Politik

Flere sagsbehandlere skal se på afghanske ambassadeansattes sager

Ansatte på Danmarks ambassade i Kabul skal evakueres, mener støttepartier. Men regeringen sender i stedet flere sagsbehandlere.

Forsvarsministeriet afsætter nu flere sagsbehandlere til at sikre hurtigere behandling af ansøgninger om hjælp via den såkaldte tolkeaftale, der giver muligheder for at hjælpe tolke og andre lokalt ansatte, "der trues eller er i fare".

Det oplyser ministeriet i en pressemeddelelse. Konkret betyder det, at der nu sidder fire sagsbehandlere fra ministeriet, hvor der før sad én i taskforcen, der også består af medarbejdere fra Forsvaret, Udenrigsministeriet og Udlændingestyrelsen.

Oprustningen sker efter, at den danske ambassade i Afghanistans hovedstad, Kabul, har besluttet at skære kraftigt i antallet af ansatte. Ifølge TV 2s oplysninger er de lokale ansatte blevet tilbudt en frivillig fratrædelse, der blandt andet inkluderer et gyldent håndtryk på 100.000 kroner.

Men tilbuddet indebærer ikke mulighed for evakuering til Danmark, og dét skaber både kritik på Christiansborg og frygt blandt de lokale ansatte, der blandt andet er chauffører, rengøringsfolk og administrativt personale.

- Vores liv er i fare, fordi vi har arbejdet for Danmark. Vi ønsker at blive reddet fra døden, siger en ansat på ambassaden i Kabul, som TV 2 har talt med. Han ønsker ikke sit navn frem af frygt for sin sikkerhed.

Mens USA evakuerer, kan Danmarks ansatte søge om hjælp

USA og alle vestlige lande har for nylig trukket sine tropper ud af Afghanistan efter 20 års tilstedeværelse. Og de seneste uger har den fundamentalistiske, islamistiske Taliban-bevægelse generobret store dele af landet. Det har blandt andet fået USA til at evakuere sine tolke og andre lokale militæransatte til USA.

Bevægelsen har lovet ikke at røre civilbefolkningen, men det er lige netop hævn fra Taliban, de lokale ansatte er bange for.

- Vi skal flyttes til Danmark. Hvis vi bliver her, bliver både vi og vores familier dræbt af talibanerne, siger den ansatte på ambassaden i Kabul.

Som minimum har man da et ansvar overfor de mennesker, som har været på den danske stats lønningsliste. Helt ærligt

Eva Flyvholm, udenrigsordfører for Enhedslisten

Medarbejderne kan ifølge Udenrigsministeriet søge om hjælp gennem den såkaldte tolkeaftale. Aftalen giver muligheder for at håndtere tolke og andre lokalt ansatte, "der trues eller er i fare".

Det omfatter både "lokale/regionale løsninger såsom arbejde i anden provins, flytning af personens nære familie eller flytning af hele familien samt i sidste instans visum til Danmark med henblik på at få adgang til at anmode om asyl i Danmark", som der står i aftalen.

EL: Drop sagsbehandlere, send fly i stedet

30 af de 45 ansatte har søgt om hjælp via tolkeaftalen, siden de fik tilbuddet om frivillig fratrædelse sidste søndag. Og nu sættes der altså flere folk af til at behandle deres sag, så de ansatte hurtigere kan få afklaring på deres situation.

Men flere sagsbehandlere er slet ikke nok, mener Enhedslistens udenrigsordfører, Eva Flyvholm.

- Det, der skal til, er, at man får evakueret de her mennesker her og nu. Man burde i stedet være i gang med at chartre et fly, der kunne flyve dem til Danmark. Så kunne man bruge de sagsbehandlere til at sidde og stemple automatik visum til dem, og så kunne de få behandlet deres sag, mens de er i sikkerhed i Danmark, siger hun.

- Det er medarbejdere, som har arbejdet for den danske stat. Og vi ved jo, at Taliban desværre går ret systematisk efter de mennesker, der har været ansat af vestlige styrker, ambassader og så videre. Så vi ved, at de er i fare. Som minimum har man da et ansvar overfor de mennesker, som har været på den danske stats lønningsliste. Helt ærligt.

V er positiv overfor oprustning

Samtlige partier bag tolkeaftalen har allerede meldt sig klar til at se på, om aftalen skal ændres. Eksempelvis kan det gøres lettere at leve op til kriterierne, der ifølge medarbejdere, TV 2 har talt med, er meget svære at leve op til.

Et af dem er Venstre. Partiets forsvarsordfører, Lars Christian Lilleholt, er positiv overfor, at der bliver oprustet med flere sagsbehandlere.

- Det er jeg meget tilfreds med. Der er behov for handling. Det er mennesker, der har ydet en indsats for Danmark. Dem kan vi ikke bare lade i stikken, siger han.

Sikkerheden og trygheden for lokalt ansatte på vores repræsentationer rundt om i verden er noget af det, der ligger mig allermest på sinde som udenrigsminister

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S)

Han kan ikke vurdere, om det er nok. Men han stoler på, at "det ikke kommer til at stå alene". Og han kommer ikke til at presse på for konkrete tiltag som for eksempel evakuering af ambassadens ansatte.

- Jeg kender jo ikke den konkrete sikkerhedssituation i Afghanistan. Det er regeringen, der har serveretten her. Men jeg har da en helt klar forventning om, at de gør, hvad der skal til, og de har vores opbakning, siger han.

Minister: Lokalt ansatte skal ikke lades i stikken

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S), der er på ferie. Men ministeriet henviser til Kofods svar fra sidste uge. Her afviste han, at regeringen sidder på hænderne og henviste til, at han allerede inden sommerferien inviterede partierne bag tolkeaftalen til et møde for at drøfte, om man kan gøre mere for de lokalt ansatte i Kabul.

- Vi er og har været på denne sag i lang tid, men jeg er glad for, at partierne ligesom jeg selv er optaget af, at vores lokalt ansatte ikke lades i stikken, sagde han og tilføjede, at Udenrigsministeriet de seneste måneder har opfordret ambassadens ansatte til at søge om hjælp via tolkeaftalen.

- Sikkerheden og trygheden for lokalt ansatte på vores repræsentationer rundt om i verden, herunder også Afghanistan, er noget af det, der ligger mig allermest på sinde som udenrigsminister. Side om side med vores egne diplomater udfører de en vigtig opgave for Danmark, og derfor har vi også igennem flere måneder givet tilbud til dem med både lokale løsninger, men også med mulighed for at søge asyl, hvis man frygter situationen i Afghanistan, lød det fra udenrigsministeren.

Partierne bag tolkeaftalen mødes onsdag i næste uge. Aftalen blev indført i 2013 af et flertal bestående af Venstre, Socialdemokratiet, LA, de radikale, SF og de konservative.