Politik

Afrikansk Union fordømmer dansk idé om asylcentre uden for EU

Før sommerferien blev en lov vedtaget i Folketinget, så det er muligt at have dansk asylbehandling i tredjelande.

Den Afrikanske Union "fordømmer på det kraftigste", at Folketinget i juni vedtog loven, som vil gøre det juridisk muligt at oprette modtagecentre til dansk asylbehandling uden for EU. Det kunne eksempelvis være i Rwanda.

Det har Den Afrikanske Union, der har 53 medlemslande, skrevet i en pressemeddelelse, som blev sendt ud mandag.

Unionen mener, at Danmark flygter fra sit ansvar og ikke lever op til sine internationale forpligtelser.

- Den Afrikanske Union betragter denne lov med den største bekymring, skriver den blandt andet og kalder planerne om modtagecentre udenfor EU for ”bekymrende og uacceptabelt”.

- Forsøgene på at dæmme op for migrationen fra Afrika til Europa er udtryk for fremmedhad og komplet uacceptabelt, skriver unionen videre.

EU afviser den danske idé

Oprettelsen af modtagecentre uden for Europas grænser, hvor dansk asylbehandling kan foregå, var et af de vigtige elementer i det udlændingeudspil, som Socialdemokratiet kom med i 2018.

Udspillet skulle sikre partiet magten ved folketingsvalget i 2019. Men trods valgsejren mangler en række elementer fra udspillet fortsat at blive en realitet.

Det gælder blandt andet ambitionen om modtagecentre uden for EU. Der er endnu ikke lavet aftaler med andre lande, selv om udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) eksempelvis har besøgt Rwanda.

EU-Kommissionen har gentagne gange afvist den danske idé om modtagecentre i udlandet. Men regeringen har haft kontakt til enkelte EU-lande og mulige værtslande uden for Europa.

Den Afrikanske Union frygter, at rige veludviklede lande, der i forvejen kun tager sig af 15 procent af verdens flygtninge, kan tørre deres ansvar af på mindre udviklede lande, der er vært for 85 procent af verdens flygtninge og i forvejen kæmper med store udfordringer.

Unionen runder sin besked af med at bede alle lande, der er forpligtet af FN-konventionen, om at forblive tro mod det internationale asylsystem og undgå ansvarsfrasigelse overfor migranter og asylansøgere fra lande udenfor Europa.

Udtalelsen er signeret mandag fra unionens hovedkvarter i Addis Ababa, Ethiopien.

Frederiksen: - Det er svært, men ikke umuligt

Statsminister Mette Frederiksen (S) har ved flere lejligheder udtalt, at regeringen vil fortsætte arbejdet med modtagecentrene.

- Der er mange, der siger, at det ikke er realistisk. At det ikke kan lade sig gøre. Jeg erkender, at det er svært, men jeg anerkender ikke, at det er en umulig opgave. Alternativet er at lade et dysfunktionelt asylsystem fortsætte, sagde Mette Frederiksen eksempelvis i en forespørgselsdebat sidste år.

- Vurderingen er, at det godt kan lade sig gøre inden for vores internationale forpligtelser. Vi er derfor i gang med at støbe fundamentet til et nyt system. Det fundament præsenteres i et nyt lovforslag, vi fremsætter i det nye år. Det skal sikre, at vi kan overføre til tredjelande, når vi en dag har en aftale i hus, tilføjede Frederiksen dengang.

Et halvt år senere kom det juridiske så på plads i Folketinget. Det skete med et stort flertal.