Coronavirus

Her er eksperternes bud på udfasning af coronapas

Først i august ser mange områder ud til at blive fritaget for coronapas, hvis anbefalingerne bliver til virkelighed.

Biblioteker samt fritids- og foreningslivet bliver de første, der kan slippe for at have et coronapas.

Sådan lyder anbefalingerne fra en række eksperter i den såkaldte faglige referencegruppe, der er sendt til Folketingets partier forud for onsdagens forhandlinger om genåbning.

TV 2 er i besiddelse af anbefalingerne, der er udarbejdet af blandt andet sundhedsfaglige eksperter og økonomer. De lægger op til, at de første områder kan slippe for coronapas i juni.

Fire faser

Anbefalingerne for, hvilke områder der kan fritages for at have gyldigt coronapas, er inddelt i fire faser, som ser således ud:

  • Fase 1 (fra juni): Biblioteker, fritids- og foreningsaktiviteter (ikke idræt) samt folkeoplysning .
  • Fase 2 (fra 1. august): Messer, konferencer, spillesteder, teatre, biografer, museer, udendørs forlystelser, indendørs idræt, store udendørs motionsevents, større udendørsarrangementer medsiddende publikum, markeder, udendørs sportsarrangementer med over 500 deltagere.
  • Fase 3 (ved udgangen af august, hvis nuværende vaccinationskalender holder) : Indendørs serveringssteder, fitness, større udendørs arrangementer med stående gæster samt sommerlejre og spejderlejre, større arrangementer med siddende gæster indendørs, indendørs forlystelser, legelande, liberale serviceerhverv med tæt fysisk kontakt.
  • Fase 4 (uklart hvornår): Større indendørs arrangementer med stående gæster som eksempelvis koncerter samt nattelivet (der dog endnu ikke er genåbnet).

Coronapas til diskussion

Folketingets partier mødes til genåbningsforhandlinger klokken 16, og her vil anbefalingerne til udfasning af coronapasset indgå.

Særligt de blå partier presser på for at få coronapasset helt afskaffet på nær i nattelivet og ved store forsamlinger.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har tidligere udtalt til TV 2, at krav om coronapas ved udlandsrejser vil være en realitet i "noget tid endnu", men han er langtfra afvisende over for at slække på kravene inden for landets egne grænser.

Flere partier går også til forhandlingerne med ønske om at få fjernet kravet om mundbind.

Det er regeringens holdning, at krav om mundbind skal væk så hurtigt, som det kan lade sig gøre, men det vil være en "utopi" at tro, at det forsvinder helt allerede ved denne genåbningsfase, udtaler sundhedsministeren.

SSI forventer kraftigt fald i smitten

Folketingets partier har forud for forhandlingerne også fået et notat, hvor SSI forventer et kraftigt fald i antallet af smittede fra slutningen af juni.

SSI har i notatet taget udgangspunkt i de nuværende restriktioner og har ikke indregnet yderligere genåbningslempelser end den allerede aftalte, der siger, at de offentligt ansatte kan komme halvt tilbage på arbejde fra 14. juni.

Beslutter politikerne sig for at lave yderligere lempelser – det kunne være forlængede åbningstider for barer og restauranter eller lempe brugen af coronapas og mundbind – ændres forudsætningerne for SSI's vurdering om faldende smittetal altså.

Tests og coronapas er afgørende

Ifølge SSI er det afgørende, at vi fortsætter den massive testning af befolkningen, hvis vi skal bevare epidemikontrollen.

- Den omfattende testaktivitet, der blandt andet betyder, at asymptomatiske personer bliver identificeret, kombineret med smitteopsporing er afgørende for at bryde smittekæder og holde smittetrykket nede, står der i notatet.

Dog forventer SSI, at testaktivitet vil falde hen over sommeren, i takt med at det bliver sommerferie på skolerne og uddannelserne, og flere danskere får første vaccinestik.

Også brugen af coronapas er afgørende for at holde smittetrykket nede, fordi det ifølge SSI giver danskerne incitament til at blive testet, og fordi coronapasset har ”en direkte effekt på at mindske risikoen for smitte ved sociale aktiviteter”.