Politik

Pape i sin tale: - Det er tæt på at være historien om den grimme ælling

Den tidligere statsminister Poul Schlüter blev undervurderet, lyder det fra Pape. Alligevel endte han som statsminister og gjorde hele Danmark stolt.

Det lå ikke i kortene fra start, at Poul Schlüter skulle komme til at spille så afgørende og stor en rolle i dansk politik.

Sådan lød det i talen fra Det Konservative Folkepartis formand, Søren Pape Poulsen, ved Schlüters mindehøjtidelighed lørdag eftermiddag.

- Schlüter blev undervurderet, lød det fra formanden.

Men fuldstændig som i H.C. Andersens eventyr om 'Den Grimme Ælling' varede det ikke længe, før folk måtte bøje sig og samle sig rundt om søen for at beundre:

- Og det er så dansk, som noget kan være. En mand, der bliver undervurderet og får et øgenavn, men ender som statsminister og gør landet stolt.

Og det er der meget at lære af, hvis man skal tro Søren Pape Poulsen.

Gjorde fordommene til skamme

Poul Schlüter blev blandt andet kaldt for "parfumesælgeren" og "silkeaben", da han trådte ind i politik. Alligevel lykkedes han med at vende øgenavnene og fordommene mod sig til en stor karriere i politik.

Endda uden nogensinde at give udtryk for, at han følte sig uretfærdigt behandlet, fortæller Søren Pape Poulsen:

- Schlüter gjorde de forudindtagede holdninger til skamme. Han modbeviste det fordomsfulde blik uden nogensinde at udstråle, at han bar nag over, hvordan han var blevet behandlet, sagde den konservative formand.

Ligesom Schlüter skal vi derfor huske at bruge det, vi gør, til at vise, hvad vi kan - og så er det måske på tide, at vi danskere stopper med at undervurdere hinanden, slog Søren Pape Poulsen fast:

- Godt nok står der i H.C. Andersens eventyr, at det ikke gør noget at være født i andegården, når man har ligget i et svaneæg, sagde han og fortsatte:

- Men i dag synes jeg, vi skal læse det sådan, at det ikke er en begrænsning at være født i lille Danmark, når bare man forstår den store sammenhæng.

Ifølge Søren Pape Poulsen var Schlüter dygtig til netop det - at forstå den store sammenhæng.

Derfor benyttede partiformanden også lejligheden til at sende en tak til den tidligere statsminister for at have set Danmarks potentiale ude i verden og sikret, at Danmark i dag er en vigtig del af blandt andet NATO.

Også tale fra Mette Frederiksen

Bisættelsen fandt sted lørdag middag i Holmens Kirke i København. Her var omkring 270 gæster en del af ceremonien, der blandt andet indeholdt salmesang og en rørende tale afholdt af biskop Peter Skov-Jakobsen.

Ved den efterfølgende mindehøjtidelighed holdt også statsminister Mette Frederiksen (S) en tale.

I sin tale mindedes hun både Poul Schlüter som en dygtig politiker, der evnede at skabe resultater og arbejde pragmatisk, men også som en mand, der var varm, venlig og humoristisk:

- Han var charmerende, underspillet og havde ofte et glimt i øjet. Men tag ikke fejl. Schlüter var en stærk statsminister og et stort menneske, sagde Mette Frederiksen.

Poul Schlüter blev 92 år gammel og var i 19 år formand for Det Konservative Folkeparti, ligesom han var Danmarks statsminister i over ti år.