Politik

Sygeplejeformand kan ikke dokumentere egen udtalelse om sygeplejersker, der søger væk

De sætter sig lidt for meget i offerrollen, siger sundhedsøkonom.

Sygeplejerskernes kommende strejke er udtryk for en stigende utilfredshed med de nuværende løn- og arbejdsvilkår.

Det har formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, gjort klart i flere interviews, siden et stort flertal af fagforeningens medlemmer stemte nej til et forslag om en ny overenskomst.

I et interview med TV 2 mandag eftermiddag fortalte Grete Christensen om sygeplejersker, der i frustration har valgt at forlade deres job:

Grete Christensen fortæller, at flere sygeplejesker skifter over i andre fag.

- Vi bliver nødt til at fokusere på, hvad det gør ved sundhedsvæsenet, at vi i øjeblikket har så mange utilfredse sygeplejersker, så flere af dem vælger at søge hen i nogle andre fag for at arbejde dér og tjene noget mere, sagde hun i interviewet.

Men da TV 2 spørger Grete Christensen, hvad hun bygger sin udtalelse på, viser det sig, at Dansk Sygeplejeråd ikke har nogen dokumentation for, at flere sygeplejersker søger over i andre fag.

37 procent "overvejer"

Grete Christensen henviser til en undersøgelse, hvor 37 procent af medlemmerne i Dansk Sygeplejeråd svarede, at de ”overvejer at forlade faget”.

Hun anerkender dog, at der er forskel på at overveje noget og så rent faktisk gøre det.

- Jo, det er der. Vi har jo ikke tal her og nu for, hvor mange der rent faktisk gør det. Nu har jeg jo været i den her branche i mange år og talt med mange sygeplejersker, og jeg kan høre, at det her har simpelthen taget til.

Dansk Sygeplejeråd skriver i en af sine egne analyser, at ”andelen, der er beskæftiget uden for faget er steget marginalt i perioden 2009-2019”, og at ”9 ud af 10 sygeplejersker er beskæftiget inden for sygeplejefaget”.

Syv procent af sygeplejerskerne er beskæftiget i ”andre fag” fremgår det af analysen. Det tal har været stabilt siden 2009.

Kan puste til utilfredshed

Professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen mener, der er ”stor forskel” på at overveje noget og så vælge at handle på det.

- Nuancerne er vigtige. Man kan ikke sige, at fordi man overvejer det, så vil man også handle på det.

Han understreger, at han ikke ønsker at tage stilling til sygeplejerskernes løn, men alene til udtalelsen fra formanden.

- De sætter sig lidt for meget i offerrollen, og det skal man være forsigtig med. De risikerer selv at puste til utilfredsheden, siger han.

Lektor på Økonomisk Institut ved Københavns Universitet Alexander Christopher Sebald mener heller ikke, at man kan konkludere, at sygeplejerskerne skifter job, selv om de siger, de overvejer det.

- Der er jo langt fra en overvejelse til en virkelig beslutning. Jeg opfatter det mere som et tegn på utilfredshed, siger han.

Kjeld Møller Petersen mener ikke, at man kan konkludere noget alene på baggrund af de syv procent af sygeplejerskerne, der siden 2009 har været beskæftiget i andre brancher.

- Det er svært at sige, om de syv procent er meget eller lidt. Det kræver, at man har noget at sammenligne med, siger han.

”Mit tydelige indtryk”

TV 2 har spurgt Grete Christensen, om hun gætter på, at de syv procent vil vokse på grund af den igangværende konflikt.

- Det, jeg bare siger til dig, er, at oven i de syv procent kan jeg høre, at alvoren og hyppigheden af sygeplejersker, der ikke orker mere og har søgt job dér og dér, stiger. Det er det, jeg baserer det på.

Så det er dine fornemmelser?

- Det er min dialog med sygeplejerskerne, der gør, at det er mit tydelige indtryk, at sundhedsvæsenet er under pres fra flere og flere, der ikke vil stå på mål for det her.

Så når du siger, at de forlader faget, er det dit tydelige indtryk, at de vil forlade faget, men det er ikke noget, du ved endnu, om de gør?

- Det er ikke noget, vi kan dokumentere med statistik.