Politik

Her er partiernes ønsker til næste genåbningsfase

En lang række partier er enige om, at smittesituationen tillader en sommer med færre restriktioner.

Onsdag aften vil danskerne efter alt at dømme blive klogere på, hvilke restriktioner der vil gælde hen over sommerferien.

En række af Folketingets partier mødes nemlig klokken 15.30 til endnu en etape af genåbningsforhandlinger.

Meldingen er, at de bliver ved, indtil de når til enighed om, hvilke restriktioner der skal gælde efter fredag 11. juni.

Med til forhandlingerne sidder alle partierne bortset fra Nye Borgerlige, der valgte at stå uden for den overordnede aftale om genåbning, og Kristendemokraterne, der først sidenhen har fået en repræsentant i Folketinget.

Med hvad ønsker partierne konkret, at næste fase af genåbningen skal indeholde?

Det forsøger TV 2 herunder at give et overblik over.

Socialdemokratiet

Færre tests og mindre mundbind

TV 2 har forgæves forsøgt at få et interview med partiets sundhedsordfører, Rasmus Langhoff, om de konkrete ønsker til næste fase af genåbningen.

Tirsdag lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at behovet for tests vil falde i takt med, at flere i løbet af juli måned får tilbudt vaccination. Derudover er det regeringens holdning, at krav om mundbind skal væk så hurtigt, det kan lade sig gøre, siger han. Men det vil være "utopi" at tro, at det forsvinder helt allerede ved denne genåbningsfase.

Krav om coronapas ved udlandsrejser vil ifølge sundhedsministeren være en realitet i "noget tid endnu", mens han langtfra er afvisende over for at slække på kravene inden for landets egne grænser.

Ministeren ønskede tirsdag ikke at komme ind på regeringens holdning til at forlænge blandt andet restauranternes åbningstider.

Venstre

Udvidede åbningstider og udfasning af coronapas og mundbind

Hos sundhedsordfører Martin Geertsen (V) står længere åbningstider på barer, caféer og restauranter højt på listen. Et ønske, der tirsdag tegner sig et politisk flertal for.

Derudover efterlyser Venstre en udfasningsplan for coronapas og mundbind, der ifølge ordføreren som minimum ikke længere bør være påkrævet for vaccinerede.

Hvilken lempelse, Venstre prioriterer højest, ønsker sundhedsordføreren ikke at løfte sløret for forud for forhandlingerne.

Det Konservative Folkeparti

Ingen restriktioner på restauranters åbningstider

Også hos de konservative kollegaer er der et ønske om at slække på restriktionerne, når det gælder åbningstider på blandt andet restauranter.

Sundhedsordfører Per Larsen (K) siger til TV 2, at det koster restauranter og barer i omegnen af en halv milliard kroner i tabt omsætning om måneden.

Og så længe gæsterne kan fremvise en negativ coronatest eller er blevet vaccineret, er der ifølge Per Larsen intet problem i, at de bliver siddende noget længere. Faktisk mener partiet slet ikke, at der bør være nogen bagkant.

Derudover har partileder Søren Pape Poulsen sat spørgsmålstegn ved, om det er nødvendigt med en så massiv testindsats. Han foreslår, at man alternativt kunne lade en negativ test gælde i længere tid eller slække på kravene for, hvornår man skal anvende coronapas.

Socialistisk Folkeparti

Udfasning af mundbind nogle steder og færre testkrav

SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann, er også klar til at lempe på restriktionerne.

Hun nævner specifikt at fjerne mundbind nogle steder, for eksempel på plejehjem eller på fødegangene. Men en total udfasning er ifølge ordføreren først realistisk, når alle danskere har fået tilbudt deres første stik med en coronavaccine. I skrivende stund har lidt flere end 40 procent af den danske befolkning fået tilbudt vaccinen.

Støttepartiet går også til onsdagens forhandlinger med et ønske om at slække på testkravene – måske endda fjerne det helt i dele af landet, mod at man i stedet sporer coronavirus gennem spildevand, siger Kirsten Normann.

Det vil altså betyde et dødsstød til coronapasset med undtagelse af rejser til udlandet, der kræver bevis for, at man er nytestet eller vaccineret.

Det Radikale Venstre

Udvidet åbningstid og udfasning af mundbind

Sundhedsordfører Stinus Lindgren er ikke afvisende over for blå bloks samlede ønske om, at restauranter og barer skal kunne holde længere åben. Han fortæller til TV 2, at de radikale er klar til at udvide åbningstiden, men at de ikke har lagt sig fast på præcis hvor meget.

Det kunne være et par timer, foreslår sundhedsordføreren, for i så fald vil restauranterne kunne have to hold gæster inde på en aften.

De radikale er også klar til at se på, om ikke mundbindene kan fjernes i løbet af "et par måneder".

Stinus Lindgreen foreslår en model, hvor kravet fjernes i omvendt rækkefølge af, hvordan de i sin tid blev indført. På den måde vil kravet først blive fjernet i detailbranchen og sidst i den kollektive trafik.

Liberal Alliance

Lemp alle restriktioner

Hos Liberal Alliance ønsker formanden, Alex Vanopslagh, en sommer med færre restriktioner end i 2020, siger han til TV 2.

Det vil blandt andet sige, at restauranter og barer skal have lov at holde længere åben, at krav om mundbind fjernes, og at forsamlingsloftet sættes op.

Som minimum bør vaccinerede ikke være underlagt krav om mundbund og bør heller ikke tælle med i forsamlingsloftet, siger LA-formanden.

Derudover mener LA, at det nu er tid til, at nattelivet åbner – dog med krav om brug af coronapas.

Enhedslisten

Udfasning af coronapas og mundbind

Hos Enhedslisten er coronaordfører Peder Hvelplund en anelse mere tilbageholdende – eller som han formulerer det, er han "sådan set klar på det hele, bare ikke på én gang".

Partiet går til forhandlingerne onsdag med udfasning af mundbind og coronapas øverst på deres prioriteringsliste, fortæller Peder Hvelplund til TV 2.

Udfasningen bør gå i gang med det samme, mener han. Og når vi rammer august, skal genåbningen være total.

Dansk Folkeparti

Fjern alle krav om mundbind

Formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, går til onsdagens forhandlinger med et ønske om helt at fjerne kravet om mundbind.

Han mener, at det er på tide at stille spørgsmålstegn ved, hvilken effekt det i virkeligheden har.

Ifølge DF er der dog stadig behov for en massiv testning, så myndighederne har den bedst mulige forudsætning for at spore smitten og sætte ind med lokale nedlukninger.

Partiet tilslutter sig desuden kollegaerne i blå blok med ønsket om at lempe restriktionerne, så restauranter, caféer og barer kan holde længere åben end til klokken 23. Det skal ifølge sundhedsordfører Liselott Blixt ske gradvist.

Alternativet

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Alternativets leder, Franciska Rosenkilde, som endnu ikke er vendt tilbage.