Coronavirus

Partier lægger pres på regeringen for at fjerne "ulogiske" restriktioner, men S holder fast

Især de strenge restriktioner for kirke- og kulturlivet skal væk, mener blå blok. Regeringen er uenig.

Med blot 47 indlagte og flere end 2,3 millioner færdigvaccinerede danskere er de nuværende coronarestriktioner "ulogiske".

Sådan lyder det fra en samlet blå blok, der nu vil have regeringen til forhandlingsbordet med krav om yderligere lempelser.

- Dybest set har vi siden marts sagt, at når alle over 50 er vaccineret, kunne vi fjerne alle restriktioner på nær coronapasset ved store arrangementer. Der er ikke behov for alle de restriktioner, vi har, siger Venstres kulturordfører, Jan E. Jørgensen.

Han fortæller, at partiets formand, Jakob Ellemann-Jensen, tirsdag har skrevet til både sundhedsministeren og justitsministeren og krævet flere restriktioner fjernet.

- Som minimum i kirkerne og i dele af kulturlivet, i hvert fald ved de udendørs arrangementer hvor smittefaren nærmest er ikkeeksisterende, siger Jan E. Jørgensen.

DF foreslår lokale nedlukninger

Samme melding kommer fra Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti.

Førstnævnte ønsker samtlige restriktioner fjernet og foreslår, at man i stedet laver lokale nedlukninger, hvis der opstår nye smitteudbrud.

- Allerede sidst i juni forsøgte vi at indkalde sundhedsministeren til et nyt møde sammen med Venstre og Konservative. Men det reagerede ministeren desværre ikke på, siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt.

Vi siger væk med de restriktioner så hurtigt som muligt

Per Larsen, sundhedsordfører, Det Konservative Folkeparti

Et flertal i Folketinget blev enige om de nuværende restriktioner 10. juni. Aftalen var her, at næste fase af genåbningen skal finde sted 1. august. Men det har aldrig været meningen, at partierne så skulle læne sig tilbage, holde sommerferie og ikke lempe på restriktionerne i den mellemliggende periode, understreger hun.

- Det står meget klart i aftaleteksten for de nuværende restriktioner, at man hele tiden kan gå ind i justere på det og se, om der skal lempes yderligere, siger Liselott Blixt.

Flere restriktioner ophæves først til september

I den nuværende aftale bliver forsamlingsloftet ved både indendørs og udendørs arrangementer lempet 1. august. Ved indendørs, siddende arrangementer vil det her være muligt at lave sektioner a 1000. Fra 15. august vil forsamlingsloftet for udendørs arrangementer med stående gæster blive hævet til sektioner a 2500 og med i alt maksimalt 10.000 deltagere.

Aftalen lægger samtidig op til, at mundbind i offentlig transport ophæves 1. september. Her vil kravet om coronapas blive ophævet ved serveringssteder, fitnesscentre, liberale erhverv og indendørs, siddende arrangementer. Nattelivet vil samtidig genåbne, dog kun ved fremvisning af gyldigt coronapas.

Især de strenge restriktioner for større arrangementer vækker bekymring hos de tre borgerlige partier, der gerne ser, at kulturlivet og kirkerne får lov til helt at gå fri.

Så længe vi ikke er længere med vaccinerne, er vores udgangspunkt ikke, at vi skal lempe på flere restriktioner

Kasper Sand Kjær, kulturordfører, Socialdemokratiet

- Det er ulogisk at restauranterne for eksempel skal smide halvdelen af gæsterne ud, hvis de har nogen former for underholdning. Det giver jo ingen mening. Revyerne lider under det. De kan ikke fylde lokalerne op, siger de konservatives sundhedsordfører, Per Larsen.

- Vi siger væk med de restriktioner så hurtigt som muligt. Ministrene kan egenhændigt gå ind og lempe på dem. Så jeg synes, det er på tide, at de går ind og sikrer, at der kommer mere gang i vores kulturliv, siger han.

Også Nye Borgerlige ønsker samtlige restriktioner fjernet – de burde aldrig være indført, siger sundhedsordfører Lars Boje Mathiesen. Han undrer sig over, at partierne først nu råber vagt i gevær.

- Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti var jo selv med til at indføre restriktionerne for få uger siden. Derfor er det en anelse hyklerisk, at de nu vil score point på at afskaffe dem, siger han.

Regeringen holder stand - og støttepartier stemmer i

- Så længe vi ikke er længere med vaccinerne, er vores udgangspunkt ikke, at vi skal lempe på flere restriktioner før 1. august, siger Socialdemokratiets kulturordfører Kasper Sand Kjær.

Hos regeringen forstår man godt frustrationerne blandt de blå partier. Men der bliver ikke ændret på restriktionerne foreløbigt, understreger kulturordfører Kasper Sand Kjær (S):

- Vi vil jo også gerne af med de sidste restriktioner. Men så længe vi ikke er længere med vaccinerne, er vores udgangspunkt ikke, at vi skal lempe på flere restriktioner før 1. august, siger han.

Kritikken fra de blå partier bakkes op af store dele af kulturlivet. TV 2 har talt med en lang række kulturinstitutioner, som ligeledes kalder på flere lempelser.

Men Kasper Sand Kjær mener alligevel, at kulturlivet er bedst tjent med i god tid at vide, hvad de kan regne med, så de ikke hele tiden skal tilpasse sig nye retningslinjer:

- Vi har talt med mange aktører i kulturlivet det seneste halvandet år, og er der noget, de har efterlyst, så er det forudsigelighed – at de vidste, hvad de havde at regne med. Derfor meldte vi tidligt ud i juni, hvilke restriktioner der gælder over sommeren.

I SF bakker man op om at fastholde den nuværende aftale og kalder det "en færdig plan".

- De få restriktioner, vi har lige nu, hjælper os med at holde øje med udvikling i smittetal, og det er klogt, når nu smittetallet stiger. Vi skulle gerne nå at få alle vaccineret og undgå varianter, som kan sætte de flotte resultater over styr, siger sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen (SF) og henviser dermed til den stigende smitte med Delta-varianten flere steder i Europa.

Samme melding kommer fra De Radikale, der påpeger, at smittetallene i øjeblikket går "den forkerte vej." Dermed er der intet flertal i sigte uden om regeringen til yderligere forhandlinger.