Politik

Nye forhandlinger om danskernes sommer – hvorfor har vi flere restriktioner end sidste år?

Folketingets partier skal onsdag forhandle om yderligere genåbning, og der er lagt i kakkelovnen til markante lempelser af restriktioner.

Onsdag aften – eller natten til torsdag – kan danskerne få svar på, hvordan sommeren kommer til at se ud.

Netop nu er partierne samlet til genåbningsforhandlinger på Christiansborg uden bagkant, og flere partier er mødt op med krav om at løsne eller skrotte de restriktioner, der er vedtaget for at holde coronavirussen i skak.

Argumentet, der har vundet genklang, er, at 2,5 millioner danskere nu har fået første vaccinestik.

Og noget tyder på, at der kommer til at ske noget. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) sagde nemlig før forhandlingerne til TV 2, at politikerne kommer til at "lempe meget, meget, meget betragteligt".

Denne sommer har været underlagt langt flere restriktioner end sommeren 2020. Hvad skyldes det?

TV 2 har taget coronatemperaturen denne junidag og sammenlignet med samme dag sidste år.

9. juni 2020 versus 9. juni 2021

 • Antal nye smittede: 28 - 904
 • Positivprocent: 0,25 - 0,50
 • Antal indlagte: 73 - 122
 • Antal danskere med påbegyndt vaccination: 0 - 2.497.930

- Der er mere smitte i samfundet end for et år siden, siger Jan Pravsgaard, der er professor på Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet, til TV 2.

Mens der i slutningen af maj og starten af juni sidste år var langt under 100 nye smittede om dagen, er tallene – bortset fra de seneste dages tekniske problemer på seruminstituttet - omkring 1000 nye smittede hver dag.

Og de markant højere tal kan ikke bare forklares med, at vi tester langt flere, for positivprocenten er også højere end på samme tid sidste år, forklarer immunologen.

Det samme mener Niels Strandberg, der er læge og tidligere direktør for Statens Serum Institut. Selvom Danmark er godt i gang med at vaccinere, kan vi ikke bare ryste restriktionerne af os og kaste os ud i sommeren.

- Det er de unge, der spreder smitten allermest, og de er ikke blevet vaccineret, siger Niels Strandberg til TV 2.

- Samtidig er den britiske variant den langt mest udbredte i Danmark, og den er op mod 50 procent mere smitsom end den variant, vi havde sidste sommer. Derfor skal der mere til, at smitten holdes i ave, siger han.

Men hvor meget skal vi holde fast i de mest centrale restriktioner, der er til forhandling i dag?

Vi har herunder kigget nærmere på tre af de mest markante restriktioner:

 1. Coronapas
 2. Restauranter og barer
 3. Mundbind
Coronapas - EMFA

1) Coronapas

 • Regler 9. juni 2020: Intet krav om coronapas.
 • Regler 9. juni 2021: Krav om coronapas ved en række aktiviteter, som du kan se her.

Da Danmark langsomt genåbnede sidste sommer, var coronapasset knap nok strøtanker på regeringens tegnebræt.

Denne sommer er det adgangsbilletten til meget af det, som mange danskere har savnet.

Man skal bruge et coronapas til restaurantbesøg, koncerter og fodboldkampe, og man skal have det med i bagagen for at rejse udenlands eller tage i sommerland for at boltre sig i vandrutsjebanerne.

Flere partier møder op til dagens genåbningsforhandlinger med et ønske om at udfase coronapasset.

Men coronapasset er et af de afgørende redskaber i kampen mod, at coronavirussen løber løbsk i Danmark, mener de to eksperter, som TV 2 har snakket med.

- Det er coronapasset, der gør, at vi tester så meget i Danmark, og netop tests er det bedste værktøj til at overvåge smitten i samfundet, siger Niels Strandberg.

Det samme mener professoren i immunologi Jan Pravsgaard.

- Der kan stadig komme en variant fra udlandet, og det skal vi holde skarpt øje med. Storbritannien er et godt eksempel på et land, hvor der er mange flere vaccinerede end herhjemme, men hvor en ny variant spreder sig alligevel, siger han.

Derfor kan coronapasset stadig spille en afgørende rolle i Danmark, mener de to.

Det samme mener Statens Serum Institut, som i et notat forud for dagens forhandlinger skriver, at coronapasset og den høje testaktivitet er afgørende for at holde snor i epidemien.

Lukketid - EMFA

2) Restauranter og barer

 • Regler 9. juni 2020: Skal lukke klokken 24 med seneste udskænkning kokken 24.
 • Regler 9. juni 2021: Skal lukke klokken 23 med seneste udskænkning klokken 22.

Et flertal af de partier, der netop nu sveder over forhandlingsbordet, vil lade restauranter, caféer og barer holde længere åbent, da branchen netop nu taber en halv milliard kroner om måneden.

Men der skal fares med lempe, advarer de to eksperter.

- Der kan godt lempes et par timer, men ikke til den lyse morgen, siger Niels Strandberg.

Blandt de blå partier er der dog et ønske om at lempe yderligere end "et par timer". For eksempel mener Det Konservative Folkeparti, at restriktionerne på åbningstiden helt bør fjernes.

Men det er Danmark slet ikke klar til ifølge eksperterne.

- Hvis barerne kan holde åbent til den lyse morgen, begynder folk at ture byen rundt, og især den hæmningsløse druk, hvor man mister al selvkontrol, er farlig i forhold til smittespredningen, siger Jan Pravsgaard.

Mundbind - EMFA

3) Mundbind

 • Regler 9. juni 2020: Ingen krav om mundbind.
 • Regler 9. juni 2021: Krav om mundbind i offentlig transport og alle offentligt tilgængelige steder, hvor man er indendørs.

Det er knap et år siden, at kravet om mundbind opstod de første steder i Danmark.

I midten af juni blev mundbind i første omgang et krav i lufthavne. I august kom krav om mundbind i offentlig transport, og i oktober blev kravet bredt ud til forretninger og serveringssteder.

Flere eksperter har op til genåbningsforhandlingerne peget på, at der kan lempes på brugen af mundbind.

Det samme ønsker flere partier, og tirsdag sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at mundbindene kan være udfaset flere steder, før vi rammer sommerferien.

Begge eksperter, som TV 2 har talt med, mener, at kravet om brug af mundbind skal fjernes langsomt.

Professor Jan Pravsgaard mener, at man godt kan afskaffe dem i supermarkeder, i forretninger og på biblioteker, hvor der kun sporadisk er kontakt mellem mennesker.

Men på restauranter og i fitnesscentre, hvor man er forsamlet i længere tid af gangen, bør de bruges en rum tid endnu. Og det sidste sted, de bør afskaffes, er i offentlig transport.

- Alle danskere skal have modtaget deres første stik, før de bør fjernes, siger Jan Pravsgaard til TV 2.