Politik

Støttepartier afviser indgreb mod sygeplejerskerne: - Helt utilstedeligt

I blå blok er der heller ikke den store opbakning til at lave et politisk indgreb for at ende konflikten. Regeringen forholder sig afventende.

Hvis sygeplejerskernes strejke ender med et politisk indgreb, skal regeringen ikke regne med at få hjælp fra Enhedslisten og SF.

Det siger regeringens to støttepartier til TV 2, efter at det mandag middag er kommet frem, at sygeplejerskerne har stemt nej til en ny overenskomst og derfor har varslet strejke fra på lørdag.

- Et regeringsindgreb vil være utilstedeligt. Vi har at gøre med en helt legitim overenskomstforhandling og et helt legitimt kampskridt i den danske model. Det skal vi fra politisk hold selvfølgelig holde os meget langt væk fra, siger Enhedslistens sundhedsordfører, Pernille Skipper, til TV 2.

Hønge: De har fået nok af udenomssnak

Det er set før, at politikerne griber ind i arbejdsmarkedskonflikter.

I 2013 besluttede den daværende regering bestående af Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre sammen med Venstre og Det Konservative Folkeparti at gennemføre et politisk indgreb, der ved lov bestemte lærernes arbejdsforhold. Det skete efter en flere uger lang konflikt med lockout af lærerne.

Men denne gang har SF ikke tænkt sig at være med i et politisk indgreb, siger partiets beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge.

- Politikerne skal holde sig ud af sådan nogle faglige konflikter, siger Karsten Hønge til TV 2.

Han kalder situationen med en varslet strejke hos cirka 10 procent af sygeplejerskerne fra på lørdag for ”meget dramatisk”.

- Men jeg har fuld respekt for og er meget imponeret over sygeplejerskerne. Respekt for, at de har fået nok af udenomssnak og bortforklaringer, lyder det fra SF’s beskæftigelsesordfører.

Hvis det nu forkastede overenskomstforslag skulle komme til afstemning i folketingssalen, vil SF stemme nej, siger Karsten Hønge. Han vil ikke svare på, hvor længe SF kan leve med, at sygeplejerskerne strejker.

Kræver opgør med udskældt reform

Tilbage hos Enhedslisten mener Pernille Skipper godt, at politikerne kan gøre noget, selvom hun advarer mod et politisk indgreb.

Hun kræver, at et flertal på Christiansborg skal ændre den tjenestemandsreform fra 1969, som både Enhedslisten og mange sygeplejersker mener har placeret sygeplejerskerne og andre traditionelle kvindefag på et alt for lavt trin i det offentlige lønhieraki.

Dansk Folkeparti, SF og Radikale Venstre har også erklæret sig klar til at ændre tjenestemandsreformen, men det er ikke et ønske, som regeringen indtil nu har erklæret sig klar til at imødekomme.

Den radikale beskæftigelsesordfører, Samira Nawa, siger mandag til TV 2, at hun forstår sygeplejerskernes frustrationer. Om hendes parti på et tidspunkt kan støtte et politisk indgreb, siger hun:

- Det, synes jeg, er lidt tidligt at sige noget om. Jeg skal ikke som politiker på den korte bane blande mig i forhandlingerne, hvor konflikt og strejke er en naturlig del af den danske model.

Patienter som gidsler?

Den kommende strejke blandt sygeplejerskerne kan få konsekvenser for det danske sundhedsvæsen, hvor behandlinger og operationer kan blive udskudt.

Direkte adspurgt afviser Pernille Skipper, at sygeplejerskerne tager patienter som gidsler i deres faglige kamp.

- Sådan er den danske model bygget op. Der er ingen sygeplejersker, der har et ønske om, at det her skal skade patienter. Men det er også fuldstændig urimeligt at sige til dem, at det skal de stå til ansvar for i en fuldstændig legitim arbejdskamp, siger Pernille Skipper og fortsætter:

- Hvis de altid bliver mødt med det, har de ikke en chance for at kæmpe sig til en fair og ordentlig løn.

Blå partier afventer

I blå blok er der heller ikke den store opbakning til at lave et politisk indgreb for at ende konflikten.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, afviser dog ikke, at det kan komme på tale, men det er ikke aktuelt lige nu, understreger hun.

- Hvis vi begynder at se døende patienter, og manglen på sygeplejersker bliver for stor, kan det blive nødvendigt med et indgreb. Men jeg håber det ikke, siger Liselott Blixt.

Nogenlunde samme melding kommer fra Det Konservative Folkepartis sundhedsordfører, Per Larsen. Hvis regeringen på et tidspunkt vil gribe ind, må den komme med et forslag, og så vil Det Konservative Folkeparti kigge på det og tage stilling, lyder det.

Regeringen vil ikke kommentere konflikten

I en kortfattet pressemeddelelse kommer beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) ikke ind på muligheden for et politisk indgreb. Han siger, at det nu igen er op til arbejdsmarkedets parter at finde en løsning.

- Af respekt for principperne i den danske model udtaler regeringen sig ikke om verserende overenskomstforhandlinger, siger Peter Hummelgaard.

Den varslede strejke træder efter planen i kraft fra midnat mellem fredag og lørdag.

TV 2 arbejder på at få et interview med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.