Bornholm dropper omstridt spærretid og kalder det retningslinjer i stedet

Borgmesteren begrunder behovet for klare regler om medieadgangen med, at der er flere journalister per indbygger på Bornholm end i resten af landet.

De seneste ti dage har Bornholms Regionskommune været genstand for voldsom kritik og anklager om, at den svækker demokratiet.

Det sker, efter at direktionen har indf√łrt en sp√¶rretid fra 16. august frem til kommunalvalget i november, hvor kommunale bygninger som sygehuse og plejehjem vil v√¶re lukket land for blandt andet pressen og politikere.

Vi vil undgå, at man udtaler sig i en kulisse

Thomas Thors (S), borgmester på Bornholm

Men nu √łnsker de at pr√¶cisere, fort√¶ller borgmester Thomas Thors (S) p√• et pressem√łde fredag, som han har v√¶ret n√łdt til at afbryde sin sommerferie for at afholde.

Han har selv formuleret en ny tekst, hvor perioden på tre måneder op til kommunalvalget ikke længere kaldes spærretid.

- Vores √łnske om sp√¶rretid har vakt s√• stor r√łre, at vi nu dropper ordet "sp√¶rretid" og i stedet indf√łrer nogle retningslinjer, siger borgmesteren.

L√łsere formuleringer

I den nye tekst, hvor ordet spærretid altså ikke længere optræder, vil journalister stadig ikke have fri adgang til kommunale institutioner i tre måneder op til valget.

De kan dog rette henvendelse til den relevante centerchef for at f√• lov til at komme p√• bes√łg.

Samtidig vil det stadig være forbudt for politikere at medbringe gæster såvel som medier og journalister, hvis de aflægger visit på institutionerne i perioden.

- Vi vil undgå, at man udtaler sig i en kulisse, der kan give udtryk for, at man udtaler sig på kommunens vegne, siger Thomas Thors.

Borgmesteren nævner et eksempel fra seneste kommunalvalg. Her blev der lavet optagelser på et plejehjem, hvor der ikke var indhentet samtykke fra de personer, der blev vist billeder af.

Samtidig nævner han, at nogle ansatte har haft "ondt i maven", fordi de frygter at blive hængt ud ved navns nævnelse i avisen eller på tv.

Det er situationer som dem, kommunen √łnsker at undg√•, forklarer Thomas Thors.

Mange journalister per indbygger

Kommunen udsendte i sin tid pressemeddelelsen om sp√¶rretid, fordi ombudsmanden if√łlge borgmesteren havde sagt, at den skulle.

Ombudsmandens henstilling gik dog ikke på mediernes adgang til de kommunale institutioner, som specifikt stod nævnt i pressemeddelelsen.

Hver enkelt medarbejder er udsat for et st√łrre mediepres end i andre af landets kommuner

Thomas Thors (S), borgmester på Bornholm

Borgmesteren mener dog, at det s√¶rligt p√• netop Bornholm er n√łdvendigt med klare retningslinjer for mediernes adgang:

- Vi lever i et samfund p√• knap 40.000 indbyggere. Vi udg√łr 0,7 procent af den danske befolkning. Hvis der skulle v√¶re den samme d√¶kning i andre dele af landet, skulle der ikke v√¶re syv TV 2-regioner, der skulle v√¶re 140, siger han.

Hvorfor er det et problem, at der er mange journalister per indbyggere?

- Det er ekstraordin√¶rt n√łdvendigt, n√•r vi har s√• intensiv journalistisk d√¶kning, at g√łre vores medarbejdere opm√¶rksomme p√• retningslinjerne, siger han og forts√¶tter:

- I kan jo ikke v√¶re i tvivl om, at hver enkelt medarbejder er udsat for et st√łrre mediepres end i andre af landets kommuner. Derfor er det n√łdvendigt med retningslinjer.

Vi pr√łver bare at undg√•, at nogle bliver misbrugt

Thomas Thors

Nu er det en politisk beslutning

P√• pressem√łdet kom det frem, at borgmesteren selv "nikkede" til den pressemeddelelse, der for uger tilbage blev sendt ud.

Alligevel fastholder han, at det dengang var en ledelsesbeslutning og ikke en politisk beslutning, som det nu er blevet til.

Han understreger samtidig, at der intet ulovligt var ved den f√łrste formulering, men at han nu p√• grund af "fortolkninger" og "misforst√•elser" har besluttet, at der skal bl√łdes op for formuleringerne:

- Der er ikke nogen, der kan stille sp√łrgsm√•lstegn ved, om vi kan g√łre den her slags ting, siger Thomas Thors og understreger, at han ikke har noget som helst √łnske om at begr√¶nse pressefriheden.

- Vi pr√łver bare at undg√•, at nogle bliver misbrugt.

De nye retningslinjer, som borgmesteren alts√• nu selv har forfattet, skal tages op i √ėkonomi-, Erhvervs- og Planudvalget 26. juli. Derefter afholdes der et ekstraordin√¶rt kommunalbestyrelsesm√łde, hvor de nye, bl√łdere formuleringer endeligt skal vedtages.