Coronavirus

Grænsen for automatisk nedlukning hæves med øjeblikkelig virkning

En række sogne i både Aarhus og København var tæt på at overskride de eksisterende grænser for automatisk nedlukning.

Grænserne for, hvornår et sogn eller en kommune automatisk skal lukke, bliver nu hævet.

Det oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Her fremgår det, at grænsen for det testjusterede incidenstal i kommuner hæves til 500 smittede per 100.000 indbyggere, mens grænsen for incidens på sogneniveau hæves fra 600 til 1000 smittede per 100.000 indbyggere.

Grænserne for minimumsantal smittede og positivprocent fastholdes.

Det vil sige, at flere end 20 smittede personer de seneste syv dage samt en positivprocent over tre procent fortsat sætter et sogn i risiko for nedlukning.

Træder i kraft med det samme

Ændringer kommer efter dages kritik af, at flere af landets sogne har været lige på nippet til at skulle lukke på ny. Herunder flere i Aarhus og København.

Blandt andre gik blå blok sammen med Radikale Venstre torsdag ud og krævede, at Epidemikommissionen afbrød sommerferien for "hurtigst muligt" at vurdere, hvorvidt reglerne kunne laves om.

Og det kunne de, lyder konklusionen altså nu et døgn senere, hvor også Statens Serum Institut har vurderet, at grænserne "forsvarligt" kan hæves:

- Blandt andet som følge af, at vaccinationsindsatsen går hurtigt fremad, og at størstedelen af de ældre og svækkede i samfundet, som hidtil har været i risiko for et alvorligt sygdomsforløb, på nuværende tidspunkt er færdigvaccineret, står der i pressemeddelelsen.

Nyheden har dog fået Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, til at skærpe retorikken yderligere. Han fortæller til Ritzau, at det ikke længere er nok at hæve grænserne, men at modellen for automatisk nedlukning helt bør afskaffes.

Epidemi i vækst

De nye regler træder i kraft allerede i dag, 16. juli, og vil altså dermed med al sandsynlighed redde en række sogne fra nedlukning.

Kontakttallet har dog passeret 1,0, hvilket betyder, at epidemien er i vækst. Det ses også på de daglige smittetal, hvor der torsdag blev registreret flere end 1000 smittede for tredje dag i træk.

På kortet herunder kan du se, hvilke sogne der var i risiko for at lukke, hvis ikke reglerne for automatisk nedlukning blev lavet om.