EM fodbold

Tre partier kræver, at regeringen griber ind, så danske fans kan komme til semifinale

- Når det kan lade sig gøre i Amsterdam og Baku, kan det også lade sig gøre i London, siger den radikale Kristian Hegaard.

Den danske landstræner Kasper Hjulmand har sendt en bøn til den britiske premierminister Boris Johnson for åben tv-skærm. Og den danske ambassadør i London har taget kontakt til de britiske myndigheder.

Men lige lidt har det hjulpet. De britiske myndigheder har afvist at ændre på de indrejseregler, der betyder, at ingen danske fodboldfans kan komme ind på Wembley og se EM-semifinalen på onsdag mod England - medmindre de bor i Storbritannien.

Nu danner politikere fra tre partier, det ene af dem et af regeringens støttepartier, fælles front og kræver regeringen griber ind.

- Det her må løftes op på allerhøjeste niveau. Jeg forventer, at udenrigsministeren (Jeppe Kofod, red.) som det allerførste i morgen griber telefonen og ringer til Boris Johnson. Det er vigtigt, at der kommer danske fans ind til den kamp, siger Jan E. Jørgensen, kulturordfører hos Venstre.

Ikke bekymret

Han er ikke bekymret for, at det vil betyde, at pandemien med coronavirus trækkes i langdrag.

- Smittetallet resulterer jo ikke i flere indlæggelser. De sårbare er vaccinerede, og folk har coronapas. Det her er ikke bare fodbold, det er meget større. Det handler også om, at folk har været gennem en lang pandemi og gerne vil have lov til at være sammen igen og vise følelser, og det skal de have lov til, siger Jan E. Jørgensen.

Han bliver bakket op af Kristian Hegaard fra regeringens støtteparti de Radikale, der selv er en stor fodboldfan. Han var i Amsterdam for at følge det danske landshold i ottendedelsfinalen i Amsterdam for otte dage siden.

- Det skal selvfølgelig ske på en sundhedsmæssig forsvarlig måde. Men når det kan lade sig gøre i Amsterdam og Baku, kan det også lade sig gøre i London, siger Kristian Heegaard.

DF bakker op

I Amsterdam så knap 4000 danske fans kampen mod Wales, og i Baku var der cirka 1000 danske fans på plads til kvartfinalen mod Tjekkiet lørdag. Og skulle Danmark vinde over England på onsdag, vil 1000 danske fans få adgang til Wembley, hvor finalen spilles på søndag.

Men de britiske myndigheder har afvist også at lempe indrejsereglerne til semifinalen.

Peter Skaarup, gruppeformand hos Dansk Folkeparti (DF), bakker op om kravet om at regeringen griber ind.

- Jeg forventer at regeringen også tager fat i den her sag. Det lykkedes i Amsterdam, og det lykkedes i Baku. Jeg er sikker på det også kan lade sig gøre i London, siger Peter Skaarup.