Politik

Jakob Ellemann i grundlovstale: Der er tre kampe, vi skal vinde

Ifølge politisk kommentator Hans Engell falder talen ikke i god jord hos Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

Demokratiets festdag blev lørdag morgen skudt i gang af Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Fra Sabro Kro ved Aarhus holdt han sit livs første traditionelle grundlovstale uden virtuelle lænker. Og talen handlede især om tre kampe, formanden mener skal vindes, hvis Danmark fortsat skal være "frit, rigt og trygt".

Den første kamp: Et åbent Danmark

Noget er blevet anderledes herhjemme, lyder det fra Jakob Ellemann-Jensen. Og den første vigtige kamp er ifølge Venstre-formanden at holde fast i Danmarks åbenhed.

Den første kamp handler ifølge Jakob Ellemann-Jensen om, at Danmark skal være åbent for omverden. For det er succesfulde lande, siger han. Men noget har ifølge formanden ændret sig.

- Vi er gået fra at hylde de nationale og danske værdier til at stille det op som en modsætning til internationalt udsyn, det åbne sind og international samarbejde. Den modsætning er falsk, siger han.

Derfor fejrer vi grundlovsdag

Danmark fejrer hvert år grundlovsdag 5. juni, hvor Danmarks første grundlov blev underskrevet af Frederik den 7. i 1849. Med grundloven gik Danmark fra at have et enevælde til at blive en demokratisk stat. I dag fejres dagen med blandt andet politiske taler landet over.

 

Han mener, vi skal "turde stole på, at vores værdier og vores samfundsmodel kan klare sig i international konkurrence".

- Vi vil have styr på tilstrømningen af asylansøgere, samtidig med vi åbner vores arbejdsmarked for dygtige talenter fra udlandet, som kan være med til at skabe værdi i og for Danmark.

Han understreger, at der er plads til kulturelle og religiøse forskelle i Danmark.

- Så længe der aldrig er tvivl om, at fundamentet for det danske samfund er demokratiske værdier og liberale frihedsrettigheder.

Den anden kamp: Et rigt Danmark

Han fryger, at børnene i dag vil få færre muligheder i livet, end hans generation har haft.

Jakob Ellemann-Jensen peger også på vigtigheden af et rigt Danmark. Han mener, at "traditionelle dyder som ansvarlighed" og "respekten for borgere, der betaler skat" er under pres.

- Coronakrisen har åbnet statskassen på vid gab. Med statsministerens egne ord, er det blevet gammeldags at tænke på, hvor pengene kommer fra, siger han.

Ifølge Venstre-formanden giver den "ansvarsløse" tilgang til økonomien problemer med at sikre kvaliteten i velfærdssamfundet. Vi risikerer eksempelvis dårligere uddannelser og et sundhedsvæsen, der halter efter andre lande, mener han.

- Det betyder også, at der ikke bliver råd til at indfri vores høje klimaambitioner, siger han.

Jakob Ellemann-Jensen mener, det er vigtigt at få flere ind på arbejdsmarkedet. Både ældre, der er "kommet lidt op i årene", men som stadig har lyst og evner til at arbejde. Og unge, som enten ikke uddanner sig - eller ikke kommer i job efter studietiden.

- Vi mangler dansk og international arbejdskraft for at gribe det opsving, som tegner sig på bagkant af corona.

Den tredje kamp: Et friere Danmark

- Centralisering, magtfuldkommenhed og ensretning har været overskrifterne det seneste år, siger han.

Ifølge Jakob Ellemann-Jensen har det seneste år vist, at Socialdemokratiet mener, at "staten er et værktøj til at fremtvinge et bestemt samfund".

- Centralisering, magtfuldkommenhed og ensretning har været overskrifterne det seneste år, siger han.

Venstre-formanden vil derfor "kæmpe for et friere Danmark".

- Danskerne skal selv bestemme over egne liv og egen hverdag. Vi skal være borgere og mennesker og ikke bare cpr-numre og klienter.

Lyn-analyse

Jeg vil tro, at Sofie Carsten Nielsen synes, det var en bedre tale, end Kristian Thulesen Dahl og Pernille Vermund synes. Han repræsenterede en række målsætninger og værdier, som Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige ikke kan se sig selv i. De mener jo, han skulle have betonet behovet for grænsekontrol og talt om flygtninge hen over Middelhavet.

Det mindede mere om de radikales politik. Han cementerede billedet af en Venstreleder, som placerer partiet meget mere inde i den politiske midte end hans forgængere. Der var ikke mange lunser til de partier, der ligger til højre for Venstre.

Mette Frederiksen holder ikke grundlovstale

Dagens fejring af grundlovsdag byder for første gang i tre år på fuldt program med taler og arrangementer, præcis som traditionen foreskriver det.

Det skyldes, at grundlovsdagen i 2019 faldt sammen med folketingsvalget, mens 2020 stod i coronaens - og dermed aflysningernes - tegn.

Alligevel er grundlovsdag ikke helt, som den plejer. I år falder dagen nemlig sammen med bisættelsen af den tidligere konservative statsminister Poul Schlüter, der døde 27. maj.

Det betyder også, at hverken statsminister Mette Frederiksen (S) eller den konservative leder Søren Pape Poulsen holder grundlovstale. De taler derimod ved Poul Schlüters mindehøjtidelighed fra omkring 14.30.

Jakob Ellemann-Jensen sagde også et par ord om den tidligere statsminister:

- Poul Schlüter var et forbillede for det borgerlige Danmark. Også for mig, både politisk og menneskeligt. Han gjorde en forskel og satte sit aftryk på vores land. Vi vil ære hans minde.

Her kan du se et overblik over dagens grundlovstaler.