Politik

Regeringen lægger an til opgør med Facebook og Google            

Sammen med SF, Enhedslisten og de radikale vil statsminister Mette Frederiksen tvinge techgiganter til mere åbenhed.

Techgiganter som Facebook og Google har i for mange år haft for frit spil.

Det mener regeringen. Derfor vil den nu med støtte fra sit parlamentariske grundlag starte en folkelig debat, der skal presse mastodonterne til mere åbenhed og større samfundsbidrag.

- Vi er nødt til at få nogle spilleregler. Ligesom der er det i trafikken, siger Mette Frederiksen (S).

- Vi må erkende, at vi er på bagkant, fordi vi over en årrække er blevet taget på sengen, men der skal gøre noget nu.

Intet konkret lovforslag

Hvordan det konkret skal foregå, har hverken hun, Sofie Carsten Nielsen (R), Pia Olsen Dyhr (SF) eller Mai Villadsen (Ø), som hun fredag formiddag har samlet til et fælles interview med TV 2, endnu ikke lagt sig fast på. De har ikke et færdigt lovforslag klar i skuffen.

De nævner som eksempler, at techgiganterne skal give et større indblik i deres forretningsmodeller, betale mere i skat samt offentliggøre de algoritmer, der styrer, hvad der havner i brugernes feed.

Selvom vi fire meldte os ud, ville det jo ikke ændre Facebook

Pia Olsen Dyhr (SF)

Men i første omgang handler det om at få fokus på problemerne med de sociale medier, siger de:

- Det, at en stor privat virksomhed har magten til at beslutte, at de nyhedsartikler, I laver, skal have mindre lys, fordi de er ikke så vigtige, skal vi have lys på. Det er ikke sikkert, vi kan begynde at regulere, hvordan det præcis skal være. Det er jo omfattende. Men vi er nødt til at have en diskussion om, hvordan vi får gennemsigtighed i alt det, der ligger i algoritmen og opbygningen af teknologien, fastslår de radikales Sofie Carsten Nielsen.

Kulturændring

Mette Frederiksen tilføjer, at hun er klar til at lovgive, og når hun senere på dagen holder tale på Folkemødets hovedscene, vil hun også have en såkaldt hvidbog med med overordnede principper, der skal føre Danmark "mod et bedre samfund med techgiganter".

- Men jeg vil gerne anholde opfattelsen af, at hvis man ikke lovgiver, så løser man ikke problemet, siger hun.

- Langt de fleste, der går rundt på Folkemødet her i dag, kunne ikke drømme om at smide affald på vejen, og det er jo ikke fordi, vi er bange for, at politiet kommer og giver os en bøde. Det er på grund af vores kultur. Vi har opbygget en kontrakt med hinanden om, at vi passer på vores land, og vi har brug for den samme kultur på de sociale medier, siger Mette Frederiksen.

Frygter polarisering

De ni principper, statsministeren har med, kredser alle om samme emne: demokratiet.

De fire partiledere understreger, at katalysatoren for det opgør, de ønsker at starte nu, først og fremmest er en fælles frygt for, at demokratiet bliver undergravet af den polarisering, de oplever sker, på de sociale medier:

- Når de kontroversielle og polariserende kommentarer bliver fremhævet, skaber det nogle kunstige uenigheder i vores samfund. Vi hører, at flere unge mennesker tjekker ud af debatten. De har ikke lyst til at være en del af det længere, fordi der er for meget skænderi, siger Mai Villadsen.

Det er en kedelig logik, hvis vi tror, at vi ikke kan gøre en forskel

Mette Frederiksen (S)

Selv en del af problemet

Men er de fire politikere ikke selv med til skabe netop det problem? Alle har de alene den seneste uge lavet talrige opslag på de sociale medier, og bruger det generelt flittigt til opdateringer om alt fra deres udfordringer med ukrudt i kolonihaven til rabarberkagebagning.

Ja og nej lyder svaret, og løsningen er i hvert fald ikke en boykot, påpeger Pia Olsen Dyhr.

- Selvom vi fire meldte os ud, ville det jo ikke ændre Facebook. Bare fordi vi ikke bruger de sociale medier, vil der stadig være digitale overgreb på unge for eksempel. Det her er et strukturelt problem, som vi skal gøre noget ved. Vi er nødt til at have nogle spilleregler, siger hun.

En global udfordring

Opgøret med de sociale medier og deres lukkethed er generelt et, der bliver taget over hele kloden, men foreløbig uden det store held.

Senest lukkede Facebook kortvarigt for deling af nyheder i Australien, fordi det australske parlamentet forsøgte at presse techgiganterne til at betale for nyhedsindhold. Som konsekvens indgik parterne et forlig.

Alligevel tror de fire partiledere på, at de kan rykke noget med debatten:

- Det er en kedelig logik, hvis vi tror, at vi ikke kan gøre en forskel. Takket være de tre damer, der står her, er vi blevet presset til at gå langt længere på klimaområdet, end vi troede var muligt. Det samme skal vi gøre på dette område, siger Mette Frederiksen.