Politik

Delta-krav om isolation 'hører ingen steder hjemme', mener blå partier

Trods kritik fra politisk side og Dansk Erhverv mener Statens Serum Institut fortsat, at det giver mening med "tæt smitteopsporing".

Anbefalingen om, at nære kontakter såvel som deres nære kontakter skal gå i isolation ved smitte med Delta-varianten, er "ude af proportioner" og "hører ingen steder hjemme".

Sådan lyder det nu fra Venstre og Det Konservative Folkeparti.

Vi står overfor et kapløb på tid mellem smitte og vacciner

Statens Serum Institut

Kritikken kommer, efter at Styrelsen for Patientsikkerhed i perioden 23.-30. juni har bedt 8803 nære kontakter i første og andet led om at gå i isolation på grund af tilknytning til 393 smittede med en særlig variant - primært Delta-varianten.

Samfundet skal kunne fungere

Tallet har fået Dansk Erhverv op af stolen. Brancheorganisationen frygter, at hele butikker, hoteller og restauranter bliver lagt ned og må lukke i en periode grundet isolationsreglerne.

En frygt, som den konservative sundhedsordfører deler.

- Jeg forstår godt, at sundhedsmyndighederne tager et forsigtighedshensyn, og tak for det. Men samfundet skal jo også kunne fungere, siger Per Larsen (K) til TV 2.

Han ser ikke behovet for særlige regler for isolation, da Delta-varianten ikke er mere dødbringende end de hidtidige.

Samtidig burde det lave antal indlagte sammen med antallet af vaccinerede ifølge ordføreren give plads til mere lempelige regler.

Beslutning bør revurderes

Også hos Venstre undrer de sig over, at det ifølge sundhedsmyndighederne er nødvendigt med så omfattende isolationsregler.

Vi kan nu for alvor se, at Delta-varianten er i vækst

SSI

De appellerer nu - sammen med de konservative kollegaer - til, at beslutningen revurderes.

- Det er paradoksalt, at jo længere vi kommer i pandemien, jo mere ekstreme og ude af proportioner bliver restriktionerne, siger V-ordføreren til TV 2 og tilføjer:

- Det her er noget af den værste medicin, vi har set i forhold til coronarestriktioner.

Hvor mange smittede?

Delta-varianten udgjorde i sidste uge flere end 20,4 procent af alle nye smittetilfælde i Danmark. Det er mere end en tredobling fra ugen før, hvor Delta-varianten udgjorde 6,5 procent af tilfældene.

Udviklingen skyldes, at Delta-varianten er mere smitsom end de andre kendte virusvarianter.

Derfor mener Enhedslistens coronaordfører, Peder Hvelplund, da også, at de særlige isolationsregler er på sin plads.

- Det er rettidig omhu. Delta-varianten er væsentlig mere aggressiv, og vi skal for alt i verden undgå store smitteudbrud, siger han til TV 2.

For alvor i vækst

Det har ikke været muligt at få et interview med Statens Serum Institut (SSI), som i stedet har sendt et skriftligt svar.

Her skriver de blandt andet, at varianten "er godt i gang med at overtage smittebilledet i landet".

- Det er langt hen ad vejen lykkes for os at forsinke udbredelsen af Delta, men nu kan vi for alvor se, at den er i vækst. Derfor står vi overfor et kapløb på tid mellem smitte og vacciner, og derfor giver det fortsat god mening at have tæt smitteopsporing, skriver SSI.

Du kan se de seneste smitte- og vaccinationstal i artiklen her.