Politik

G7-topmøde endte med slagsmål om det, mødet ikke skulle handle om

Ballade om Brexit stjal overskrifterne fra G7-topmødet.

Den britiske presse borer mandag i, hvad der gik galt for premierminister Boris Johnson ved weekendens G7-topmøde i Cornwall i det sydvestlige England.

Et profileret topmøde på hjemmebane. Alligevel scorede Johnson et regulært selvmål, selvom det hele så let ud, skriver eksempelvis den politiske redaktør hos Sky News.

Stridspunktet var endnu engang affødt af Brexit.

Nærmere bestemt polemikken om toldgrænsen mellem Irland og Nordirland.

Benzin på bålet

Det startede ellers fint med USA's præsident, Joe Biden, som var den første gæst i Cornwall.

Biden har nære bånd til Irland, hvorfra hans familie udvandrede til USA for at overleve hungersnøden omkring 1850, så han føler stærkt for øen og for USA's garantier for fredsaftalen i Nordirland i 1998. Alligevel tilbød han Johnson at lade slagsmålet om Nordirland og Brexit ligge under topmødet.

Også Canadas premierminister, Justin Trudeau, forsøgte at være hjælpsom, men måtte minde om, at Canada også havde en rolle i at skabe fredsaftalen, den såkaldte Langfredagsaftale, skriver BBC’s diplomatiske redaktør i en analyse.

Alligevel eksploderede striden om Nordirland og Brexit mellem hænderne på Johnson. Det gjorde den først og fremmest, fordi hans egen udenrigsminister og anonyme kilder i Downing Street løbende hældte benzin på bålet.

Hvad sagde den franske præsident?

Udenrigsminister Dominic Raab gik ud med en påstand om, at ledende EU-politikere ikke anerkendte Nordirland som en ægte del af Storbritannien.

Raab sagde til BBC, at udtalelser af samme art fra Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, i en samtale med Boris Johnson var ”stødende”.

Og det konservative Daily Telegraph tilføjede, at premierministeren var ”rasende, efter at Emmanuel Macron sagde, at Nordirland ikke var en del af UK (Det Forenede Kongerige, der består af Storbritannien og Nordirland, red.)”.

- Vi vil have noget respekt og en forståelse for de mennesker, der bor i Nordirland, sagde Raab til nyhedsbureauet AP.

Ingen vil officielt bekræfte, at den franske præsident faktisk kom med udtalelsen. Men en anonym kilde i den britiske regering siger til Daily Telegraph, at samtalen forløb sådan:

- Johnson: Hvad ville De sige til det, hvis en fransk domstol forhindrede at sende pølser fra Toulouse til Paris?

- Macron: Det er ikke nogen god sammenligning (med Nordirland, red.), for Paris og Toulouse er del af det samme land.

Frankrig dementerer

Andre britiske blade har tilsvarende udlægning. Men Elysée Palæet oplyser til Reuters, at præsidenten talte om et ”sammenhængende geografisk område”, men ikke om, hvorvidt Nordirland var en del af UK.

Sagen er så eksplosiv, at BBC bragte Macrons pressekonference med undertekster, og det regeringskritiske The Guardian bringer udskriften i engelsk oversættelse.

Her begynder den franske præsident med at sige, at nu må vi tage det lidt roligt. Og fortsætter:

- Frankrig har aldrig tilladt sig at stille spørgsmål ved britisk suverænitet, det britiske områdes integritet eller respekten for landets suverænitet.

Dyb utilfredshed med Nordirland-protokollen

Brexit-aftalen har skabt problemer i Nordirland.

Det skyldes Nordirland-protokollen, som Boris Johnson indgik med EU for at undgå en toldgrænse mellem Irland og Nordirland og dermed lande Brexit-aftalen.

Protokollen var nødvendig for at respektere Langfredagsaftalen - især ved at undgå, at der kom en fast grænse på øen mellem Irland og Nordirland - og dermed respektere USA's andel i freden. Følgen er, at der nu er en toldgrænse ned gennem Det Irske Hav mellem Nordirland og Storbritannien.

Den ordning har skabt dyb utilfredshed og voldelige opstande i Nordirland. Og det har fået briterne til at forlænge en overgangsordning, så toldbehandlingen i vidt omfang er suspenderet.

Allersenest har Boris Johnson erklæret, at han vil udskyde endnu en del af ordningen, der skulle træde i kraft 1. juli.

Sagsanlæg fra EU

Derfor balladen mellem London og EU, som nu forbereder sagsanlæg mod briterne for at få London til at overholde traktaten, skriver Financial Times. Og denne ballade tog overskrifterne fra G7-topmødet, der ellers skulle have handlet om blandt andet coronapandemien og klimaet.

Boris Johnson sluttede topmødet med at true med også at suspendere hele Nordirland-protokollen, skriver Daily Telegraph. Men EU-Kommissionens forkvinde, Ursula von der Leyen, insisterer ifølge EUobserver på, at traktaten skal overholdes.

EU har tidligere talt om sanktioner, hvis briterne løber fra protokollen. Den hårdtslående britiske Brexit-forhandler, Lord David Frost, var med ved topmødet, men uden synlige resultater.

Nu skal han i denne måned mødes med EU-kommissær Maroš Šefčovič endnu engang. Når briterne antyder traktatbrud, så trækker skyerne sammen i Bruxelles.