Politik

Indkalder til pressemøde i finansministeriet - mandag afsløres kæmpe milliardaftale

Den nye plan vil kunne mærkes ude i landet, siger TV 2s politiske redaktør.

Alt tyder på, at danskerne vil blive præsenteret for en stor, ny infrastrukturplan til mange milliarder kroner mandag klokken 10.

I hvert fald har finansminister Nicolai Wammen (S) søndag aften indkaldt til pressemøde om aftalen, hvor flere S-ministre samt repræsentanter for samtlige folketingspartier vil deltage.

Hvad aftalen konkret indeholder er endnu uvist, men regeringen kom i april med sit udspil til forhandlingerne. Udspillet indeholdt nye projekter og initiativer til i alt 106 milliarder kroner, mens det afsatte 55 milliarder til igangværende projekter.

Der er tale om en ”stor og vigtig” politisk aftale, der mandag bliver præsenteret, siger TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.

- Det drejer sig om rigtig mange milliarder kroner og handler om udbygningen af dansk infrastruktur mere end ti år ud i fremtiden.

Aftalen kommer til at sætte rammerne for, hvilke motorveje og infrastrukturprojekter der skal udbygges i hele landet, siger Hans Redder.

- Modsat meget andet politik inde på Christiansborg, som kan virke lidt diffust, så er det her meget konkret, når man i morgen direkte kan se, om der eksempelvis kommer, den vej man har gået og drøm om i sit lokalområde, siger Hans Redder.

En tredje limfjordsforbindelse

Står det til regeringens april-udspil kan danskerne, og nordjyderne især, se frem til en tredje limfjordsforbindelse, der går over øen Egholm.

Regeringens udspil indeholdt også en tunnel under Marselisborg Bouldevard i Aarhus og en udvidelse af Hillerødmotorvejen nord for København.

Udvidelser af E45 Østjyske Motorvej og E45/E20 ved Kolding stod også på regeringens ønskeliste.

Derudover lagde regeringen i sit udspil vægt på, at det skal være mere attraktivt at rejse med den kollektive trafik.

Blandt andet skal kapaciteten på jernbanenettet udvides ved Ringsted, anlæg af en ny højhastighedsbane over Vestfyn skal fremrykkes, og Aarhus Hovedbanegård skal opgraderes, mener regeringen.

Venstre ønsker sig jysk motorvej

Står det til Venstre skal Jylland have en såkaldt hærvejsmotorvej.

I regeringens forhandlingsudspil er der ganske vist indregnet penge til en forundersøgelse af udvidelse rute 13, der løber op langs den jyske højderyg fra Viborg til Suldrup, hvor en hærvejsmotorvej har været på tegnebrættet.

Men det er ikke nok, sagde Venstres Anne Honoré Østergaard til TV 2 NORD, efter regeringen i april kom med sit udspil.

- Vi skal helt klart have en hærvejsmotorvej, så det er noget, vi vil tage med ind til forhandlingerne, lød det fra venstrepolitikeren.

Bro fra Fyn til Als

En af de mindre, men bredt omtalte udgiftsposter, som regeringen i april lagde op til, er en forundersøgelse af muligheden for at bygge en fast broforbindelse mellem Fyn og Als.

Forslaget har mødt applaus fra det lokale erhvervsliv, mens det har vakt bekymring hos borgere, der er bekymrede for projektets påvirkning af naturen i området.

Projektet har også fået opmærksomhed på grund af statsminister Mette Frederiksens (S) tidligere rådgiver Martin Rossen.

I juni 2020 blev Rossen ansat i Als-virksomheden Danfoss. Sidenhen kunne Ekstra Bladet fortælle, at Danfoss i sommeren 2020 sendte en mail til Martin Rossen og Mette Frederiksen, hvor virksomheden skrev, at broprojeket ”er modent til de forundersøgelser, der nu bør finde sted for at vurdere projektet et spadestik dybere.”

Mailen blev sendt til Statsministeriet, dagen efter Rossens skifte fra Statsministeriet til Danfoss blev annonceret.

Ved mandagens pressemøde vil regeringen foruden finansministeren være repræsenteret af transportminister Benny Engelbrecht (S) og indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S).