder peger også på Karsten Lauritzen som en af dem, der skal fylde noget i fremtidens Venstre og derudover Sophie Løhde, Morten Dahlin, Mads Fuglede og førnævnte Jan E. Jørgensen.

- Og så er der nogle kvinder, der er forholdsvis nye på Christiansborg, som man i Venstre også har forhåbninger til, at de vil kunne trække mere fremadrettet. Det er Marie Bjerre fra Nordjylland og fynske Marlene Ambo-Rasmussen, siger Hans Redder.

Ahlers var udset til at skulle være en af nøglerne i genrejsningen af Venstre

Hans Redder, TV 2s politiske redaktør

Og så er der selvfølgelig altid muligheden for at hive nye ansigter ind på Christiansborg, ligesom Lars Løkke Rasmussen i sin tid gjorde med Tommy Ahlers. Den slags kan komme mange steder fra - erhvervslivet, medieverdenen, sportsverdenen og så videre. Men det tør ingen endnu at spå om.

Ahlers var Venstres håb

Tommy Ahlers var ikke kun en stemmesluger. Han var også Jakob Ellemann-Jensens personlige ven, politisk allierede og håb i en tid, hvor der ellers er problemer nok for oppositionslederen, påpeger Hans Redder.

Derfor mener han, at tabet af Tommy Ahlers formentlig er et større slag for Jakob Ellemann end tabet af både Inger Støjberg og Lars Løkke.

- Tommy Ahlers var på mange måder på Ellemanns hold. De var politisk på linje med hinanden, og Ahlers var udset til at skulle være en af nøglerne i genrejsningen af Venstre. Derfor synes jeg også, at denne nyhed må gøre ekstra ondt på Ellemann. Der var helt åbenlyst et håb om og en tro på, at Ahlers var en af nøglerne til, at Venstre kunne komme tilbage.