Coronavirus

Ændring af regler for automatisk nedlukning kan være på vej

Blå blok og Radikale Venstre appellerede torsdag til, at Epidemikommissionen hurtigst muligt afbrød sommerferien og revurderede reglerne.

Epidemikommissionen er lige nu i gang med at vurdere, om der bør ændres på grænserne for, hvornår et sogn automatisk lukkes ned på grund af coronasmitte.

Det oplyser Sundhedsministeriet, der i en mail til TV 2 blandt andet skriver:

- Sundhedsmyndighederne følger smitteudviklingen tæt og er opmærksom på udfordringen med, at nogle sogne og kommuner risikerer nedlukning som følge af stigende smitte bredt i Danmark.

"Helt absurd"

Meldingen fra Sundhedsministeriet kommer efter, at en samlet blå blok sammen det Radikale Venstre torsdag krævede en ændring i reglerne for automatisk sognenedlukning.

Her lød det blandt andet fra Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, at det vil være "helt absurd", hvis en række sogne må lukke ned på grund af en regel, der blev lavet, mens virkeligheden var en helt anden.

- Udgangspunktet var at undgå overbelastning af vores sundhedssystem, men i dag har vi så få indlagte, at vi står et ret positivt sted i epidemien, siger V-ordføreren til TV 2.

Kriterier for sognenedlukning

 • Mindst 600 smittede per 100.000 indbyggere de seneste syv dage
 • Mindst 20 smittede personer de seneste syv dage
 • Positivprocent på mindst tre procent de seneste syv dage

Kommission kan lempe reglerne

Partierne opfordrede Epidemikommissionen til hurtigst muligt at fastsætte en ny og højere grænse for, hvornår et sogn rammes af nedlukning.

Da der i givet fald vil være tale om en lempelse af reglerne, er det en beslutning, der kan træffes i netop Kommissionen, der hører under Sundhedsministeriet.

Der behøver altså med andre ord ikke nødvendigvis at være et politisk flertal bag, som det har været tilfældet, når restriktionerne gennem tiden er blevet strammet. Det oplyser formanden for Epidemiudvalget, den radikale Stinus Lindgreen, til TV 2.

Hvem sidder i Epidemikommissionen

Epidemikommissionen består af 11 medlemmer. To af dem er udpeget af sundhedsminister Magnus Heunicke (S), men de resterende ni medlemmer er udpeget efter indstilling fra henholdsvis erhvervsministeren, finansministeren, justitsministeren, Styrelsen for Patientsikkerhed, Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut, rigspolitichefen, KL og Danske Regioner.

 • Departementschef Svend Særkjær (formand), Sundhedsministeriet 
 • Afdelingschef Lene Brøndum Jensen, Sundhedsministeriet
 • Erhvervspolitisk direktør Anders Thusgaard, Erhvervsministeriet
 • Afdelingschef Annemarie Lauritsen, Finansministeriet
 • Departementschef Johan Kristian Legarth, Justitsministeriet
 • Direktør Anette Lykke Petri, Styrelsen for Patientsikkerhed
 • Direktør Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsen
 • Administrerende direktør Henrik Ullum, Statens Serum Institut
 • Rigspolitichef Thorkild Fogde, Rigspolitiet
 • Administrerende direktør Kristian Wendelboe, Kommunernes Landsforening
 • Administrerende direktør Adam Wolf, Danske regioner

Medlemmerne repræsenterer den pågældende minister eller myndighed. 

Intet S-interview

TV 2 har forgæves forsøgt at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), som holder sommerferie.

Det samme gælder Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff.

Partiets fungerende politiske ordfører, Annette Lind, har ikke ønsket at stille op til et interview. Hun henviser i stedet til det skriftlige svar, som TV 2 har modtaget fra Sundhedsministeriet.