Politik

Fire tidligere statsministre mindes Schlüter: - Med ham var det aldrig kedeligt

Poul Schlüter var altid rar og respektfuld - og vi har meget at takke ham for i dag. Se, hvordan fire tidligere statsministre husker ham bedst.

Der var ros og store ord på spil fra fire tidligere danske statsministre, da TV 2 mødte dem forud for tidligere statsminister Poul Schlüter bisættelse lørdag.

Det var Lars Løkke Rasmussen, Anders Fogh Rasmussen, Helle Thorning-Schmidt og Poul Nyrup Rasmussen, der havde taget sig tid til at mindes deres gamle politikerkollega med TV 2.

Og ordene var store og rørende - og minderne og anekdoterne var mange.

Herunder kan du se, hvordan de fire bedst husker Poul Schlüter - og hvad de hver især har lært af et årelangt bekendtskab med ham.

Poul Nyrup Rasmussen: - Han gjorde det godt

- Han havde den der særlige evne for at vise den politiske modpart respekt og havde et humoristisk glimt i øjet, siger den tidligere statsminister til TV 2.

Da den socialdemokratise Poul Nyrup Rasmussen i 1993 overtog posten som Danmarks statsminister, var det Poul Schlüter, der måtte overdrage den til ham.

Han viste altid stor respekt

Poul Nyrup Rasmussen, tidligere statsminister

Og både i tiden før og efter skiftet har Poul Nyrup Rasmussen udelukkende gode minder med sin forgænger, fortæller han til TV 2:

- Jeg sad over for en mand, som havde været statsminister i over ti år, og han møder mig, den her unge fyr, der ikke ved ret meget om at være statsminister. Alligevel viste han altid stor respekt, siger han.

Og med Poul Schlüter var politik desuden aldrig kedeligt, fortæller Nyrup Rasmussen:

- Spurgte man ham, om han aldrig havde en kedelig dag engang imellem, ville han svare: Nej, det kan jeg ikke erindre.

For Poul Nyrup Rasmussen er der særligt én læring, han vil tage med sig fra Schlüter, nemlig at man skal huske, at man kun er statsminister på lånt tid, og at man skal aflevere posten videre i nogenlunde samme stand, som man overtog den.

Helle Thorning-Schmidt: - Schlüter vovede rigtig, rigtig meget

Helle Thorning-Schmidt mindes Poul Schlüter.

Helle Thorning-Schmidt var assistent i Europa-Parlamentet, da Poul Schlüter kom til Bruxelles efter sin tid som statsminister.

Og hun husker ham som en, der altid var rar over for andre - også over for "små assistenter som os", fortæller hun:

- Jeg har siddet i lufthavne og ventet sammen med Poul Schlüter mange gange. Og han var altid hyggelig at være sammen med, lyder det fra Helle Thorning-Schmidt.

Politisk husker den tidligere statsminister især Schlüter for én ting: Hans evne til at få Danmark sat på verdenskortet.

- Den dag i dag skal vi huske, at Poul Schlüter vovede rigtig, rigtig meget for at få placeret Danmark i verden og også i EU, siger hun til TV 2.

Anders Fogh Rasmussen: - Han var en slags læremester

Poul Schlüter var en slags læremester for Anders Fogh Rasmussen, der var statsminister og formand for Venstre. Det fortæller han forud for bisættelsen.

Foruden at have været Danmarks statsminister i årene 2001-2009, var Anders Fogh Rasmussen også skatteminister i Poul Schlüters regering.

Han kunne de der one-liners

Anders Fogh Rasmussen, tidligere statsminister

Og ifølge Fogh Rasmussen er der tre vigtige ting, han har taget med sig fra sit kendskab til Schlüter: Det er vigtigt at kunne samarbejde med andre partier, en statsminister skal lade ministrene gøre deres arbejde og ikke blande sig i små og store detaljer - og så er det vigtigt at vise hensyn til sine kolleger i det daglige.

- Han var på mange måder en slags læremester, siger Anders Fogh Rasmussen og fortsætter:

- Han kunne de der one-liners, altså sætninger man lærte og kunne huske.

Særligt et minde står tydeligt hos den tidligere Venstre-statsminister. I november 1992 besluttede Fogh Rasmussen at gå af som minister, men det varede ikke længe, før Schlüter ringede hjem til hans kone, Anne-Mette Rasmussen med pæne ord:

- Og så sagde han til hende: "Ja, det var lidt ærgerligt", men tilføjede så, at "vi skal jo alle den vej".

Lars Løkke Rasmussen: - Meget at takke Schlüter for

Lars Løkke Rasmussen peger på Schlüters politik som årsag til, at Danmark har været godt polstret til at klare sig gennem coronakrisen.

Lars Løkke Rasmussen var selv formand i Venstres Ungdom, da Poul Schlüter var statsminister.

Alligevel husker han tydeligt, da han som ung havde sit første møde med Poul Schlüter ved et valgmøde mellem ham og Anker Jørgensen:

- Jeg spurgte ham, om man nu kunne stole på at holde fast i VK-samarbejdet. Og så skal jeg lige love for, at han gav mig tørt på, siger Lars Løkke Rasmussen til TV 2.

I dag er det med stor taknemmelighed på sin generations vegne, at Løkke Rasmussen tænker tilbage på Schlüter - og der er meget at takke ham for, fortæller han:

- Når Danmark har haft så meget at stå imod med under coronakrisen, skyldes det den reformkurs, som firkløverregeringen med Schlüter i spidsen slog ind på dengang.

For Lars Løkke Rasmussen er der en julefrokost forud for valget i 2015 hos Poul Schlüter, der står tydeligt hos ham endnu.

- Vi havde maden med, og vi endte med at bruge en hel eftermiddag, hvor Schlüter gav mig gode råd til den næste valgkamp. Det var fantastisk at opleve en mand i den alder, som i den grad fulgte med, siger han.