Politik

Danmark i dialog med kurderne om evakuering af kvinder og børn i Syrien

Det er fortsat uvist, hvornår de tre kvinder og i alt 19 børn forventes at blive evakueret fra fangelejrene i Syrien.

I midten af maj kom regeringen med den overraskende melding, at de ønskede at evakuere alle børn med dansk tilknytning samt tre danske kvinder fra IS-fangelejre i Syrien.

Nu er ønsket om at hente kvinder og børn hjem blevet til konkret dialog om, hvornår evakueringen skal finde sted.

Det oplyser Udenrigsministeriet til TV 2.

- Udenrigsministeriet er pt. i dialog med lokaladministrationen om den nærmere timing af en evakuering, skriver ministeriet i en mail.

Ifølge TV 2s oplysninger var det kurdiske selvstyre i slutningen af maj endnu ikke blevet kontaktet af den danske regering med et ønske om hjemtagelse, og dialogen må derfor være påbegyndt i løbet af den seneste måned.

Vaklende ministertaburetter

Regeringens holdningsskifte 18. maj kom efter en række afsløringer i Ekstra Bladet efterfulgt af ugers pres fra støttepartierne og trusler om at vælte ministertaburetter.

Det radikale bagland gav folketingsgruppen frit spil til at trække støtten til de relevante ministre, hvis det skulle vise sig, at de havde tilbageholdt oplysninger om lejrene for Folketinget.

Samtidig lød det flere gange fra Enhedslisten, at tilliden til udenrigsminister Jeppe Kofod (S) lå på et meget lille sted.

Kritikken stilnede imidlertid, da regeringen 18. maj meddelte, at de nu var villige til at hjemtage kvinder og børn. Og siden har der ikke været noget nyt om, hvor langt regeringen var med at gøre vilje til virkeligheden.

Al-Roj-lejren i det nordøstlige Syrien er kontrolleret af kurderne. Her sidder to af de i alt tre kvinder med dansk statsborgerskab, som står til at blive hentet hjem til Danmark.

Burde have taget kontakt med det samme

Meldingen om, at der nu "endelig" er konkret dialog, glæder derfor Enhedslistens udlændinge- og retsordfører, Rosa Lund.

Hun havde dog gerne set, at de danske myndigheder havde rettet henvendelse, så snart beslutningen om evakuering var truffet, og at de havde prioriteret at have repræsentanter i de to lejre, al-Hol og al-Roj.

Uden dansk tilstedeværelse i lejrene, kan forhandlingerne ifølge retsordføreren trække i unødige langdrag:

- Danmark har ikke det nødvendige tillidsbånd til dem, vi skal forhandle med, siger Rosa Lund og tilføjer:

- For os er det her et spørgsmål om, at kvinder og børn skal hjem hurtigst muligt, og jeg er glad for, at ministeriet nu endelig har taget kontakt, siger hun.

Også SF's retsordfører, Karina Lorentzen, er glad for, at der nu sker en konkret udvikling i sagen. Hun læner sig op ad det finske eksempel, hvor det tog myndighederne mere end år at hente seks børn og to mødre hjem fra al-Hol lejren.

- Jeg ser selvfølgelig frem til, at børnene rent fysisk kommer til at stå på dansk jord, og jeg håber bestemt, at det kommer til at tage kortere tid end et år for børnenes skyld, siger Karina Lorentzen.

Udsigten til at skulle til Danmark uden sin mand er svær at holde ud, siger den 33-årige kvinde til TV 2. Hun havde aldrig troet, at rejsen til Syrien kunne koste manden sit danske statsborgerskab.

Venter på evakuering

Da TV 2 ugen efter regeringens kovending besøgte al-Roj-lejren, hvor to af de danske kvinder sidder fanget, var nyheden om de danske evakuerings-intentioner allerede nået frem.

De to kvinder havde set nyheden i fjernsynet, fortalte de TV 2s hold Syrien, og de glædede sig begge til at vende hjem sammen med deres børn.

Også børnene vidste besked. Det blev tydeligt, da en fireårig pige diagnosticeret med PTSD kom løbende med en taske på ryggen.

Den var pakket med de ting, hun ville have med, når hun skulle hjem til Danmark, forklarende hendes mor dengang.

Ingen af de to kvinder, TV 2 talte med, var dog på daværende tidspunkt sikre på, at evakueringen ville blive en realitet.

De ville se det, før de kunne tro det, lød det.

Vil blive retsforfulgt

Når mødrene lander på dansk jord, vil de ifølge PET-chef Finn Borch blive retsforfulgt efter terrorbestemmelserne og forsøgt varetægtsfængslet.

Om deres 14 børn vil blive fjernet fra deres mødre, når de ankommer til Danmark, er endnu uvist.

Socialminister Astrid Krag (S) har tidligere sagt, at det vil afhænge af individuelle vurderinger.

I den forbindelse lød det ligeledes fra ministeren, at børnene i tilfælde af en anbringelse ikke vil være garanteret at blive placeret hos familiemedlemmer.

Det har ikke været muligt at få et interview med Udenrigsministeriet for at få uddybende svar på, hvornår de forventer at kunne evakuere kvinder og børn i Syrien, samt hvornår de konkret rettede henvendelse til kurderne.

TV 2 forsøger at få en kommentar fra de kurdiske myndigheder.