Støttepartier presser på for at få afghanske ansatte til Danmark
Mens USA evakuerer deres tolke og lokalt ansatte fra Talibans fremrykning, henviser den danske regering til udskældt tolkeaftale fra 2013.
Alle afghanere, der har været ansat ved den danske ambassade under krigen i landet, skal evakueres, hvis de ønsker det.
Sådan lyder budskabet nu fra regeringens støttepartier Enhedslisten og SF.
- Situationen i Afghanistan lige nu er så alvorlig, at de her folk skal ud og i sikkerhed hurtigst muligt, siger Enhedslistens udenrigsordfører, Eva Flyvholm, til TV 2
SF's ditto, Karsten Hønge, slog allerede for tre uger siden fast, at Danmark bør gøre mere for sine afghanske ansatte.
- Det er tydeligt for alle, at Taliban rykker frem, og det har betydning for disse menneskers liv. Derfor skal de have hjælp og imødekommenhed af Danmark. Det er nærmest det mindste, man kan forvente, når man har arbejdet for Danmark i Afghanistan, siger han.
USA evakuerer
Kravet fra støttepartierne kommer på en dag, hvor USA forventes at evakuere de personer, som amerikanerne har haft ansat, fra Afghanistan sammen med deres familier. Et land, hvor terrororganisationen Taliban vinder frem i takt med, at de vestlige tropper trækker sig ud efter 20 års krig.
Andre lande som Australien, Storbritannien, Frankrig og Tyskland har de seneste måneder alle vedtaget regler, der har gjort det muligt for de afghanere, som har været ansat hos dem, at komme hurtigt ud af Afghanistan og få asyl.
Men sådanne tiltag er den danske regering på nuværende tidspunkt ikke villig til at tage. I stedet henviser man til den såkaldte tolkeaftale, som et bredt flertal vedtog tilbage i 2013.
Den aftale er blevet forlænget flere gange og indeholder en række muligheder for at håndtere tolke og andre lokalt ansatte i Afghanistan, "der trues eller er i fare".
Det omfatter både "lokale/regionale løsninger såsom arbejde i anden provins, flytning af personens nære familie eller flytning af hele familien samt i sidste instans visum til Danmark med henblik på at få adgang til at anmode om asyl i Danmark", som der står i aftalen.
Svært at opfylde kriterier
Der er i perioden fra 2013 til 2020 blevet færdigbehandlet 137 sager gennem tolkeaftalen. Heraf er 17 kommet til Danmark med henblik på at søge asyl, 70 har fået afslag, mens 44 har taget imod anden hjælp.
Der er imidlertid ingen af de nuværende ansatte på den danske ambassade i Kabul, der har benyttet sig af tolkeaftalen.
Ifølge en medarbejder, som TV 2 talte med først på måneden, er det nemlig tæt på umuligt at opfylde betingelserne for at få hjælp derigennem.
- De danske myndigheder vil have politirapporter, der viser, at man er blevet truet. Men vi kan ikke stole på politiet hernede. De er korrupte og griner bare, hvis man siger, at man får trusler fra Taliban, sagde den ansatte, som ikke ønsker sit navn bragt af frygt for sin sikkerhed.
- Dybt forkasteligt
Derfor bør Danmark skrotte tolkeaftalen, mener Enhedslisten. Ifølge Eva Flyvholm handler den mere om at vise, at Danmark fører en hård udlændingepolitik, end om at hjælpe afghanerne.
Hun mener, at Danmark bør gøre, som USA og andre lande og give afghanerne visum i Danmark og så behandle deres sager derfra.
- Det er dybt forkasteligt, at man ikke tager ansvar for de folk, der har arbejdet for Danmark, siger Eva Flyvholm.
- Det er en ansvarsfralæggelse, som på ingen måde er rimelig, og derfor sender jeg nu en meget stærk opfordring til både udenrigsministeren og forsvarsministeren om at gøre, som mange andre lande har gjort, og sørge for at få disse mennesker ud af Afghanistan.
Ingen skal lades i stikken
Eva Flyvholm opfordrer samtidig partierne bag tolkeaftalen til at gøre op med den.
Og det er både Venstre, de radikale og SF åbne for:
- Vi har et klart ansvar i Danmark for at håndtere mennesker, som har sat livet på spil for Danmark i kampen mod Taliban, siger Venstre forsvarsordfører Lars Christian Lilleholt til TV 2.
- Derfor er det vores klare opfordring til regeringen, at den kommer med et forslag til, hvordan vi løser det. Om det er en løsning i Afghanistan, hvad det jo godt kunne være, eller om det er en revidering af tolkeaftalen, der skal til, så er vi villige til at kigge på det. Det vigtigste er, at disse mennesker ikke bliver ladt i stikken.
Hos Radikale Venstre understreger partiets vikarierende politiske ordfører, Kristian Hegaard, at man fortsat står ved tolkeaftalen, fordi den ifølge ham netop garanter, at ingen lades i stikken. Han tilføjer dog:
- Hvis man har hjulpet Danmark og ønsker at søge asyl, så skal den måde, man kan bevise det på, ske på en rimelig måde. Jeg tror ikke, at Taliban lige ringer og advarer først.
17 er hentet til Danmark
Samme toner lyder fra SF, der også er medunderskriver af tolkeaftalen:
- Det er, som om Danmark ikke helt har håndteret den her opgave, som jeg havde forventet, og som jeg havde fået indtryk af efter at være blevet orienteret af vores ministre, siger Karsten Hønge.
TV 2 ville gerne have spurgt regeringen, hvordan den forholder sig til opfordringen fra Venstre og støttepartierne. Men hverken udenrigsminister Jeppe Kofod eller Socialdemokratiets udenrigsordfører Annette Lind har været tilgængelig for en kommentar, da de begge holder ferie. I stedet henviser udenrigsministeriet til tolkeaftalen.