Politik

Danmark forventer at købe "en væsentlig mængde" Pfizer-vacciner af Rumænien

Den rumænske premierminister sagde mandag, at han tror, Danmark køber en million doser af det østeuropæiske land.

Danmark forventer at købe "en væsentlig mængde" Pfizer-vacciner af Rumænien.

Det er sundhedsordførerne for Folketingets partier blevet orienteret om i en mail fra Sundhedsministeriet tirsdag middag.

- Efter aftale med sundhedsministeren orienteres I hermed om, at Danmark forventes at indgå en købsaftale om COVID-vacciner med Rumænien. Købet vil bestå af en væsentlig mængde COVID-vacciner fra Pfizer, som vil kunne indgå i det generelle vaccinationsprogram i Danmark, står der i mailen, som TV 2 er i besiddelse af.

- Det er endnu uvist, hvornår vaccinerne vil kunne ankomme til landet, og hvor stor mængden er. Muligheden for købet foranlediges af, at Rumænien oplever en lav vaccinationstilslutning, og derfor har landet overskydende vaccinedoser, som de ønsker at sælge, står der videre.

Rumænsk premierminister tror på salg af en million doser

Den rumænske premierminister, Florin Citu, sagde mandag ifølge flere rumænske medier – heriblandt det nationale nyhedsbureau Agerpres – at han "tror", Danmark køber en million doser.

Det tal har TV 2 dog ikke kunnet få bekræftet.

Florin Citu sagde ifølge Agerpres mandag, at Rumænien vil sælge vacciner til mange lande. Det skyldes ifølge premierministeren, at der er rigtig godt styr på pandemien i det østeuropæiske land, selvom vaccinationstilslutningen er lav.

- Vi har nået vores vigtigste mål. I ved udmærket, at der i går i Bukarest (søndag, red.) var nul smittede inden for 24 timer. Målet med vaccinen er at eliminere pandemien, og det mål er nået, sagde Florin Ciru.

Han tilføjede, at vaccinerne vil blive solgt til købsprisen.

Færdigvaccineret i september

Vaccinationskalenderen er skredet adskillige gange fra oprindeligt at have en slutdato sidst i juni til den seneste, hvor de sidste danskere i målgrupperne først er færdige et stykke inde i september.

Hvilken betydning en kommende aftale med Rumænien får for vaccinationskalenderen, fremgår ikke af mailen til sundhedsordførerne.

Sundhedsstyrelsen, der står for vaccinationskalenderen, og Statens Serum Institut, der modtager vacciner, vil over for TV 2 ikke kommentere sagen.

TV 2 forsøger at få en kommentar fra Sundhedsminister Magnus Heunicke (S).