Politik

Lars Løkke præsenterede nyt parti i dag - men nu venter den store udfordring

Det bliver først rigtig svært for Lars Løkke, når hans nye parti skal fremlægge konkret politik, siger politisk redaktør.

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen satte Grundlovsdag navn på sit nye politiske parti, Moderaterne.

Men udover navnet blev tilhørerne til Løkkes grundlovstale ikke fodret med konkret politisk indhold. Det siger TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.

- Navnet siger helt klart noget om, hvad Løkke vil politisk med sit nye parti, men han kom hverken med konkrete ideer eller udspil under talen.

Klogt at droppe kommunalvalget

Under sin tale kunne Løkke fortælle, at partiet først vil blive stiftet officielt efter kommunalvalget i november, hvor de ikke stiller op.

Dog kom Lars Løkke med det forbehold, at hvis statsminister Mette Frederiksen mod Løkkes forventning skulle udskrive Folketingsvalg før tid, vil partiet være klar.

Lars Løkke Rasmussen får mange henvendelser fra personer, der gerne vil engagere sig i det nye parti til kommunalvalget. Men det er ikke seriøst at opstille til kommunevalget om få måneder, lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.

Og prioriteringen fra Løkke giver god mening, lyder det fra Hans Redder.

- Det er klogt at fokusere skarpt på Folketinget. Det vil ikke være realistisk at stille op til kommunalvalget, der hvor projektet er lige nu. Det er meget ærligt, at han siger, vi er et nyt og lille parti, der er nødt til at fokusere vores kræfter.

Stemmer skal komme fra flere partier

Der er allerede hård kamp om de stemmer, der kan være i spil for Løkke og Moderaterne henover midten af dansk politik, vurderer Hans Redder.

Men da Lars Løkke Rasmussen under sidste valgkamp meddelte, at han ville arbejde for en regering henover midten, lykkedes det ham at tiltrække vælgere til Venstre. Derfor kan potentielle stemmer til Moderaterne også komme flere steder fra, siger Hans Redder.

- Der er helt sikkert et håb om at kunne tiltrække Venstre-vælgere, som støttede ham ved sidste valg.

- Derudover kommer han også til at kæmpe med de mulige vælgere, som Kristendemokraterne med Jens Rohde nu bejler til. Hvis han skal have stemmer over midten, så er det radikale vælgere, han appellerer mest til.

Samme udfordringer hos andre nye midterpartier

Men ifølge Hans Redder bliver den helt store udfordring at lykkes med det, mange nye midterpartier har sværest ved - at holde på vælgere, når politikken skal blive konkret for Løkke og Moderaterne.

- Det her parti er et ståsted med nogle hensigtserklæringer, som rigtig mange danskere kan se sig selv i. Risikoen er, at de kan opleve noget lignende som Ny Alliance, der mistede opbakning, jo mere konkret deres politik blev.

Hans Redder nævner Alternativet som et andet eksempel på et parti, der ville tage et opgør med magtkampe og fokusere på reelle løsninger. Også her kunne mange vælgere sig selv i overskrifterne, men ikke i politikken.

- Det, der er svært for de nye partier, er, når de skal blive konkrete. Konkrete forslag kan aldrig stille alle vælgere tilfredse. Det bliver den allerstørste opgave for Løkke, sider Hans Redder.

Vælgererklæringer kommer ikke af sig selv

Siden Lars Løkke meldte sig ud af Venstre ved året begyndelse, har han udover en tilværelse som løsgænger i Folketinget også stået i spidsen for det politiske netværk, der fik navnet Det Politiske Mødested.

I sin grundlovstale oplyste Løkke, at 16.000 danskere har meldt sig ind i 'Det Politiske Mødested', siden netværket blev stiftet 8. januar.

For at være forberedt på et folketingsvalg før tid har Lars Løkke Rasmussen allerede nu ansøgt om navnet Moderaterne, meddelte han i sin grundlovstale.

Den første store opgave bliver nu at samle de lidt mere end 20.000 vælgererklæringer, der skal til for at blive opstillingsberettiget. Noget, flere nye partier har undervurderet sværhedsgraden af, siger Hans Redder.

- Der ligger ikke lige for. Men Løkke er begunstiget med en kæmpe opmærksomhed, og så har han ret smart allerede inden partiets stiftelse fået en masse kontakter gennem Det Politiske Mødested, der kan hjælpe underskrifterne på vej, siger Hans Redder.