Politik

Naser Khader ligner en færdig mand i dansk politik, vurderer analytiker

Naser Khader har siden april været sygemeldt fra Folketinget.

Naser Khader har siddet i Folketinget for fire partier gennem tiden, men pladsen hos Det Konservative Folkeparti kan meget vel blive den sidste.

Det vurderer Berlingskes politiske kommentator Bent Winther, efter fem kvinder fredag står frem i en artikel på DR med beskyldninger om, at Naser Khader har opført sig seksuelt krænkende over for dem. Også Berlingske har fredag aften udgivet en historie, hvor en ny anonymiseret kvinde anklager Naser Khader for at have begået overgreb i 2014.

Det skyldes først og fremmest, at anklagerne mod Naser Khader er meget alvorlige, siger Bent Winther:

- Hvis vi ser på tidligere sager, som for eksempel Frank Jensen eller Morten Østergaard, så kan man sige, at selvom det ofte i den slags sager er påstand mod påstand, så ender det samme sted, siger han.

Pape varsler konsekvenser

Både tidligere overborgmester i København, Frank Jensen, og tidligere formand for Radikale Venstre, Morten Østergaard, måtte for nyligt trække sig efter anklager om seksuelt krænkende adfærd.

Den konservative formand, Søren Pape Poulsen, gav fredag i et skriftligt svar til TV 2 udtryk for, at partiet vil til bunds i sagen, og at den vil "få de nødvendige konsekvenser". Fredag aften tilføjer han endnu en kommentar, efter Berlingskes historie, hvor endnu en kvinde anklager Naser Khader for overgreb:

- Endnu en kvinde står nu frem. Det gør et stort indtryk på mig. Vi opfordrer alle, der har oplevet krænkelser til at benytte vores whistleblowerordning og selvfølgelig til at kontakte politiet ved lovovertrædelser.

- Den nødvendige konsekvens bliver draget, når undersøgelsen er færdig, siger han i en skriftlig kommentar.

Ifølge Bent Winther kan de konservative med et nært forestående kommunalvalg ikke leve med, at sådan en sag fjerner fokus fra partiets politik.

- Mange indikatorer peger hen imod, at Naser Khader ligner en færdig mand i dansk politik, siger Bent Winther.

TV 2's politiske redaktør, Hans Redder, vurderer også, at DR's historie kan få konsekvenser for Naser Khader:

- Når man læser DR's afdækning, står det grundlæggende tilbage, at det er nogle meget, meget voldsomme oplevelser og historier, de her kvinder fortæller, og at der er en vis systematik og mønster i det. På trods af, at Naser Khader afviser dem blankt, er det påfaldende, hvor mange og nogenlunde enslydende historier, der er om Naser Khader, siger Hans Redder.

Tre står frem med navn

To af kvinderne i DR's artikel medvirker anonymt, mens tre har valgt at stå frem med navn.

TV 2 har været i kontakt med de tre navngivne kvinder, som ikke ønsker at stille op til yderligere interviews.

Til DR fortæller freelancejournalist Kristina Olsson for eksempel, hvordan Naser Khader pressede hende op ad væggen, da hun mødte ham på hans kontor til en kop kaffe i 1999. Ifølge Olsson tvang Khader hendes hoved ned mod sit skridt, placerede sit lem i hendes mund og havde ubeskyttet samleje med hende på kontorets kolde betongulv.

Over for DR karakteriserer Kristina Olsson episoden som et overgreb.

Khader afviser

TV 2 har fredag forsøgt at få et interview med Naser Khader, som over for DR afviser samtlige anklager.

- Jeg er chokeret og overrasket. Jeg er vred over at blive anklaget for sådan noget. Den måde, jeg bliver beskrevet på, er ikke den korrekte beskrivelse af mig, siger Naser Khader til DR.

Naser Khader har siden april været sygemeldt fra Folketinget.

Han vil ifølge Søren Pape Poulsen ikke komme til at indgå i arbejdet på Christiansborg, så længe der sagen undersøges.