Politik

Kofod har talt med britisk minister – ingen udsigt til håndsrækning til danske fans

Den danske udenrigsminsiter forstår skuffede fans, men siger også, at det i sidste ende er briternes beslutning.

Der er fortsat ikke meget, der tyder på, at danske fodboldfans kan flyve til London og se semifinalen ved EM mellem England og Danmark på Wembley på onsdag.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) siger mandag til TV 2, at han har været i kontakt med den britiske udenrigsminister, Dominik Raab, for at høre, om der kan slækkes på reglerne. Men umiddelbart lader det ikke til at være muligt.

- Jeg er nødt til at sige, at svarene har været ret konsekvente. Briterne har strakt sig så langt, som de kunne i lyset af den smittesituation, de står i. Det er - desværre - en påmindelse om, at vi stadig står i en pandemi, siger Jeppe Kofod til TV 2.

Ville ønske det var anderledes

Der er allerede indgået en aftale mellem de britiske myndigheder og det europæiske fodboldforbund UEFA om fans på stadion til semifinaler og finalen, som alle spilles på Wembley. Den indebærer, at der til finalen kan komme 1000 fans fra Danmark på stadion, hvis Danmark når dertil.

Men den model har briterne indtil nu afvist at udvide til også at gælde semifinalen, og den danske udenrigsminister giver ikke mange forhåbninger om, at det kommer til at ændre sig.

- Vi kunne ønske, det var anderledes, men det er i sidste ende briternes afgørelse, siger Jeppe Kofod.

Partier kræver handling

Reaktionen fra Jeppe Kofod kommer dagen efter, at Venstre, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre krævede handling fra den danske udenrigsminister.

Partierne mener, det er stærkt utilfredsstillende, at fans fra Danmark ikke kan overvære en af de største kampe i dansk fodboldhistorie og har opfordret Jeppe Kofod til at kontakte den britiske regering for at få blødt reglerne op.

Vi holder EM på et tidspunkt, hvor der stadig er en corona-pandemi. Det må vi leve under

Jeppe Kofod

Så sent som i weekenden afslog de britiske myndigheder at slække på de skrappe indrejserestriktioner. De skal være med til at forhindre yderligere spredning med deltavarianten, som er udbredt og har medført øgede smittetal i Storbritannien.

De nuværende regler betyder, at rejsende skal gå i ti dages isolation ved ankomst til Storbritannien, og det gør det i praksis umuligt for danskere bosat uden for Storbritannien at overvære kampen.

Til gengæld er Danmark blevet tildelt cirka 6000 billetter til Wembley, som danskere bosat i Storbritannien kan købe. Det havde 4800 personer gjort mandag formiddag, oplyste DBU.

Russiske fans kunne ikke komme i Parken

Problemstillingen med stramme restriktioner for fans er langt fra ny under dette EM.

Til Danmarks sidste gruppespilskamp mod Rusland var der eksempelvis ikke russere på stadion, og i ottendedelsfinalen mellem Danmark og Wales i Amsterdam tillod de hollandske myndigheder ikke indrejse fra fans fra Wales på grund af frygt for forhøjet smitterisiko.

Jeppe Kofod erkender, at vi også i Danmark har haft restriktioner, som har gjort det det meget svært for udenlandske fodboldfans at se deres hold spille, og at de ikke er blevet ændret, fordi der er EM.

Den danske udenrigsminister forstår, hvis fans er skuffede, men siger også, det er svært at lave om på.

- Vi holder EM på et tidspunkt, hvor der stadig er en coronapandemi, og hvor lande har nogle ret omfattende indrejserestriktioner. Det må vi leve under. Jeg synes, det vigtigste er, at vi møder frem på banen og spiller så godt, vi overhovedet kan, siger han.

Danmarks kamp mod England fløjtes i gang onsdag klokken 21.