Politik

Politikere ser EM-fodbold med gratis sponsorbilletter

Mens mange danskere går forgæves i jagten på EM-billetter, bliver flere politikere inviteret gratis til kampene.

Hvis du var i Parken for at se Danmark spille EM-kamp mod Rusland mandag aften, er der en god chance for, at du også stødte på en politiker.

Mindst 12 politikere fra Folketinget var nemlig også taget i Parken for at se fodbold. Flere af dem uden at have købt en billet.

Det sker efter flere historier om danskere, der har fået frataget deres EM-billetter på grund af coronarestriktioner og fans, der ikke nåede at få en billet, før UEFA meldte udsolgt.

TV 2 har i to dage forsøgt at få svar på, hvem der havde inviteret politikerne til fodboldkamp.

Det ønsker de fleste af dem ikke at svare på.

Inviteret af Volkswagen

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, lagde mandag aften et billede på Instagram fra Parken, hvor han jubler over Danmarks sejr i selskab med flere partikolleger.

Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, politisk ordfører, Sophie Løhde, retsordfører, Jan E. Jørgensen, og Venstres tidligere folketingsmedlem Mads Rørvig er også med på partilederens billede.

Den eneste på billedet, der har vendt tilbage med et svar på TV 2s henvendelse, er tidligere Venstre-politiker Mads Rørvig.

Han var inviteret til kampen af bilfirmaet Volkswagen, som er hovedsponsor for EM.

- Volkswagen havde et program om grøn omstilling, der sluttede med det, siger Mads Rørvig, der i dag er ansat som administrerende direktør i brancheorganisationen De Danske Bilimportører.

Venstre har efter artiklens udgivelse oplyst til TV 2, at Jakob Ellemann-Jensen, Sophie Løhde, Jan E. Jørgensen og Torsten Schack Pedersen også var inviteret til fodboldkamp af Volkswagen, Semler Gruppen og Danske Bilimportører.

- Fagligt arrangement

Flere af Folketingets andre partier var også repræsenteret til kampen.

Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus, og de radikales Martin Lidegaard sad også på tilskuerrækken sammen med Venstre-politikerne. Det viser et billede fra Facebook.

Da TV 2 taler med Jeppe Bruus, vil han ikke fortælle, hvem der havde inviteret ham med til kampen.

- Det var et arrangement, jeg deltog i. Den (billetten, red.) har jeg ikke selv købt, siger han.

Da TV 2 spørger ind til selve arrangementet, svarer Jeppe Bruus, at det havde en faglig karakter.

- Det var et fagligt arrangement. Jeg har ikke så meget mere at sige om det.

Fagligt relateret til dit arbejde som politiker?

- Ja

Må jeg spørge, hvem der inviterede til arrangementet?

- Nej, jeg har ikke så meget mere at sige til det. Det var et fagligt arrangement, hvor det her var en del af det.

Og du kan ikke sige, hvem det var, der inviterede til arrangementet?

- Jeg har ikke så meget mere at sige til det. Det var et fagligt arrangement relateret til mit arbejde. Det må dem, der inviterer til det, jo selv ligesom stå for. Det er ikke hemmeligt, siger Jeppe Bruus.

Alligevel vil Jeppe Bruus ikke oplyse til TV 2, hvem han har fået billetten af.

Det vil de radikales næstformand, Martin Lidegaard, til gengæld gerne.

Rundbordssnak om elbiler

Den tidligere minister svarer i en sms, at han var inviteret til kampen af Volkswagen.

Han skriver, at Volkswagen "kombinerede kampen med en forudgående round table om udviklingen i salget af grønne biler i Danmark og fremme af samme".

Om Volkswagen også havde inviteret flere af Folketingets medlemmer i Parken, er svært at få svar på.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, lagde et billede på Instagram fra et andet sted i Parken, hvor han havde selskab af de konservatives formand, Søren Pape, og formand for Liberal Alliance Alex Vanopslagh.

Kristian Thulesen Dahls presserådgiver har oplyst til TV 2, at partiformanden var inviteret til kampen.

Samme presserådgiver har afvist, at Kristian Thulesen Dahl var inviteret af Volkswagen. Han vil dog ikke oplyse, hvem Kristian Thulesen Dahl var inviteret af.

Den konservative partiformand Søren Papes presserådgiver har oplyst til TV 2, at formanden var inviteret af Parken "i sin egenskab af partiformand".

Liberal Alliances Alex Vanopslagh har ikke ønsket at svare på, hvem han var inviteret af.

Politikere med billetter

Enhedslistens retsordfører Rosa Lund svarer hurtigt på TV 2s henvendelse:

- Jeg var så heldig at blive inviteret med af nogle venner, der havde billetter, siger hun.

De radikales retsordfører Kristian Hegaard oplyser, at han allerede købte sin billet for cirka to år siden via det ordinære billetsalg.

Billetgaver sendt retur

Mens nogle nuværende eller tidligere folketingspolitikere tilsyneladende tager imod sponsorbilletter, måtte en række ansatte i Region Hovedstaden glemme alt om at komme til fodboldkamp.

TV 2 LORRY kunne tidligere på måneden fortælle, hvordan Region Hovedstaden havde fået foræret 24 billetter af Dansk Boldspil-Union (DBU), men at billetterne blev sendt retur, så de i stedet kunne gå til danske fodboldfans.

- Det er tvivlsomt, om billetterne lovligt ville kunne uddeles til og anvendes af regionens personale og/eller politikere. Det er derfor vurderet rigtigst at tilbagegive billetterne, lød det i en mail, som blev sendt rundt til regionens ansatte.

Fokus på grøn omstilling

Formand for Danske Fodboldfans Christian Kokholm Rothmann mener, at der bør være en grænse for, hvor mange politikere der deltager i EM-kampe med sponsorbilletter.

- Generelt er der ret mange sponsorbilletter i omløb. Spørgsmålet er, om der er for mange. Jeg synes, det vigtigste er at få så mange danske fans på stadion som muligt.

TV 2 afventer fortsat svar fra Alex Vanopslagh,

Volkswagen har skrevet til TV 2, at de som en af hovedsponsorerne ved EM har "mulighed for at invitere samarbejdspartnere og lignende til landskamp i forbindelse med faglige arrangementer med fokus på den grønne omstilling og vores massive investeringer heri”.

Parkens pressechef, Jes Mortensen, har skrevet til TV 2, at de ikke kommenterer på, hvem der gæster Parken til arrangementer.