Politik

Støttepartier kræver grundlæggende rettigheder for fødende

Forholdene på landets fødegange er blevet så kritisable, at det er på tide med nogle grundlæggende rettigheder som fødende, mener SF og EL.

Bedre fødselsforberedelse, mere tid i barselssengen og flere jordemødre.

Det er nogle af de krav, som regeringens støttepartier vil fremlægge for sundhedsminister Magnus Heunicke (S), når der i dag indledes forhandlinger på fødselsområdet.

Forhandlingerne kommer i kølvandet på et vedtaget borgerforslag, der netop skal give en række rettigheder til de fødende og deres familier.

Borgerforslaget blev stillet, efter flere kvinder tidligere på året stod frem i blandt andet Politiken og DR og fortalte om deres dårlige fødselsoplevelser på landets hospitaler.

Nogle fortalte, hvordan de akut måtte overflyttes på grund af pladsmangel, andre beskrev timelange forsinkelser på kejsersnit, og flere har oplevet at blive fejlmedicineret.

De dårlige forhold vil politikerne nu gøre op med, men de er ikke helt enige om hvordan.

Skal være nye penge

Enhedslisten vil gøre det til en ret, at man kan være indlagt i to døgn efter fødslen, ligesom fødselsforberedelserne skal foregå i små grupper.

Men for overhovedet at kunne håndtere flere rettigheder, vil det være tvingende nødvendigt med flere jordemødre, påpeger Enhedslistens politiske leder Mai Villadsen, Hun mener, at det vil koste 300 millioner kroner.

- De penge skal simpelthen findes. Jordemødrene flygter fra det offentlige på grund af dårlige forhold, og vi hører om grelle forhold, fordi de fødende ikke får hjælp og støtte nok, siger Mai Villadsen til TV 2.

Hun fortæller, at det er afgørende for Enhedslisten, at pengene ikke bare findes et andet sted i sundhedssystemet, som allerede er økonomisk presset.

- Det er vigtigt, at vi en gang for alle sikrer nogle minimumsrettigheder for de fødende. Rettighederne skal skrives ind i sundhedsloven, så det forpligter regionerne, så de ikke bare kan spare på året efter igen, siger Mai Villadsen.

Antallet af sengepladser må ikke være afgørende

Også SF vil sikre rettigheder som mindst to døgns indlæggelse, og det skal ske ved blandt andet at sikre flere jordemødre.

- Det kan ikke nytte noget, at det er antallet af sengepladser, der skal bestemme kvaliteten på området. Jeg fik også mulighed for at vælge, om jeg ville blive eller sendes hjem, og det gav en stor tryghed, siger Kirsten Normann Andersen om da hun selv fødte.

Selv om det tredje støtteparti, Radikale Venstre, også mener, at der skal ske noget på fødselsområdet, og at det blandt andet betyder, at der skal ansættes flere jordemødre, er partiet imod rettigheder som to døgns indlæggelse.

- Det er for rigid en ordning med to døgn til alle. Vi skal hellere se på, hvilke individuelle behov, der er. Nogle behøver ikke at blive, mens andre har behov for tre eller fire døgn, efter fødslen, siger den radikale sundhedsordfører Stinus Lindgreen til TV 2.

For firkantet

Også Venstre støtter en garanti på to døgn, ligesom partiet blandt andet vil have en langt bedre koordinering, så man har en fast tilknytning til den samme jordemoder igennem forløbet.

Men det er for firkantet at ville løse problemerne blot ved at ansætte flere jordemødre, påpeger venstres sundhedsordfører Martin Geertsen.

- Der er klart et problem på fødegange, særligt i hovedstaden. Der skal flere til, men det handler i høj grad også om at bruge ressourcerne ordentligt.

Hos regeringspartiet er man grundlæggende enig i, at området trænger til at blive set efter i sømmene.

- Det er helt centralt, at vi får nogle bedre forhold for de fødende og deres familie. Vi er simpelthen nødt til at sikre bedre forhold, siger Socialdemokratiets familieordfører Camilla Fabricius til TV 2.

Hun vil dog ikke forholde sig til kravet om to døgns indlæggelse, men på et samråd i marts sagde Magnus Heunicke:

- De to døgn er ikke kun noget, som er smart at tale om i en valgkamp, for det har faktisk en betydning, hvordan man som familie kommer hjem igen efter en fødsel.

Forhandlingerne forventes at begynde ved frokosttid i dag, hvor Sundhedsstyrelsen vil fremlægge dens anbefalinger på området.