Kvinde skjulte sin graviditet og fik vaccine
Sundhedsstyrelsen anbefaler fortsat ikke vaccination af gravide og ammende. Men i Det Konservative Folkeparti vil man nu lave frivillig ordning.
I modsætning til mange andre lande, herunder USA, Frankrig og Storbritannien, anbefaler de danske sundhedsmyndigheder fortsat ikke gravide og ammende kvinder at blive vaccineret mod coronavirus.
En anbefaling, der har fået flere gravide kvinder til at føle sig både glemt og umyndiggjort.
En af de kvinder er Isabel Arnold, der er gravid i 13. uge. Hun har netop fået første stik, men i modsætning til mange andre danskere, har hun måttet lyve sig til den i vaccinationscentret:
- Jeg har haft det dårligt med at lyve, når jeg er blevet spurgt, om jeg er gravid, siger hun til TV 2 og fortsætter:
- Men med den nye Delta-variant og et stigende smittetryk, føler jeg mig meget lettet over at have fået den.
Klar til at lave oprør
Isabel Arnold, der er fra Tyskland, var kommet til et punkt, hvor hun ikke længere ville vente på at få sin vaccine.
Derfor læste hun op på sagerne og tog en beslutning om at skjule sin graviditet i vaccinationscentret:
- I Tyskland kan man få vaccinen som gravid efter samtale med læge eller gynækolog. Derfor tænkte jeg, at jeg enten kunne tage til Tyskland og få vaccinen, eller også kunne jeg gøre det skjult i Danmark, siger hun.
Isabel Arnold oplyser, at hun på ingen måde har fortrudt sit valg om at blive vaccineret - faktisk tværtimod, for nu håber hun, at hendes historie kan være med til at kaste lys over problemstillingen.
Hvilke overvejelser har du gjort dig i forhold til dit andet stik - måske kan man der se, at du er gravid?
- Jeg ved ikke, hvor stor maven bliver, men jeg vil tage snacks og vand med, og jeg går ikke, før jeg får stikket. Faktisk er jeg klar til at lave lidt oprør, hvis jeg ikke får det, siger Isabel Arnold.
Konservative vil have tilvalgsordning
Står det til Det Konservative Folkeparti, skal kvinder som Isabel Arnold selv kunne afgøre, hvorvidt de ønsker en coronavaccine eller ej.
SÃ¥dan lyder meldingen fra partiet til TV 2 fredag.
- Når der nu er mange kvinder, der ønsker en vaccine, er det urimeligt, at vi som politikere siger, at de ikke må, siger Det Konservative Folkepartis politiske ordfører, Mette Abildgaard, til TV 2.
Den konservative ordfører mener, der i stedet skal laves en tilvalgsordning, hvor kvinder efter en samtale med deres læge får muligheden for at vælge vaccinen til.
Ordningen vil skulle se ud, som den vi kender fra AstraZeneca og Johnson & Johnson.
Men særligt for gravide bliver behovet større i disse dage, hvor testkapaciteten gradvist skrues ned, i takt med at flere danskere bliver færdigvaccineret.
- Der findes rigtig mange kvinder, som er gået igennem en graviditet på ni måneder under pandemien og nu kan se frem til en ammeperiode på måske et år, hvor de heller ikke kan blive vaccineret, siger Mette Abildgaard og tilføjer:
- Det er et meget besværligt liv, der venter dem.
Fri til at ryge og feste, men ingen vaccine
En anden af de kvinder, TV 2 har talt med, er Nina Bonde.
Hun er gravid i ottende måned og har ikke kunnet få vaccinen mod coronavirus. Nina Bonde fortæller, at hun fortsat lever et liv, som var landet fuldkommen nedlukket.
Hun undrer sig over, at man ikke anbefaler vaccine til gravide og ammende, på trods af, at gravide er i øget risiko for at blive alvorligt syge af covid-19, ligesom studier fra USA peger på, at der ikke er nogen særlig risiko ved at vaccinere gravide med de godkendte vacciner.
- Jeg undrer mig over, at jeg i princippet er fri til at ryge smøger, spise dårlig mad og feste hele natten, men at jeg ikke kan få lov til at tage en vaccine, der ikke er specielt farlig for mig, siger Nina Bonde til TV 2.
MÃ¥ ikke blive til politisk diskussion
I partiet Venstre lurer spørgsmålet om frivillig vaccine til gravide også.
Fredag opfordrede Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, Sundhedsstyrelsen til at komme med et klart svar på, hvorvidt man vil ændre reglerne for gravide og ammende eller ej.
- Man lægger tilsyneladende nogle andre præmisser til grund for sine vurderinger i Danmark end i andre lande. Jeg kunne godt tænke mig at høre Sundhedsstyrelsens bevæggrunde for det, siger Martin Geertsen til Ritzau.
Han siger dog samtidig, at det skal være op til myndighederne at afgøre, hvorvidt det er forsvarligt at anbefale vacciner eller ej, og at det derfor ikke må blive en politisk diskussion.
Samme toner lyder fra Det Radikale Venstre, hvor Samira Nawa minder om, at politikere ikke har fagligheden til at vurdere, hvem der kan vaccineres.
- Vi har på nuværende tidspunkt ikke grund til at betvivle det, de danske myndigheder anbefaler, siger hun til TV 2.